Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
engen_geology.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.11.4. Сейсмічне районування.

Райони з сейсмічністю 6-9 балів займають близько 1/5 всієї території СНД. На небезпечних територіях розташовані 9 столиць колишніх радянських республік, тисячі міст і населених пунктів. На сьогодні існують карти сейсмічного районування. Вони дозволяють отримати орієнтовне уявлення про можливу силу землетрусів, які можуть спостерігатися в районі будівництва. Катастрофічні землетруси приурочені до певних сейсмічних зон. Найбільш активною на території СНД є зона Далекого Сходу, вона найактивніша на всій земній кулі. Другою зоною є Середня Азія (Памір і Тянь-Шань). В Україні це Крим і Карпати, де землетруси виникають на обмежених площах і зрідка досягають сили до 8 балів. Ці зони приурочені до молодої альпійської складчастості. Сейсмоактивні зони при подальшому геологічному вивченні можуть розділятися на ділянки, які відзначаються найбільшою активністю. До їх числа належать:

а) місця зчленування великих геологічних структурних комплексів, що піддаються вертикальним рухам різної інтенсивності;

б) периферійні частини геологічних структур, які витримують вертикальні рухи з великими швидкостями;

в) місця неодноразової зміни спрямування вертикальних зміщень;

г) зони інтенсивних тектонічних рухів вздовж розломів, що виходять на поверхню або виявлені на великій глибині.

Такі ділянки є небезпечними для будівництва. При сейсмічному мікрорайонуванні міст можуть виділятися ділянки, які відрізняються між собою на один і більше балів. Зустрічаються випадки, коли відмінності в балах між окремими частинами міста становлять всього 1 бал. Тоді вся територія міста оцінюється одним балом, але на ній виділяють більш-менш сейсмонебезпечні ділянки. Карти сейсмічного мікрорайонування дозволяють правильно планувати забудову міських територій, обираючи для будівництва цінних споруд найбезпечніші місця.

Руйнування споруди при землетрусі починається в результаті вертикальних коливань, що викликаються глибинними поздовжніми хвилями стискання. Ці коливання найсильніше впливають на жорсткі споруди (наприклад, цегляні будинки), вони порушують їх монолітність, викликають появу тріщин. Подальше руйнування відбувається під впливом коливань, викликаних приходом довгоперіодичних глибинних поперечних і поверхневих хвиль. Ці коливання спричиняють руйнування і гнучких споруд.

Найменше руйнуються підземні споруди (резервуари, тунелі, колодязі). Інерційні сили, які в них утворюються, передаються навколишнім гірським породам, що зменшує напруження в таких спорудах. У надземних спорудах найменше піддаються руйнуванню фундаменти, значно легше руйнуються стіни. Найслабкішими місцями є кути, примикання і перетинання стін.

3.11.5. Умови будівництва в сейсмічноактивних районах.

Для надання будівлям і спорудам необхідної сейсмостійкості застосовуються різні архітектурні і конструктивні заходи. Вони забезпечують спорудам просторову зв‘язаність, жорсткість і стійкість. Для цього використовуються жорсткі каркаси, рами, контрфорси, обв‘язки, обшивки, а також спеціальні антисейсмічні пояси. Обмежуються габарити споруд (із збільшенням розмірів збільшується небезпека перекосів і розтягуючих напружень) та їх поверховість. Якщо будівля перевищує припустимі розміри, то вона розділяється антисейсмічними швами на окремі відсіки простої форми. Фундаменти споруд підсилюються армуванням. Як антисейсмічний захід, використовується штучне закріплення грунтів в основах.

Застосування таких заходів вимагає значних додаткових економічних витрат. Тому вибір заходів робиться залежно від призначення будівлі та її довговічності. Монументальні будівлі, особливо капітальні, споруди громадського призначення є спорудами найвищої категорії складності, тому їх бальність підвищується на одиницю. Інші споруди віднесені до середніх категорій, а тимчасові споруди і полегшені господарські споруди – до найнижчої категорії. Всі споруди останньої категорії, незалежно від бальності району будівництва, мають розрахункову сейсмічність 6 балів і тому застосування антисейсмічних заходів не потребують.

Запитання для самоконтролю.

  1. Чим викликаються землетруси?

  2. Охарактеризуйте плутонічні і тектонічні землетруси.

  3. Поясніть механізм утворення землетрусів (за Г.О.Гамбурцевим).

  4. Поясніть терміни «гіпоцентр» і «епіцентр» землетрусу.

  5. Яким чином оцінюється сила землетрусів? Що таке магнітуда?

  6. Як виконується сейсмічне районування територій?

  7. Назвіть інженерні заходи, що застосовуються для підвищення сейсмостійкості споруд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]