Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
engen_geology.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.11. Діяльність внутрішніх сил Землі (землетруси).

Під землетрусамирозуміють струси земної поверхні, що викликаються процесами в глибинах Землі. Це найбільш спустошливе стихійне лихо. Деякі з них носять характер катастроф і супроводжуються повним руйнуванням населених пунктів і масовими людськими жертвами. Інколи землетруси викликають значні деформації денної поверхні, які в більшості випадків відбуваються вздовж існуючих тектонічних розломів. Землетруси на дні океанів викликають цунамі.

3.11.1. Причини виникнення землетрусів.

Суть процесів первинного тектоногенензу в надрах Землі на сьогодні ще не до кінця встановленаале відомо, що вони обумовленні перетвореннями величезної кількості енергії. Проявом таких перетворень є сильні глибокі землетруси, які виникають під земною корою на глибинах 80-700 км. Вони називаються плутонічнимиі є малоруйнівними через велику глибину.

Крім плутонічних землетрусів, процеси первинного тектоногенезу проявляються і на поверхні Землі у формі механічних рухів: піднять і опускань, розривів суцільності земної кори. З цими явищами також пов‘язані землетруси, але глибина їх осередків не перевищує 40-50 км. Такі землетруси називають тектонічними. Механізм їхнього виникнення (за російським вченим Г.О.Гамбурцевим) можна уявити наступним чином. У процесі тектонічного життя земної кори відбувалася її диференціація на відносно міцні ділянки (блоки) і менш міцні (послаблені зони). Більшість послаблених зон, очевидно, являє собою систему глибинних розломів, можливо, частково “залікованих”. Вони піддаються наступним руйнуванням легше, ніж блоки, і в них, як правило, розташовані осередки землетрусів. Ці послаблені зони Г.О.Гамбурцев запропонував називатисейсмічними швами.Під час повільних відносних зміщень сусідніх блоків, розділених таким швом, відбувається спочатку повільне накопичення зсувних напружень. Воно обмежується течією речовини в силу її пластичності. Далі відбувається швидка розрядка напружень в тому місці шва (осередку землетруса) де напруження перевищило межу міцності порід.

Відповідно до цього можна існують певні ознаки, які можуть служити показниками високої сейсмічності території:

  1. наявність сейсмічного шва, що вказує на можливість відносних рухів блоків земної кори, розмежованих даним швом;

  2. прояви інтенсивних молодих тектонічних рухів, що встановлюється методами геології і геоморфології;

  3. велика інтенсивність сучасних повільних відносних рухів блоків земної кори, що встановлюється методами геодезії і геофізики;

  4. велика частота виникнення слабких сейсмічних поштовхів у певних зонах (це показник підвищення напружень у цих зонах чи їх послабленості).

Крім плутонічних і тектонічних, виділяють також вулканічніземлетруси іпровальні (обвальні) землетруси, пов‘язані з карстовими процесами. Вулканічні землетруси мають невелику силу і локальний характер, провальні – ще менші. Відомі щеантропогенніземлетруси від використання вибухівки чи підземних випробувань ядерної зброї (на сьогодні такі випробування вже припинені).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]