Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнол школи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
50.75 Кб
Скачать

Структуралізм

Ця течія набуває поширення в Франції в 1960-х роках і станом на 1960-ті-1970-ті є наймоднішою в Європі. виявилась дуже популярною, що проникла і в СРСР, де її методологію використовувала московська структурно-семіотична школа.

Представники: Англійські структуралісти: Едуард Еванс-Прітчард (Африка), Мейєр Фортес (Африка), Раймонд Фьорс (Нова Зеландія), Макс Глукмен – вплив Альфреда Радкліф-Брауна і Малиновського (функціоналістів) – через це навіть перший час фігурувала назва «структурний функціоналізм».

Франція: Клод Леві-Строс – вплив соціол. школи,

Росія: московська структурно-семіотична школа (1970-ті) структуралісти: Вяч.Вс. Іванов, В.Н. Топоров, Є.М. Мелетинський, Ю.М. Лотман, Т.В. Цивьян, М.І. Толстой, ї

Методологія:Англійські структуралісти намагалися знайти і зрозуміти структуру явищ в окремих культурах. Ця система усвідомлювалася людьми суспільства не чітко, але через призму міфів та символів. Структуралізм розглядав компоненти цілого і зв'язки між ними, тому самі явища, як плем'я, клан, рід, сім'я, віковий клас значення не мають, а важливі ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКИ між ними, оскільки елементи системи впливають один на одного і вивчати їх відірвано один від одного не можна. Тобто розглядаеться під кутом абстракцій. Саме Клод Леві-Строс. На відміну від інших шкіл, в яких розглядаються КОНКРЕТНІ народи, він досліджував більш абстраговані поняття (часто шляхами порівняння): термінологію спорідненості, фольклор, приготування їжі, особливо міфологію (найбільше індіанців Південної Америки). Так само величезну увагу приділяє взаємозв'язкам між явищами.

Згідно з Стросом Людське мислення на всіх етапах розвитку ОДНАКОВе Міфи – зміст колективної свідомості. За їхньою допомогою етнологи розшифровують коди, що лежать в основі людського. Люди завжди думали однаково, різними є лише об'єкти мислення. Але: кожна культура є унікальною.

Одна з основ леві-стросівського структуралізму – концепція бінарних опозицій (парних протилежностей): верх-низ, земля-небо, чоловік-жінка, тварина-людина, сире-варене, основне ж – природа-культура. В бінарних опозиціях знаходив логічні закономірності кожної замкненої системи (будь-якого явища з побуту чи культури). Вважав, що шляхом застосування методів структурної лінгвістики можна відтворити СИСТЕМУ СИМВОЛІВ, притаманних структурі якогось явища культури. Вважав що є одна вихідна модель, а світові культури – її прояви. Для її виявлення необхідно виявити взаємозв'язки і згрупувати в єдине ціле.

Тотемізм вважає надуманим, штучним, насправді не існуючим, придуманим племенами для класифікації природних явищ – таким чином співвідносяться види в природі і групи серед людей, базуючись на принципі подібності (як і в будь-якій класифікації).

Дослідження народної культури вчені з московської структурно-семіотичної школи здійснювали шар за шаром відштовхуючиь від одного – відкривали інше.