Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мегела.Античка.Програма.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
76.2 Кб
Скачать

Тема 2 (4 год).Література Відродження у Франції (4 год)

Лекція .Література Відродження у Франції. Роман Ф. Рабле «Гаргантюа і Пантагрюель». Жанрові витоки та літературна ґенеза роману «Гаргантюа і Пантагрюель». Сюжет і композиція роману. Своєрідність поетики. Характеристика кожної книги. Схоластична освіта та гуманістична педагогіка. Тема гуманістичної утопії/антиутопії і Телемське абатство.. Система образів роману. Образи королів. Панург як пікарескний персонаж. Характер сміху у романі, його зв’язок з народною сміховою культурою. «Карнавалізація» і мотив «дороги».Мовна гра у романі.

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ..Роман Ф. Рабле «Гаргантюа і Пантагрюель» у контексті доби.

Історія створення та структурно-композиційні особливості роману. Жанрова своєрідність твору. Ренесансні ідеали Рабле-гуманіста та їхне втілення в романі. Антидогматичність та утвердження розмаїтості життя. Гуманістична концепція виховання, критика феодальних воєн, сатира на псевдонаукову схоластику та метафізику, антиклерикальні мотиви, реабілітація матеріально-чуттєвого світу в романі. Гуманістична утопія/антиутопія в романі. Принцип пародіювання; іронія/самоіронія, гротеск, гіпербола, зміщення пропорцій та масштабів. Часопростір роману. Роман в межах своєї доби та поза нею.

Література:

Культура эпохи Возрождения и Реформация. – Л., 1971.

Бахтин М. Творчество Ф. Рабле и народная культура средневековья и Ренессанса. – М.,1992.

Бахтин М. Формы времени и хронотопа в романе. – М., 1986.

Затонский Д. А был ли Франсуа Рабле ренессансным гуманистом? // Вопросы литературы. – 2000. - № 5.

Завдання та запитання для самоконтролю

  1. Чим пояснюється та обставина, що більша частина німецької гуманістичної літеератури написана латинською мовою?

  2. В чому суть вчення Мартіна Лютера, зокрема , його 95 тез, прибитих на дверях віттенбегської церкви?

  3. Хто з письменників в німецькій літературі Відродження продовжував традиції сатири Бранта?

Тема 3(4 год). Іспанська література Відродження).

Лекція Література іспанського Відродження. Творчість М. де Сервантеса. Особливості розвитку Іспанії наприкінці XV-XVI ст. Зародження гуманістичного руху, його національна специфіка. Вплив «християнського гуманізму» та еразмізму. Періодизація літератури Відродження в Іспанії.

Життя і творчість Сервантеса. Жанровий синтез у «Дон Кіхоті» Сервантеса. Пародійний задум роману та його реалізація. Структурно-композиційні особливості роману. Специфіка розгортання сюжету. Хронотоп «великої дороги», ініціаційність мандрів. Вставні новели в романі та їхнє значення. Проблема співвідношення двох світів (світу реальності та світу уяви) як ядро ідейного комплексу твору. Буфонно-пікарескне та серйозне в романі. Множинність інтерпретацій пари Дон Кіхот – Санчо Панса. Дон Кіхот як «мудрець» і як «безумець». Фольклорно-міфологічне походження та функція образу Санчо Панси. Театральність роману.»Дон Кіхот» як жанровий синтез. »Донкіхотівська ситуація» як літературна традиція і «донкіхотство» як культурне явище..

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ..Роман «Премудрий гідальго Дон Кіхот Ламанчський» Сервантеса як перший роман Нового часу в європейській літературі.

Структурно-композиційні особливості роману: Специфіка розгортання сюжету. Розподіл тексту на окремі сюжетні відрізки. Хронотоп «великої дороги». Хронотоп «великої дороги», ініцаційність мандрів. Вставні епізоди в романі та їхні ідейні та художні функції. Проблема видимості та сутності в романі. «Здравомисляче безумство» Дон Кіхота. Романні світи та їхня взаємодія. Комічне та серйозне в романі. Пародійний та іронічний дискурс роману. Риси роману нового типу у творі Сервантеса: синтезування в «Дон Кіхоті» різних типів іспанського роману доби Відродження (лицарського, шахрайського, пасторального тощо); співвідношення людини та світу; спроби зображення внутрішнього світу людини. Доля роману в європейській культурі.

Література:

Ауэрбах Э. Зачарованная Дульцинея // Ауэрбах Э. Мимесис. – М., 1976.

Багно В. Дорогами «Дон Кихота»: судьба романа Сервантеса. – М.,1988.

Затонский Д. Рыцарь на большой дороге… (О Сервантесе и его «Дон Кихоте») // Вікно в світ. – 2000. - №3.

Менендес-Пидаль Р. К вопросу о творческой разработке «Дон Кихота». Сервантес и его рыцарский идеал // Избр.произв. – М., 1961.

Ортега-и-Гассет Х. Размышления о «Дон Кихоте» // Ортега-и-Гассет Х. Эстетика. Философия культуры. – М.,1991.

Пискунова С. Истоки и смысл смеха Сервантеса // Вопросы литературы. – 1995. – Вып. 2.

Светлакова О. «Дон Кихот» Сервантеса. Проблемы поэтики. – СПб., 1996.

Сервантес и всемирная литература. – М., 1969.