Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
культурологія.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
424.45 Кб
Скачать

Документ 1 а.С. Макаренко. З педагогічних творів 1930-х років (Фрагмент).

«Я глибоко переконаний, що якості нашої радянської особистості принципово відрізняються від якостей особистості в буржуазному суспільстві, тому і наше виховання повинне бути також принципово відмінним.

Виховання в буржуазному суспільстві – це виховання окремої особистості, пристосування її до боротьби за існування. І зовсім природно, що такої особистості повинні повідомлятися якості, необхідні в такій боротьбі: якість хитромудрості і життєвої дипломатії і якість відособленої боротьби, відособленого борця за самого себе.

У нашій педагогіці можна говорити про виховання товариша, про відношення члена одного колективу до члена іншого колективу, що не вільні, котрі не обертаються в порожньому просторі, а які зв'язані своїми зобов'язаннями або відносинами з колективом, своїм боргом стосовно колективу, своєю честю стосовно колективу, своїми рухами стосовно колективу. Це організоване відношення членів одного колективу до членів іншого колективу повинне бути вирішальної в постановці виховання».

Завдання 11.

Поворотним рубежем для історичної науки став лист И.В. Сталіна в редакцію журналу «Пролетарська революція». Прочитайте фрагменти з цього листа. Визначите, який соціальне замовлення від політики одержала історія.

Документ 1 и.В. Сталін. «Про деякі питання історії більшовизму». Відкритий лист у редакцію журналу «Пролетарська революція». 1931 р. (Фрагменти).

«З часу виходу брошури «Що робити?» пройшло 30 років. Ніхто не сміє заперечувати. Що події за цей період блискуче підтвердили слова В.И. Леніна. (Мова йде про російський пролетаріат, як авангарді міжнародного революційного пролетаріату). Але чи не випливає з цього, що російська революція була (і залишається) вузловим пунктом світової революції, що корінним питанням російської революції були разом з тим (і є тепер) корінними питаннями світової революції?

Допустимо, що крім уже відомих документів буде знайдена купа інших документів. Чи значить це, що наявність тільки лише паперових документів досить для того, щоб демонструвати дійсну революційність? Хто ж крім безнадійних бюрократів може покладатися на одні лише паперових документів?

От чому спроби деяких «літераторів» і «істориків» протягти в нашу літературу замаскований троцькістський мотлох повинні зустрічати з боку більшовиків рішуча відсіч».

Завдання 12.

Зразковим засобом виховання радянської людини і радянської історичної науки стала вийшла в 1938 році «Історія ВКП (б). Короткий курс». У приведеному фрагменти тексту знайдіть ключові слова, що формували стереотип мислення радянської людини.

Документ 1 «Історія вкп (б). Короткий курс». З уведення. 1938 р. (Фрагмент)

«Вивчення історії ВКП (б) збагачує досвідом боротьби робітників і селян нашої країни за соціалізм.

Вивчення історії ВКП (б), вивчення історії боротьби нашої партії з усіма ворогами марксизму-ленінізму, із усіма ворогами трудящих допомагає опанувати більшовизмом, підвищує політичну пильність.

Вивчення героїчної історії більшовицької партії озброює знанням законів суспільного розвитку і політичної боротьби, знанням рушійних сил революції.

Вивчення історії ВКП (б) зміцнює впевненість в остаточній перемозі великої справи партії Леніна – Сталіна. Перемозі комунізму в усім світі».

Завдання 14

Розповісти про художні принципи «соціалістичного реалізму». Спираючи на навчальний матеріал, заповните наступну таблицю: