Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Реляційні бази даних.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
45.05 Кб
Скачать

4. 4. Методи і способи доступу до даних

Методи доступу до даних таблиці поділяються на:

  • послідовні;

  • прямі;

  • індексно – послідовні.

При послідовному методі доступу виконується послідовний перегляд всіх записів таблиці і пошук потрібних з них. Цей метод доступу є найменш ефективним і призводить до значних витрат часу на пошук, які прямопропорційні розміру таблиці (кількості її записів). Тому його можна використовувати для відносно невеликих таблиць.

При прямому методі доступу потрібний запис вибирається з таблиці на основі ключа або індекса. При цьому перегляд інших записів не виконується. Нагадаємо, що значення ключів та індексів розташовуються в упорядкованому вигляді і містять посилання, які вказують на розміщення відповідного запису в таблиці. При пошуку запису виконується не послідовний перегляд всієї таблиці, а безпосередній доступ до запису на основі посилання.

Індексно – послідовний метод доступу включає в себе елементи послідовного і прямого методів доступу і використовується при пошуку групи записів. Цей метод реалізується тільки при наявності індексу, збудованого за полями, значення яких повинні бути знайдені. Суть його полягає в тому, що знаходиться індекс першого запису, який задовільняється заданою вимогою, і відповідний запис обирається з таблиці на основі посилання. Це є прямим доступом до даних. Після обробки першого знайденого запису здійснюється перехід до наступного значення індексу, і з таблиці обирається запис, відповідно до значення цього індексу. Таким чином поступово перебираються індекси всіх записів, які задовільняють заданим умовам, що є послідовним доступом.

Контрольні запитання

  1. Дайте визначення реляційної моделі бази даних. Назвіть основні елементи таблиць бази даних.

  2. Для чого виконується нормалізація відношень бази даних?

  3. Приведіть послідовність етапів нормалізації.

  4. Приведіть приклади відношень в різних нормальних формах.

  5. Які основні функції ключів?

  6. В яких випадках застосовуються зовнішні ключі?

  7. Коли ключ включає декілька атрибутів відношення?

  8. Які типи відношень характерні для різних типів ключів?

  9. Охарактеризуйте основні методи доступу до даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]