Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
633.86 Кб
Скачать

1.1. Поняття про географічну інформаційну систему

Існує безліч визначень ГІС. Назву «географічна інформаційна система» (англ. Geographic(al) information system) складають два поняття: «географія» та «інформаційна система». Слово «географія» має грецьке походження й означає «опис Землі». Одним з найважливіших завдань, що ставиться перед географом, є вивчення закономірностей між певною територією і результатами людської діяльності. При цьому основним джерелом інформації є карта – графічне подання того або іншого явища, що спостерігається на невеликій ділянці земної поверхні або на всій Землі. Друге поняття «інформаційна система» – можна визначити як послідовність операцій, що починається з планування досліджень і закінчується використанням отриманої інформації для прийняття тих чи інших рішень.

Відсутність загальноприйнятого визначення ГІС призводить до значного непорозуміння, а саме, що ж таке ГІС, які її можливості і для чого ця система застосовується?

Ось деякі визначення ГІС, які можна знайти в науковій літературі:

  • ГІС – набір підсистем, що її складають і поєднані єдиним завданням аналізу просторової інформації (просторово-часової) (Марал і Пюке, 1983);

  • ГІС – комп’ютерна система для збирання, перевірки, інтеграції й аналізу інформації­­­­, яка належить до земної поверхні (Девіз Райнд, 1988);

  • ГІС – інтерактивні системи, які можуть реалізувати збирання, систематизацію, переробку і подання інформації у новому світі, за умови підвищення якості знань про просторові системи , що досліджуються (Тікунов, 1989);

  • ГІС – автоматизована система, що має велику кількість графічних і тематичних баз даних, які поєднані з модельними та розрахунковими функціями для маніпулювання ними і перетворення їх у просторову картографічну інформацію для прийняття на її основі різних рішень і здійснення контролю (Коновалова і Капралов, 1966);

  • ГІС – інформаційна система, яка забезпечує збирання, збереження, обробку, доступ, відображення і розповсюдження просторово-координованих даних (просторових даних) (Кошкарьов, 2007);

  • ГІС – інформаційна система, яка призначена для роботи з даними, які мають прив’язку до просторових або географічних координат (Чандра і Гош, 2008).

Серед низки визначень можна виокремити спільні особливості та стверджувати, що в найбільш широкому розумінні ГІС – це засіб для обробки просторової інформації, яка зазвичай прив’язана до певної земної поверхні і використовується для управління нею.

Сукупність засобів, способів і методів автоматизованого збирання, зберігання, маніпулювання, аналізу й відображення (подання) просторової інформації об’єднують під загальною назвою «геоінформаційні технології». У зв’язку з тим, що сьогодні ці способи і методи якнайповніше реалізуються в ГІС, термін «геоінформаційні технології» часто замінюють терміном «технології географічних інформаційних систем», або за аналогією з його англомовним еквівалентом – терміном «ГІС-технології» (GIS technology).

Приклади синонімічних назв ГІС (GIS) та їх джерела

(Майкл Н. Де Мерс, 1999)

Термін

Джерело

Географічна інформаційна система

(Geographic information System)

Американська термінологія

Географічна інформаційна система

(Geographic information System)

Європейська термінологія

Геоматика (Geomatique)

Канадська термінологія

Геореляційна інформаційна система

(Georelational information System)

Технічна термінологія

Інформаційна система з природних ресурсів (Natural resources information System)

Дисциплінарна технологія

Інформаційна система з геології або наук про Землю (Geosclence or geological System)

Дисциплінарна технологія

Просторова інформаційна система

(Spatial information System)

Негеографічний термін

Система аналізу просторових даних

(Spatial data analysis System)

Термінологія на основі того, що робить система

Слід звернути увагу на те, що визначення «географічна» у назві географічних інформаційних систем насправді є синонімом просторовості інформації. Однак, це ще з більшою очевидністю випливає з аналізу історії розвитку і сучасних галузей застосування ГІС-технологій, що охоплюють крім географічних наук, кадастр, інженерні дослідження і проектування, транспорт, зв’язок, комерцію, державне управління тощо. Загалом сучасний розвиток геоінформаційних технологій, проникнення їх у найновіші сфери людської діяльності, у тому числі й дуже далекі від географії, наочно продемонструвало їх міждисциплінарний характер.

З урахуванням сучасних тенденцій розвитку геоінформаційних технологій визначення геоінформаційної системи доцільно використовувати наступне: географічна інформаційна система інформаційна система, що забезпечує збирання, зберігання, обробку, доступ, відображення і розповсюдження просторово-координованих даних (просторових даних). ГІС містить дані про просторові об’єкти у формі їх цифрового подання (векторного, растрового, квадротомічного та ін.), включає відповідно до завдання набір функціональних можливостей, в яких реалізуються операції геоінформаційних технологій, і підтримується програмним, апаратним, інформаційним, нормативно-правовим, кадровим і організаційним забезпеченням.

Отже, ГІС – це інформаційні системи, які від інших інформаційних систем відрізняються тим, що це:

  • по-перше – автоматизовані інформаційні системи, що орієнтовані на використання можливостей комп’ютерної техніки;

  • по-друге – вони призначені для роботи з просторово-координованою інформацією;

  • по-третє – ГІС здатні аналізувати тенденції, прогнозувати результати, нові знання на основі використання широкого спектру аналітичних методів і процедур.

Відмінною рисою географічних інформаційних систем є наявність у їх складі специфічних методів аналізу просторових даних, які сукупно із засобами введення, збереження, маніпулювання і подання просторово-координованої інформації складають основу технології географічних інформаційних систем, або ГІС-технології. Саме наявність сукупності здатних генерувати нове знання специфічних методів аналізу з використанням як просторових, так і непросторових атрибутів і визначає головну відмінність ГІС-технології від технологій, наприклад, автоматизованого картографування чи систем автоматизованого проектування (САПР/CAD). Здатність географічних інформаційних систем виконувати «трансформацію», «аналіз», «моделювання», просторових даних у загальному випадку не характерна для інших інформаційних систем, і це, як правило, проявляється в існуючих визначеннях.