Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ETIKA.docx
Скачиваний:
54
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
136.54 Кб
Скачать

42. Головні стандарти нз

Стандарт АА 1000 (1999 р.) був розроблений Інститутом соціальної та етичної звітності. Цей стандарт передбачає інтеграцію соціальних аспектів в організацію бізнесу. Важливою ідеєю стандарту є підвищення соціальної звітності бізнесу суспільству за рахунок максимального залучення груп зацікавлених сторін , врахування їхньої думки під час аналізу діяльності компанії. Згідно з вимогами стандарту, основними етапами процесу соціальної звітності є планування, звітність, підготовка звіту і проведення аудиту зовнішньою організацією. Стандарт AA1000 націлений на сприяння організаційній звітності задля сталого розвитку шляхом забезпечення якості нефінансового обліку, аудиту та звітності. Він розроблений таким чином, щоб забезпечувати інформацію, яка є вчасною, надійною і матеріальною по відношенню до економічної діяльності компанії і має бути адресованою інвесторам та стейкхолдерам для забезпечення їх потреб в упевненості. Три принципи, які керують процесом AA1000, включають матеріальність, повноту та чутливість, які в свою чергу підтримуються включеністю. Дотримання цих принципів сприяє довірі, яка часто відсутня в багатьох корпоративних звітах про сталий розвиток. Він не визначає питання, за якими компанія має звітувати, швидше він направляє розвиток процесу залучення стейкхолдера, що націлений на повноту та вимагає структури управління. Звіти мають підкреслювати як керівництво ставиться до сподівань та прав стейкхолдерів.

Глобальна Ініціатива Звітування (GRI) - це міжнародний стандарт звітування щодо добровільного використання організаціями звітів з економічного та екологічного напрямків їх діяльності, продукції та послуг. Використовуючи вхідні дані тих, хто звітує та дані користувачів звітів, GR1 подумувала розробити ряд специфічних індикаторів звітування щодо економічних, соціальних та екологічних досягнень. Оскільки GRI - це не фінансові рамки звітування, вона не надає рекомендацій стосовно поведінки бізнесу. Хоча ці рамки обов'язково підтримуються нормами бізнес поведінки. Соціальна Відповідальність (Social Accountability International) - це добровільний моніторинг, сертифікація та оцінювання умов праці у міжнародних компаніях на глобальних ринках. Впровадження стандарт)' SA 8000 сприяє покращенню умов праці робітників Стандарт Social Accountability 8000 (SA 8000). Стандарт базується на принципах одинадцяти конвенцій Міжнародної Організації Праці, Всесвітньої Декларації прав людини, Конвенції ООН з прав дитини. SA 8000 - це добровільний стандарт. Його основна мета - забезпечення етичного походження товарів і послуг. Він може застосовуватися будь-якою організацією, незалежно від її розмірів і обсягів виробництва, культурних і географічних меж її оперування. Вимоги SA 8000 включають всі базові трудові права, встановлені в ключових конвенціяхМОП, і, зокрема, включають:

• обмеження застосування дитячої праці:

• заборону використання примусової праці:

• забезпечення охорони праці:

• гарантію свободи об'єднань і права укладення колективних договорів;

• виключення прояву будь-яких форм дискримінації;

• заборону тілесних покарань, фізичного і психічного насильства і примушення,

словесних образ;

• обмеження тривалості робочого часу;

• обов'язок встановлення та своєчасної виплати гідної заробітної плати.

Стандарт забезпечує визначення етичних критеріїв виробництва товарів і послуг і певним

чином доповнює стандарти ISO серії 9000 і 14000, залишаючись універсальним засобом для практичної реалізації етичної діяльності адміністрації компанії. SA 8000 представляє лише одну з можливих методологій управління соціальною відповідальністю. Він побудований на тих же системних підходах, що і стандарти ISO 9000 (управління якістю) і ISO 14001 (управління охороною навколишнього середовища), проте істотно відрізняється від них за базовими значеннями вживаних показників оцінювання. Для того, щоб компанія мала можливість впроваджувати в себе стандарт SA 8000, вона має, насамперед, оцінити своє робоче середовище і визначити ступінь своєї відповідності стандарту і місцевому законодавству. Компанії, діяльність та внутрішні правила яких відповідають SA 8000, документують та інтегрують їх в існуючі системи менеджменту.

Міжнародні стандарти серії ISO 14000 - стандарти, розроблені Міжнародній організації по стандартизації, що встановлюють вимоги до систем екологічного менеджменту з тим, щоб дати організаціям певний інструмент для розробки політики і визначення завдань скорочення дії на навколишнє середовище.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]