Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ркк.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Фізико-хімічні умови утворення

Олово - досить поширений в земній корі елемент , кларк його по А. П. Виноградову становить 2,510-4 %. Підвищені концентрації характерні для кислих гранітів , грейзенов , пегматитів , для теригенних піщано-сланцевих порід. Основними мінералами - концентраторами Sn служать акцесорний касситерит і біотит . Відомо десять стабільних ізотопів олова з масовими числами 112 , 114-120 , 122 і 124 , серед яких переважають 116Sn, 118Sn и 120Sn.

Олово - елемент з двовластивою геохімічної природою , переважно літофільний і частково халькофільний , залежно від режиму кисню і сірки. В результаті у нього підвищена хімічна спорідненість, з одного боку , до кисню і частково до кремнію, а з іншого - до сірки. У ендогенних умовах олово утворює високолеткі галоїдні з'єднання, у формі яких воно зазвичай виноситься з магматичного вогнища. У гіпергенних умовах касситерит стійкий і може утворювати розсипи , в той час як сульфостаннати олова окислюються і заміщуються колломорфним каситеритом .

Мінерали розсипів олова

Всього відомо 16 олововміщуючих мінералів , представлених оксидам, сульфідами, тіостанати, силікатами, боратами і танталітом. Єдиним промисловим мінералом олова в розсипах є каситерит - являє собою природний окис олова SnO2 .

Хімічно чистий окис олова містить 78,8 % Sn , касситерит подібної чистоти був знайдений лише в пісках річки Тіпуані (Болівія) . Зазвичай кристали, каситериту забруднені залізом, танталом і т. д. Існує різновид каситериту - ейналіт , яка містить близько 9% пятиокиси танталу. Аналіз кристалів з ​​деяких родовищ СРСР показав вміст SnO2 в них від 92 до 97,5 %.

Кристали каситериту пофарбовані в різні кольори: коричневий, чорний, іноді червоний, сірий, білий або жовтий, блиск алмазний.

Касситерит кристалізується у формі комбінації призми і піраміди тетрагональної системи. Кристали бипірамідальні, також призматичні з гострими кінцями, іноді дуже тонкі, голчасті.

Вельми часто зустрічаються двійникові кристали. Колломорфна скритокристалічна форма агрегатів каситериту називається дерев'янистим каситеритом , так як в зламі ці агрегати мають концентрично - радіальну деревоподібну структуру.

Твердість кристалів каситериту велика: 6- 7 за шкалою Маоса. Питома вага цього мінералу дуже висока: від 6,4 до 7,1 . У зіставленні з питомими вагами супутніх йому мінералів 2,65 кварц ; 3,0 турмалін ; 5,5 ільменіт ; 4,9-5,2 магнетит ; 4,5-5,2 гематит . Такий високий питома вага вельми сприятливий для гравітаційного збагачення. Касситерит практично не розчиняється ні в яких хімічних розчинниках.

Інші мінерали олова практичного значення не мають , вони іноді супроводжують каситерит в рудах , але в мізерно малих кількостях. Цікаві тільки деякі мінерали, що містять рідкісні елементи , зокрема колюзіт - Cu3 (As , Sn , V , Fe , Та ), Торола ( тореаліт ) - Ta2O5 - SnO2 , Хельм - олово - танталат і ніобат індію , заліза , марганцю і кальцію.

В даний час у вітчизняній і зарубіжній практиці виробництво олова забезпечується виключно за рахунок видобутку руд, що містять касситерит .