Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Запобігання забруднення моря ( конспект лекций)...docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
130.58 Кб
Скачать

3.3.Особливі випадки скидання стічних вод

1. Заборони щодо скидання стічних вод не застосовуються:

а) до скидання стічних вод із судна з метою забезпечення безпеки судна та знаходяться на його борту, або порятунку людського життя на морі;

б) до скидання стічних вод в результаті пошкодження судна або його обладнання за умови, що до і після пошкодження були прийняті всі розумні заходи для запобігання або зведення до мінімуму такого скидання.

2. У разі недозволеного скидання стічних вод в межах внутрішніх та територіальних вод Росії, коли скидання стався випадково чи зроблений з причин, вказаних в п. 5.2.1., Мають бути вжиті всі можливі заходи по зведенню до мінімуму такого скидання, дано повідомлення про подію в Відповідно до діючої "Інструкції про порядок передачі повідомлень капітанами морських суден та інших плавучих засобів і командирами повітряних суден про всі випадки порушення правил щодо запобігання забрудненню моря" і проведена реєстрація цього факту в Журналі операцій зі стічними водами і сміттям.

3. У разі недозволеного скидання стічних вод у внутрішніх і територіальних водах якого іноземної держави, коли скидання з судна стався випадково або з причин, вказаних в п. 5.2.1., Капітан судна повинен діяти у відповідності з приписами щодо оформлення аварій суден за кордоном і порядком ведення справ з іноземними організаціями, одночасно враховуючи положення національних правил на такий випадок.

 Система стічних вод

1. При обслуговуванні системи стічних вод повинні виконуватися вимоги інструкції з її експлуатації.

2. Злив з судна стічних вод на приймальні споруди повинен проводитися за спеціально призначеним для цієї мети трубопроводах через стандартні зливні з'єднання.

3. Перед зливом стічних вод вміст збірної цистерни слід піддати попередньою перемішуванню (розпушування).

4. Перед зливом стічних вод на приймальні споруди необхідно перевірити готовність системи. У темний час доби слід подбати про забезпечення достатнього освітлення в районі проведення операції.

5. У районах, де скидання стічних вод заборонений відповідно до положень пункту 1, запірна арматура трубопроводу скидання стічних вод за борт має бути опломбована в закритому стані, а засоби автоматичного запуску і зупинки насосів, призначених для спорожнення збірних цистерн, мають бути перекладені на ручний режим .

6. Здача стічних вод на приймальні споруди і скидання цих вод за межами заборонених районів фіксуються в Журналі операцій зі стічними водами і сміттям.

7. Після закінчення зливу стічних вод збірна цистерна, зливні трубопроводи повинні бути промиті забортної водою зі здачею її на приймальні споруди або зливом за борт, якщо такий злив дозволений.

3.4. Обладнання для обробки стічних вод

1. Установки для обробки стічних вод повинні забезпечувати наступну ступінь очищення скидаються в море стічних вод:

колі-індекс не більше 2500;

кількість зважених речовин не більше 50 мг / л (на стенді), 100 мг / л понад вмісту завислих речовин в промивної воді (на борту судна);

біохімічна потреба в кисні (БСК5) не більше 50 мг / л

2. Установки повинні мати "Свідоцтво про типове випробуванні (схвалення)" Морського Регістра Судноплавства.

3. На судах переважно використовуються установки трьох типів: біологічні, фізико-хімічні та електрохімічні.

4. Установки біологічного типу повинні функціонувати як в районах, де скидання необроблених стічних вод заборонений, так і при виході з цих районів. Це пов'язано з необхідністю підтримання життєдіяльності мікроорганізмів, що забезпечують очищення оброблюваної води. Загибель мікроорганізмів призводить до втрати очисної здатності, а відновлення нормального режиму роботи установки вимагає тривалого часу (10-15 діб). Процес запуску установки в нормальний режим роботи може бути прискорений шляхом використання препарату сухих мікроорганізмів (ПСМ) або активного мулу з іншого працюючої установки. При експлуатації установки поза заборонених районів може бути відключена система знезараження.

5. Установки фізико-хімічного та електрохімічного типів запускаються в роботу перед входом судна в район, де скид необроблених стічних вод заборонений.

6. На судні завжди повинно матися достатня кількість хімічних реагентів і запасних частин, необхідних для нормального функціонування установок.

7. При зберіганні та роботі з сильнодіючими хімічними речовинами слід строго керуватися інструкціями постачальників і правилами техніки безпеки.