Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мегела.Античка.Програма.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
76.2 Кб
Скачать

Тема 1 ( 8 год). Література раннього Середньовіччя

Лекція 1. Загальна характеристика літератури Середніх Віків. Періодизація літератури Середньовіччя. Своєрідність середньовічної культури та свідомості. Специфіка просторово-часових уявлень Середньовіччя. Естетичні уявлення доби Середньовіччя. Наступність між античністю та середньовіччям.

Виникнення християнства та його роль у житті середньовічного суспільства. Ранньохристиянська література. «Втіха філософією» Боеція. Творчість Августина Блаженного -«Про Град Божий» як синтез античної традиції та християнського вчення (закладення основ середньовічної концепції світу, людини, історії).Символіко-алегоричний лад середньовічноі літератури

Лекція 2 Латинська література раннього Середньовіччя. «Сповідь» Августина Блаженного. Виникнення християнства та його роль у житті середньовічного суспільства. Особливості літературного процесу в період Раннього Середньовіччя. Ранньохристиянська література та антична спадщина. Етапи розвитку, основні представники та літературні тексти латинської літератури. Патристика.Житійна, «наукова» література, хроніки. «Втіха філософією» Боеція., «Сповідь» Августина Блаженного як зразок середньовічного автобіографічного жанру.

Лекція 3 Епічна творчість раннього Середньовіччя. Кельтський епос. Словесність раннього Середньовіччя. Співвідношення епічного начала з міфом, казкою. Два етапи розвитку епосу (архаїчний та героїчний).

Кельтський епос, його основні цикли, особливості побутування. Космогонія. Пантеон кельтських богів. Архаїчні риси кельтських саг. Класифікація ірландських саг. Уладський цикл. Образ Кухуліна: специфіка героїчного характеру. Саги циклу Фінна. Фантастичні саги.

Лекція 4 Епічна творчість раннього Середньовіччя. Давньоскандинавський та англосаксонський епос. Англосаксонська поема «Беовульф» як пам’ятник, що об’єднує різні прояви англосаксонської епічної традиції. Наративні рівні поеми. «Беовульф» як історія і як поезія. Роль казкового та міфологічного елементів у поемі. Поняття про алітераційний вірш давньоанглійської поезії.

Рання скандинавська словесність. Ісландські саги. Героїчні пісні. Сказання про Сігурда. «Старша Едда» як основне джерело знань про скандинавську міфологію. Міфи про створення світу в «Старшій Едді». Своєрідність теми долі. Співвідношення «Старшої Едди» та саг як різних типів раннього епосу.

Тема 2 (4 год).Література зрілого Середньовіччя

Лекція 1Література зрілого Середньовіччя. Героїчний епос. Розвиток усної традиції. Її прояви в героїчному епосі зрілого Середньовіччя. Роль жонглерів, хугларів, шпільманів. Теорії походження епосу. Основні цикли та найвидатніші пам’ятники французького, німецького та іспанського епосів

Французький героїчний епос. «Пісня про Роланда». Своєрідність композиції. Епічна безмірність та епічна провина в образі Роланда. Образи Карла Великого, Ганелона, Олів’є.

Іспанський героїчний епос. Виникнення та структура «Пісні про мого Сіда». Відображення Реконкісти в поемі. Сід як ідеальний герой.

Німецький героїчний епос. Співвідношення «Старшої Едди» та «Пісні про Нібелунгів». Своєрідність образів Зігфріда, Гагена. Образ Кримгільди та його еволюція. Питання створення «Пісні про Нібелунгів».

Практичне заняття.Європейський героїчний епос.»Пісня про Роланда», «Пісня про мого Сіда», «Пісня про Нібелунгів».

Особливості жанру, цикли жест. Система персонажів, образ Карла Великого. Роланд-епічний герой.Персонажі,які протиставлені йому:Аельрот,Ганелон, Олів»»єр. Зображення мусульманського світу, принцип-паралелізму-протиставлення. Відображення у «Пісні про Роланда» перших зрестових походів.Поняття про честь,обов»язок, васальне служіння.

«Пісня про мого Сіда» Зображення Реконкісти. Достовірність і вимисел у поемі. Сід, його стосунки з королем, васальна вірність, благородність. Епізод з інфантами Карріонськими.

Мусульмани у «Пісні про Сіда»Порівняння Сіда, героя поеми, з Сідом з романсів.

«Пісня про Нібелунгів» як зразок книжкового епосу. Зв»язок з історичними подіями. Композиція «Пісні про Нібелунгів»,персонажі, характеристика епічного героя й епічного подвигу, подана Е.Мелетинським. Особливості синтаксису книжкового епосу.