Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнол школи.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
50.75 Кб
Скачать

Радянська школа

Цей термін для позначення всієї сукупності етнографічних досліджень в СРСР (введений в 1946 р. С. П. Толстовим). На думку С. О. Токарєва, Р.е.ш. склалася на початку 30-х років, прийшовши на зміну окремим, напрямам, що існували раніше і групам вчених.

Методологічною основою в СРСР була історико-матеріалістична теорія розвитку суспільства, і це відрізняло їх від немарксистських етнографічних шкіл. Історико-матеріалістичну теорію походження держави було розроблено в XIX столітті Карлом Марксом і Фрідріхом Енгельсом. Поява держави зумовлюється економічними причинами: суспільним поділом праці, виникненням приватної власності та розшаруванням суспільства на соціальні верстви з протилежними економічними інтересами. Пануючий клас сконцентрував у своїх руках не лише власність, але і політичну владу. У цих умовах громадянське самоврядування ( родовий лад) поступово замінилося — державою.

Концепції Р.е.ш. істотно мінялися на різних етапах її формування і розвитку. Періодизація історії Р.е.ш.:

1.1917 – кін. 1920-х рр. ; 2.1930-і – 1а пол. 1940-х років; 3. 2а пол. 1940-х рр. – поч. 1960-х рр.; 4. 2га пол.. 60-х – поч. 1980-х рр. 5.період перебудови (1985-1991 рр.). 6. З 1991 р. у Р.е.ш. з’явилось кілька спадкоємців, в т.ч. і в Україні.

1. Особливість першого періоду історії Р.е.ш. полягала в тому, що революція розбудила творчу активність етнологів, і вже перші роки Радянської влади були відмічені небувалим зростанням етнографічних досліджень. Масово відкривалися низка музеїв, товариств, які проводили збиральницьку і етнографічну роботу,, комісії та відділення етнографії при університетах, та державних академіях, початок експедиційних робіт, яе наслідок видання багатьох праць. Була розгорнена підготовка етнографічних кадрів: почав виходити журнал “Этнография", зростання етнографічних досліджень супроводжувалося теоретичними пошуками.

працювали і групували навколо себе молодь етнографи, що сформувалися ще до революції, які прагнули застосовувати підходи і методи різних європейських етнографічних шкіл .Але більшість дослідників старшого покоління прагнули оволодіти марксистською методологією, впровадити в етнографічну практику принципи матеріалістичного світогляду.

2. розвитку радянської етнографії в 1930 – 1940-і роки неоднозначний, (як і соціально-політичні процеси) Утвердження нових позицій етнології за умов насаджування ідеї сталінської концепції побудови соціалізму і винятковість внеску Сталіна в теорію марксизму.

На Всеросійській археолого-етнографічній нараді 1932 р. обговорення: етнографія як самостійна наука суперечить марксистсько-ленінському вченню про історичний процес, тому як наслідок поняття «етнос» було заборонено, як пережиток буржуазної науки. наслідок: Початі в попередні роки дослідження в галузі теорії етносу були припинені.

Загалом же профіль етнографії звужувався, предмет дослідження зводився до вивчення пережитків первіснообщинного ладу методом етнографічного спостереження. У роботах Е. Ю. Кричевського, Є. М. Кагарова, С. Н. Быковського, А. М. Золотарева, М. О. Косвена розглядалися: проблеми походження экзогамії, ,історичних форм шлюбу і сім'ї, ,систем спорідненості як джерела для реконструкції соціальних інститутів первісності. + розроблення навіть цих питань гальмувалося з широким поширенням ідей Моргана.