Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Н460.5.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
709.63 Кб
Скачать

Іх. Праця та матеріально-побутове забезпечення ув’язнених і засуджених

1. Праця ув’язнених

1.1. Відповідно до статті 16 Закону України "Про попереднє ув’язнення" ув’язнені за їх згодою та з дозволу особи або органу, у провадженні яких перебуває справа, можуть залучатися до праці в межах території СІЗО у майстернях та камерах. При цьому забезпечуються вимоги ізоляції та роздільного тримання ув’язнених, правила техніки безпеки при виконанні робіт, норми санітарії та гігієни. З цією метою у майстернях вивішуються протипожежні правила, правила техніки безпеки та витяги з Закону України "Про охорону праці", а до робіт допускаються лише особи, які пройшли медичне обстеження.

1.2. Ув’язнені, які виявили бажання працювати, подають заяву начальнику СІЗО, який зобов’язаний у триденний строк розглянути її та прийняти відповідне рішення.

1.3. Порядок залучення ув’язнених до праці та організація виробничої діяльності майстерні здійснюються відповідно до Положення про майстерню установи виконання покарань, слідчого ізолятора, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 березня 2012 року № 442/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 березня 2012 року за № 437/20750.

1.4. Ув’язнені не допускаються до роботи у відділах по контролю за виконанням судових рішень, фотолабораторіях, радіотрансляційних вузлах, у кімнатах із розмножувальною та іншою апаратурою, до управління транспортними засобами, до ремонту й експлуатації технічних засобів охорони та зв’язку, а також до догляду за службовими собаками.

1.5. Прибутки, одержані внаслідок використання праці ув'язнених, не підлягають оподаткуванню і використовуються для упорядкування місць попереднього ув'язнення та поліпшення умов тримання під вартою. Праця таких осіб оплачується за тарифними ставками (окладами) відповідно до законодавства. Із заробітку ув'язнених за виконавчими документами проводяться відрахування в порядку, встановленому законодавством України.

Нарахована заробітна плата ув’язненим після проведення утримань і відрахувань, передбачених законодавством, зараховується на їхні особові рахунки.

1.6. Ув’язнені можуть залучатися без оплати їх праці лише до робіт, пов’язаних зі створенням належних санітарно-побутових умов і впорядкуванням місць попереднього ув`язнення. До таких робіт ці особи залучаються почергово у вільний від проведення слідчих дій чи участі в судових засіданнях час і не більш як на дві години протягом дня.

2. Особливості розміщення та залучення до праці засуджених, залишених у сізо для роботи з господарського обслуговування

2.1. Відповідно до вимог статті 4 Закону України "Про попереднє ув’язнення" та статті 89КВК засуджені до позбавлення волі можуть бути залишені за їх письмовою згодою у СІЗО для роботи з господарського обслуговування.

2.2. Залишення засудженого для роботи з господарського обслуговування оформляється наказом начальника СІЗО не пізніше десятиденного строку з дня набрання вироком законної сили або з дня надходження із суду розпорядження про виконання вироку, який набрав законної сили. Копія наказу і заява засудженого долучаються до його особової справи.

2.3. Не залишаються для роботи з господарського обслуговування СІЗО іноземці та особи без громадянства, колишні військовослужбовці, засуджені за самовільне залишення частини та дезертирство, колишні працівники правоохоронних органів, що засуджені за тяжкі злочини, особи, засуджені за злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотиків, розкраданням зброї та боєприпасів.

2.4. Загальна чисельність засуджених, які можуть залишатися для роботи з господарського обслуговування СІЗО, не може перевищувати 5 відсотків від наповнення СІЗО.

2.5. Для проведення капітальних ремонтів камер з числа засуджених, залишених для роботи з господарського обслуговування, можуть створюватися ремонтно-будівельні бригади. Така праця оплачується за рахунок коштів, виділених на проведення ремонтних робіт.

2.6. Засуджені, залишені для роботи з господарського обслуговування СІЗО, працюють під постійним наглядом і охороною.

2.7. Засуджені, які залишені у СІЗО для роботи з господарського обслуговування, розміщуються у відділенні в окремих приміщеннях на території режимної зони або в камерах ізольованих секцій режимних корпусів.

2.8. Приміщення (камери) відділення забезпечуються інвентарем та іншими предметами за нормами, визначеними чинним законодавством. Територія дільниці ізолюється та облаштовується відповідними інженерно-технічними засобами охорони, що унеможливлюють доступ на дільницю сторонніх осіб.

2.9. У відділенні для тримання засуджених, які залишені для роботи з господарського обслуговування, обладнується кабінет начальника відділення, кімната для культурно-масової роботи, кімната для занять спортом, гардероб, сушильні для одягу і взуття, приміщення для зберігання продуктів харчування та вживання їжі, обладнані холодильниками та засобами для підігріву їжі, інші необхідні побутові приміщення.

2.10. Засуджені, які залишені в СІЗО для роботи з господарського обслуговування, підлягають обов’язковому профілактичному медичному огляду відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року № 559 "Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок".