Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічна практика 3 курс СР.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
304.64 Кб
Скачать

Мета та завдання практики

Метою технологічної практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами практичної діяльності соціальних закладів, їх посадових осіб; формування у студентів на базі одержаних у вищому навчальному закладі теоретичних знань професійних умінь і навичок для вирішення конкретних життєвих ситуацій і прийняття самостійних рішень в реальних умовах; виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Зміст і послідовність технологічної практики визначаються цією програмою згідно з навчальним планом. Практика проходить у формі самостійного виконання студентом визначених цією програмою загальних та заснованих на них індивідуальних завдань.

Завдання технологічної практики. В результаті проходження технологічної практики студент повинен глибоко ознайомитися з:

• основними положеннями Конституції та законів України, інших нормативно-правових актів, що визначають правовий статус і регламентують діяльність закладів соціальної сфери, де проходить практика;

• системою і принципами діяльності соціальних закладів, установ та громадських організацій на рівні міста;

• організацією роботи відповідних установ, їх структурних підрозділів та окремих посадових осіб;

• формами та методами їх діяльності.

Навчитися:

• елементам професійних умінь: спостережливості, слуханню, аналізуванню, спілкуванню, веденню професійних записів;

• професійному підходу до вирішення соціальних проблем та роботі з користувачами соціальних послуг шляхом процесу: «спостереження, слухання - аналіз - взаємодія»;

• готувати проекти різних документів, пов’язаних з діяльністю відповідної установи: рішення, розпорядження, накази, протоколи, постанови тощо;

• здійснювати правове і організаційне забезпечення проведення окремих організаційних заходів (нарад, засідань тощо);

• набути практичного досвіду роботи з різними верствами населення;

• надавати довідки та консультації з питань діяльності закладу, установи, де проходила технологічна практика.

• апробації отриманих знань, підвищення мотивації до подальшого навчання та професійної діяльності.

Форми проходження практики

Практика зумовлює реалізацію певної послідовності форм і взаємодії студентів зі спеціалістами в сфері соціальної роботи.

На першому етапі - це взаємовідносини типу лектор-слухач.

На другому етапі - практична робота студентів у діяльності того чи іншого структурного підрозділу соціальної установи під наглядом професійних керівників.

На третьому етапі - самостійна робота студентів під час виконання того чи іншого конкретного завдання.

На четвертому, заключному етапі - розробка пропозицій з удосконалення діяльності структурного підрозділу соціального закладу.

За власним бажанням студента (волонтерство) можливе відвідування партнерських організацій основної бази технологічної практики (поза межами бази практики). В такому випадку, студент-волонтер заповнює міні-звіт (див. Додаток 7).

Умови проходження практики

1. Технологічна практика проводиться у 6-му семестрі. Загальний обсяг – 60 годин. Характер проведення - по 3 години кожного дня (можлива корекція часу пов’язана з особливістю роботи бази практики (установи,організації).

2. Для організації і контролю за проходженням практики кафедра призначає керівників технологічної практики.

3. Для вибору місць практики студентам пропонується перелік соціальних закладів та установ. Студентам надається також можливість самостійного вибору місць практики (Згідно п. 2.3. Положення), однак у цьому випадку керівник технологічної практики повинен ознайомитись з роботою закладу і підтвердити, що він відповідає цілям, що ставляться перед технологічною практикою.

4. Керівник технологічної практики за 1-2 тижні до її початку узгоджує графік з керівниками соціальних закладів.

5. Під час практики студент може звернутися до керівника технологічної практики в будь-яких випадках, що потребують його втручання, консультації чи допомоги.

6. Якщо студент з поважних причин не зміг пройти технологічну практику у визначені терміни, він отримує можливість індивідуального їх продовження (перенесення). При відсутності поважних причин результати практики оцінюються незадовільно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]