Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_gpp.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
230.15 Кб
Скачать

40. Поняття та види процесуальних строків

Процесуальний строк — це встановлений законом або судом проміжок часу, протягом якого повинна або може бути здійснена та чи інша процесуальна дія або закінчена певна частина провадження по справі (слід відрізняти строки, встановлені господарським процесуальним законодавством від строків, встановлених матеріальним правом, наприклад, строків позовної давності, встановлених Цивільним кодексом України).

За загальним правилом, закріпленим у ст. 50 ГПК господарському процесі можна поділити на види: — строки, встановлені законодавством — Господарським процесуальним кодексом України або іншими законами, — для господарського суду та для осіб, які беруть участь у справі (Цим Кодексом встановлені такі процесуальні строки: строки порушення провадження у справі (ст. 64); вирішення спору (ст. 69); строк розгляду зауважень на протокол судового засідання (ст. 81-1); розсилання рішень та ухвал (ст. 87); строк на апеляційне (ст. 93) та касаційне (ст. 110) оскарження; перегляд рішень за нововиявленими обставинами (ст. 113); строки для пред'явлення наказу до виконання (ст. 118) тощо.); — строки, які визначені господарським судом, — для осіб, які беруть участь у справі, та для осіб, які не беруть участь у справі.

Процесуальні строки для здійснення процесуальних дій визначаються: — точною календарною датою; — зазначенням події, яка повинна неминуче відбутися; — періодом часу, упродовж якого може бути вчинена дія.

41. Встановлення та обчислення процесуальних строків

Стаття 50. Встановлення та обчислення процесуальних строків

Процесуальні дії вчиняються у строки, встановлені цим Кодексом. У тих випадках, коли процесуальні строки не встановлено, вони призначаються господарським судом.

Строки для вчинення процесуальних дій визначаються точною календарною датою, зазначенням події, що повинна неминуче настати, чи періодом часу. В останньому випадку дію може бути вчинено протягом всього періоду.

Перебіг процесуального строку, обчислюваного роками, місяцями або днями, починається наступного дня після календарної дати або настання події, якими визначено його початок.

42. Закінчення та зупинення процесуальних строків

Стаття 51. Закінчення процесуальних строків

Строк, обчислюваний роками, закінчується у відповідний місяць і число останнього року строку.

Строк, обчислюваний місяцями, закінчується у відповідне число останнього місяця строку. Якщо кінець строку, обчислюваного місяцями, припадає на такий місяць, що не має відповідного числа, строк закінчується в останній день цього місяця.

У випадках, коли останній день строку припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається перший наступний за ним робочий день.

Процесуальна дія, для якої встановлено строк, може бути вчинена до 24-ї години останнього дня строку. Якщо позовну заяву, відзив на позовну заяву, заяву про перегляд рішення та інші документи здано на пошту чи телеграф до 24-ї години останнього дня строку, строк не вважається пропущеним.

Стаття 52. Зупинення процесуальних строків

Перебіг усіх незакінчених процесуальних строків зупиняється із зупиненням провадження у справі.

З дня поновлення провадження перебіг процесуальних строків продовжується.

-------------------------

При обчисленні строку місяцями необхідно враховувати, що такий строк обчислюється саме місяцем, а не кількістю днів у місяці,

Вчинення дії після спливу процесуальних строків несе відповідні процесуальні наслідки, наприклад, при поданні апеляційної скарги після закінчення строку, встановленого ч. 2 ст. 93 цього Кодексу, апеляційний господарський суд повинен відмовити у прийнятті апеляційної скарги і винести з цього приводу відповідну ухвалу.

Зупинення провадження у справі є підставою для зупинення усіх процесуальних строків, що не закінчилися до того часу, коли настала подія, у зв'язку з якою господарський суд зупиняє провадження у справі. Зупинення усіх незакінчених процесуальних строків триває до моменту поновлення провадження у справі.

Днем зупинення і поновлення провадження та перебігу процесуальних строків є день винесення ухвали про зупинення та поновлення провадження відповідно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]