Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции_кратко_дуальщики.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Лекція 4 закономірності формування попиту

4.1 Поняття попиту та розміру попиту

Обсяг потреби – кількість благ визначеного виду, яку людина хотіла б одержати для задоволення своїх потреб, якби ці блага були доступні безкоштовно і без обмежень.

Величина попиту — це обсяг товарів визначеного виду (у натуральному вимірі), який покупці готові придбати протягом визначеного періоду часу (місяця, року) при визначеному рівні ціни цього товару.

Попит — сформована у визначений період часу залежність величин попиту на даному товарному ринку від цін, по яких товари можуть бути запропоновані до продажу.

4.2 Закон попиту

Закон попиту — підвищення цін звичайно веде до зменшення величини попиту, а зниження цін — до її збільшення (за інших рівних умов).

Фактори формування попиту, які не лежать ні на стороні цін, ні на стороні корисності товарів:

1) доходи покупців;

2) ціни на доповнюючі або заміняючі товари;

3) чекання щодо динаміки цін у майбутньому;

4) чисельність і вік покупців;

5) звички, смаки, традиції і переваги покупців.

Крім того, на попит можуть впливати і деякі інші, менш значимі фактори: сезонність, урядова політика, рівномірність розподілу доходів, реклама й ін.

4.3 Індивідуальний і ринковий попит

Індивідуальний попит — попит, який пред’являється на ринку окремим покупцем.

Ринковий попит — сумарний попит, який пред’являється на ринку всіма покупцями.

4.4. Еластичність попиту

Еластичність попиту — масштаб зміни величини попиту (у %) при зміні ціни на один відсоток.

Коефіцієнти еластичності дозволяють розбити всі товари на дві основні групи: товари еластичного попиту і товари нееластичного попиту.

У першу групу попадають ті товари, для яких коефіцієнт еластичності більше одиниці, тобто відносний масштаб зміни числа покупок більше відносного масштабу зміни ціни.

В другу групу попадають ті товари, для яких коефіцієнт еластичності менше одиниці, тобто відносний масштаб зміни числа покупок менше відносного масштабу зміни ціни.

За допомогою коефіцієнта еластичності можна з'ясувати, чи варто підвищувати ціни на товари заради збільшення доходів фірми. От чому продавцям приходиться постійно стежити за ринком і шукати ті співвідношення якості і цін, які в найбільшому ступені улаштують споживачів і дозволять виробникам одержати найбільшу вигоду від своєї комерційної діяльності.

Рівні коефіцієнтів еластичності визначають три головних фактори:

1) наявність товарів-замінників. Чим більше в покупця можливостей задовольнити ту ж свою потребу за рахунок іншого товару, тим прискіпливіше він буде оцінювати прийнятність співвідношення «ціна-якість» і може забажати більш дешевий товар-конкурент;

2) розмір доходів покупців (величина їхніх сімейних бюджетів). Мова йде насамперед про співвідношення рівня ціни товару і величини доходів покупців. Очевидно, що якщо на придбання даного товару витрачається значна частка ваших доходів, то ви будете куди більш чуттєві до зміни його ціни, чим у випадку покупки товару за незначну частину доходів. Наслідком такої ситуації є виникнення ефекту доходу:

Ефект доходу — при зниженні ціни (або росту доходу) товар стає стосовно загальної величини доходу людини більш дешевим і тому покупець здатний придбати цей товар у більшій кількості, не відмовляючись від інших своїх звичних покупок. І навпаки.

  1. час. Спочатку реакція на зміну цін може виявитися досить непомітною, але згодом її масштаби можуть істотно зрости. Причина проста — на пошук більш дешевих замінників товару, що подорожчав, буде потрібно час, але коли вони будуть знайдені, попит скоротиться куди помітніше, ніж у перший момент.