Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мегела.Античка.Програма.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
76.2 Кб
Скачать

Література:

Песнь о Роланде. Песнь о моем Сиде.Романсеро. М.,1976

Песнь о Нибелунгах Л.1972

Мелетинский Е.М.Введение в историческую поэтику эпоса и романа М,1986

Михайлов А.Д. Французский героический эпос. Вопросы поэтики и стилистики М.1995

Мендес Пидаль Р.Избранные произведения М.1961

Хойслер А. Германский героический епос и сказание о Нибелунгах М. 1960

Завдання і запитання для самоконтролю

1 Визначіть основні положення аскетичної доктрини, розробленої «отцями церкви» Ієронімом та Августином.

2 З яких основних циклів складається ірландський епос?

3 Яку роль відіграють вставні епізоди в англосаксонській поемі «Беовульф»?

4/Як називається світове дерево в скандинавській міфології і що знаходилося у його підніжжя?

5 Яка природа скарбу Нібелунгів і яку функцію він виконує в німецькому героїчному епосі «Пісня про Нібелунгів»?

Тема 3(8 год).Лицарська і міська література

Лекція1Лицарська література зрілого Середньовіччя. Лірика трубадурів і міннезінгерів.

Значення хрестових походів та посилення зв’язків зі Сходом для формування лицарської культури.

Куртуазна лірика Провансу. Теорії походження провансальської лірики. Її основні жанри та представники. Роль форми, співвідношення канону та «індивідуальності» в куртуазній ліриці. «Світлий» та «темний» стилі. Значення творчості трубадурів для зародження європейської лірики народними мовами.

Образ Прекрасної Дами. Концепція кохання.

Міннезанг. Поезія міннезінгерів. Поєднання куртуазного канону та особливостей німецької народної лірики у поезії міннезінгерів. Міннезанг «архаїчного» стилю. Куртуазний напрям міннезангу. Основні представники. Творчість Вальтера фон дер Фогельвейде

Практичне заняття. Лицарська література зрілого Середньовіччя. Лицарський роман.

Становлення лицарського роману. Типологія, тематика, художня своєрідність, основні цикли. Своєрідність структури, специфіка конфлікту, система персонажів та їх функції, особливості хронотопу. Зародки психологізму в кращих лицарських романах.

Творчість Кретьєна де Труа. Формування у його творах класичного канону середньовічного лицарського роману. «Ланселот, або лицар Возу», «Івейн, або лицар з левом». Романи про Святого Грааля. Вольфрам фон Ешенбах «Парціфаль»

«Роман про Трістана та Ізольду» як зразок лицарського роману (специфіка героя, композиція, система образів, хронотоп, архетипність конфлікту та його психоаналітичне тлумачення). Зв’язок роману з кельтськими джерелами. Основні версії роману німецькою та французькою мовами.

Лекція 2 Середньовічна міська література. Міська культура як феномен. Характерні особливості міської літератури. Її основні жанри. Їх місце в загальній системі жанрів Середньовіччя.

Народна сміхова культура Середньовіччя. Її архетипний характер.

Місце «тваринного» епосу в системі жанрів міської літератури. «Роман про Лиса» як найхарактерніший зразок «тваринного» епосу. Його ґенеза, специфіка композиції, система персонажів. Сюжетні мотиви «Роману про Лиса» у світовій літературі.

Дидактико-алегорична поема «Роман про Троянду». Зміна концепції кохання у порівнянні з куртуазною концепцією, взаємодія лицарської та міської культури.

Загальна характеристика фабльо, шванку. Ґенеза, своєрідність композиції, система персонажів. Картина світу у фабльо та шванку, її обумовленість феноменом міської культури. Віршовий цикл Штрікера «Піп Аміс». Реалізація архетипу трикстера у постаті головного героя. Порівняльна характеристика фабльо та шванку.

Середньовічна драматургія. Походження. Зв’язок з літургією та народною карнавальною традицією. Церква і театр. Етапи розвитку релігійного театру та його основні жанри (літургійна драма, міракль, містерія, ауто). Міракль «Диво про Теофіла» Рютбефа. Мораліте «Звичайна людина». Виникнення міської драми. Мораліте, фарси, соті, фастнахтшпілі: жанрова своєрідність. Риси, що об’єднують їх із фабльо. Пов’язаність з народною сміховою традицією Середньовіччя. Фастнахтшпілі в контексті бюргерської літератури. Фарс «Адвокат Патлен