Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
engen_geology.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
1.1 Mб
Скачать

3.3.5. Деформація споруд внаслідок явищ промерзання і відтанення.

В області розвитку талих грунтів все навантаження від споруди приймає на себе грунт під фундаментом. Ті ж грунти, що торкаються бокових граней фундаментів, ніяких напружень не відчувають. При замерзанні грунтів картина міняється. Грунти, що оточують фундаменти, міцно змерзаються з їхніми боковими гранями. В результаті напруження передаються від основи не лише через підошву, але й через бокові грані фундаментів.

В умовах нормальної роботи фундаментів всі зусилля, що передаються від споруди на основу, компенсуються реакцією основи. В процесі ж пучіння на фундамент починає діяти додаткова сила випучування, спрямована, як і реакція основи, вгору. Якщо величина сили випучування перевищить сумарну величину тиску, який передається на основу, і сили змерзання грунту з фундаментом, то буде спостерігатися явище пучіння, яке може призвести до деформації споруди.

При однорідному фундаменті випучування по всьому периметру матиме приблизно однакову величину, і це добре для споруди. При неоднорідній основі неминучим є нерівномірне пучіння і поява в фундаментах небезпечних напружень, які викликають утворення тріщин та інші деформації. Основні заходи боротьби з пучінням у промисловому і цивільному будівництві наступні:

  1. осушення грунтів шляхом відведення поверхневих і зниження рівнів грунтових вод (відкриті і закриті дренажі);

  2. утеплення грунтів біля фундаментів за допомогою теплоізолюючого відмощення або штучного обігрівання;

  3. збільшення навантаження на фундаменти і питомого тиску на їх бокову поверхню;

  4. застосування протипучинних засипок у котлованах біля фундаментів з матеріалів, які не піддаються пучінню (гравій, галька);

  5. посилення анкерування фундаментів (закладання фундаментів у товщу багаторічномерзлих порід, розширення фундаментної подушки тощо);

  6. збільшення жорсткості конструкцій споруд.

Якщо грунти переходять із мерзлого стану в талий, то осідання споруд можуть мати катастрофічний вигляд. Тут розрізняють два види деформацій: а) осадку витанення, що відбувається лише в результаті витанення льоду; б) осадку обтискання, яка відбувається в результаті ущільнення грунту під впливом його власної ваги і додаткових навантажень від споруди. На практиці майже завжди спостерігаються обидва види деформацій.

3.3.6. Особливості інженерно-геологічних досліджень в умовах розвитку багаторічномерзлих порід.

Головними завданнями інженерно-геологічних досліджень в районах поширення багаторічномерзлих порід є:

  1. Встановлення наявності й типу багаторічномерзлих порід у площинному і вертикальному поширенні.

  2. Визначення глибини залягання верхньої межі багаторічномерзлої товщі і характерних потужностей шарів сезонного промерзання і відтанення.

  3. Визначення в окремих випадках потужності багаторічномерзлих порід.

  4. Встановлення температурного режиму товщі мерзлих порід на необхідну глибину ( залежно від будови мерзлої товщі і виду будівництва).

  5. Вивчення стуктури і текстури мерзлих порід, наявності, умов залягання і типу підземних льдів.

  6. Вивчення фізико-механічних властивостей мерзлих порід у замерзлому стані і після відтанення.

  7. Встановлення характеру і поширення явищ, пов‘язаних з промерзанням-відтаненням, і таких, що становлять небезпеку (наледі, бугри пучіння, термокарст, соліфлюкція тощо).

  8. Вивчення залежності мерзлотних умов від географічної обстановки (рельєф, грунтовий і рослинний покрив), геологічної будови і гідрогеологічних умов району досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]