Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект матеріальна відповідальність.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
55.73 Кб
Скачать

7. Шкоди завдано не при виконанні трудових обов'язків.

Термін "не при виконанні трудових обов'язків" означає, що шкода, завдана:

а) у вільний від роботи час.

приклад

Працівник за дозволом роботодавця використає його засоби виробництва (автомобіль, трактор і т.ін.) для задоволення своїх особистих потреб і завдасть шкоди. Така шкода вважається завданою працівником не при виконанні трудових обов’язків, і за неї він буде нести відповідальність хоча в повному розмірі, але за нормами трудового законодавства (п. 7 ст. 134 і ст. 137 КЗпП)

б) під час роботи, але не в зв'язку з виконанням трудових обов'язків.

приклад

Типовим прикладом заподіяння такої шкоди є використання майна підприємства в особистих цілях при виконанні на обладнанні підприємства роботи, що не належить до трудових обов’язків працівника.

При заподіянні працівниками шкоди самовільним використанням з особистою метою технічних засобів (автомобілів, тракторів, автокранів тощо), що належать роботодавцю матеріальна відповідальність наступає за нормами цивільного, а не трудового законодавства (п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівниками" від 29 грудня 1992 р. №14). У таких випадках шкода відшкодовується в повному розмірі, включаючи і не отримані підприємством доходи від використання вказаних технічних засобів.

Якщо працівник в інтересах роботодавця для забезпечення належного здійснення процесу праці виконує не свої трудові обов’язки, а обов’язки іншого працівника і завдасть шкоди, то це не буде вважатися шкодою "не при виконанні трудових обов’язків". За неї працівник відповідає як за шкоду, завдану при виконанні трудових обов’язків, тобто на загальних підставах.

8. Службова особа винна в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу.

Обов'язок по відшкодуванню шкоди, заподіяної роботодавцю у зв'язку з оплатою незаконно звільненому чи незаконно переведеному працівникові часу вимушеного прогулу або часу виконання нижчеоплачуваної роботи, покладається на винних службових осіб, за наказом або розпорядженням яких звільнення чи переведення здійснено з порушенням закону або якими затримано виконання рішення суду про поновлення на роботі.

Керівники структурних підрозділів та інші посадові особи, які готували матеріали для керівника підприємства, матеріальної відповідальності не несуть.

Відповідальність настає незалежно від форми вини.

Матеріальна відповідальність в цьому випадку настає в повному розмірі матеріальної і моральної шкоди, завданої працівникові, яка була стягнена на його користь з підприємства, установи чи організації. Така відповідальність встановлена тому, що порушується одне з основних конституційних прав людини – право на працю і саме тією особою, яка згідно з трудовим законодавством повинна особливо дбайливо забезпечувати охорону цих прав. У цьому випадку суд покладає на службову особу, винну в незаконному звільненні або переведенні працівника на іншу роботу, обов’язок покрити шкоду, заподіяну підприємству, установі, організації у зв’язку з оплатою працівникові часу вимушеного прогулу або часу виконання нижчеоплачуваної роботи. Такий обов’язок покладається, якщо звільнення чи переведення здійснено з порушенням закону або, якщо роботодавець чи уповноважений ним керівник процесу праці затримав виконання рішення суду про поновлення на роботі. При притягненні до повної матеріальної відповідальності за п. 8 ст. 134 КЗпП України форма вини значення не має. Особа, яка володіє правом прийому та звільнення працівників, може навмисно звільнити працівника з порушенням чинного законодавства або порушити закон у силу його незнання. Проте в усіх випадках посадова особа несе відповідальність.

9. Керівник підприємства будь-якої форми власності, винний у несвоєчасній виплаті заробітної плати понад один місяць, що призвело до виплати компенсацій за порушення строків її виплати, і за умови, що Державний та місцеві бюджети, юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством.

Таким чином, керівник може бути зобов’язаний погасити всю суму компенсації, виплаченої підприємством працівникам, при одночасному дотриманні таких умов:

  • мала місце несвоєчасна виплата заробітної плати понад один місяць;

  • несвоєчасна виплата є результатом винних дій керівника (наприклад, кошти на заробітну плату були використані не за призначенням);

  • у результаті затримки виплати заробітної плати виплачено працівникам компенсацію;

  • перед підприємством немає заборгованості з боку бюджетів та юридичних осіб державної форми власності.

Цей різновид повної матеріальної відповідальності встановлений з метою забезпечення реалізації конституційного права громадян на своєчасне отримання винагороди, а також посилення персональної відповідальності керівника щодо дотримання законодавства про оплату праці.