Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні Університетська освіта 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
204.29 Кб
Скачать

4. Міжнародні стандарти професійної діяльності юристів.

Вибіркові питання:

    1. Якою є мета розробки та впровадження деонтологічних правил для спеціалістів-юристів в Україні?

    2. Чи є обов’язковими для виконання адвокатами в Україні Правила адвокатської етики? Які наслідки передбачені для адвокатів за невиконання ними таких Правил?

    3. Що розуміють під міжнародною діяльністю адвоката?

    4. Які основні деонтологічні вимоги до діяльності юриста, що стали міжнародним стандартом?

Iіі. Порядок поточного і підсумкового оцінювання знань

Принципи і види контролю знань студентів

Контроль знань є невід’ємною складовою навчального процесу в КНЕУ і являє собою організацію зворотного зв’язку як засобу управління навчально-виховним процесом. Показники результатів контролю знань студентів відображають ступінь опанування змісту навчальної програми, рівень засвоєння матеріалу, якість отриманих знань, а також є основою для прийняття рішення щодо переведення студента на наступний рік навчання, призначення стипендії, видачу диплому. За результатами контролю оцінюється робота як окремого студента, так і академічної групи, курсу, факультету в цілому, а також робота викладацького складу.

Перевірка й оцінка знань студентів повинні відображати рівень засвоєння знань та стимулювати студентів до досягнення нових успіхів. За умови вірної організації контроль знань слугує навчальним, виховним, організаційним, методичним та іншим цілям.

Загалом оцінюванню підлягають:

  • систематичність роботи на семінарських (практичних) заняттях;

  • рівень знань, продемонстрований у відповідях на питання з тем, винесених для розгляду на семінарські заняття;

  • виступи на семінарських заняттях із доповіддю або презентацією;

  • активність при обговореннях та дискусіях на семінарських заняттях (включаючи доповнення до виступів, уточнення та виправлення відповідей інших студентів);

  • результати проведення експрес-опитування;

  • виконання індивідуальних завдань (підготовка рефератів, заповнення таблиць з завданнями; підготовка навчальних чи наукових текстів тощо);

  • самостійне опрацювання тем (розділів, питань);

  • виконання модульних завдань.

У відповідності до кількості кредитів, відведених на вивчення дисципліни в семестрі, протягом якого вона вивчається кількість модулів (блоків) не може перевищувати два модулі і, відповідно, передбачає проведення двох модульних контролів в семестр (для заочної форми навчання – одного модульного контролю).

Оцінювання поточної роботи студента здійснюється в межах 100 балів.

Порядок оцінювання знань студентів за результатами вивчення навчальної дисципліни

Для денної форми навчання

№№

Об'єкти контролю

Кількість балів

Результат

11

Поточна робота в семестрі, в т.ч.:

Від 0 до 100

балів у т.ч.:

Набрані бали зараховуються до підсумкової оцінки (позитивна

оцінка - за умови

одержання

не менше 60 балів)

11.1

Виконання обов’язкових завдань:

до 20 балів

Підготовка до семінарських занять

Виконання індивідуальних завдань (підготовка навчальних чи наукових текстів, схем, рефератів тощо за тематикою, погодженою з викладачем)

10

Підготовка програмного матеріалу (тем, питань), який відводиться на самостійне вивчення

40

11.2

Виконання вибіркових завдань

10

11.3

Проходження модульного контролю знань

до 20 балів

ПІДСУМКОВА ОЦІНКА (в балах) =

= 1.1 (до 70 балів) + 1.2 (до 10 балів) + 1.3 (до 20 балів) = до 100 але, не менше 60 балів

За рішенням кафедри студентам, які брали участь у позанавчальній науковій роботі – в роботі конференцій, підготовці наукових публікацій тощо – можуть надаватись додаткові бали. При цьому максимальна кількість балів за роботу в семестрі не може перевищувати 100 балів.

Порядок оцінювання поточної роботи студента в семестрі

Для денної форми навчання

Оцінювання поточної роботи студента здійснюється в межах 100 балів, при цьому:

  1. виконання завдань на семінарських заняттях в межах 20 балів.

«Ціна» одного заняття складає 10 балів (згідно з начальним планом протягом семестру передбачається проведення 2 семінарських занять). Студент отримує:

Бали

Критерії оцінювання якості знань, умінь і навичок студентів

0

Студент не може розрізняти об’єкт вивчення і відтворити навіть окремі його елементи, не володіє навчальним матеріалом навіть на понятійному рівні

1

Студент може розрізняти об’єкт вивчення і відтворити деякі його елементи. Володіє навчальним матеріалом на рівні понятійного розпізнавання і відтворення окремих фактів, елементів, об’єктів, що відтворюються студентом окремими словами чи реченнями з допомогою викладача, вірно виконує лише фрагменти практичних завдань (експрес-опитування, вирішення ситуативних задач)

2

Студент фрагментарно відтворює незначну частину навчального матеріалу, має поверхові уявлення про об’єкт вивчення, виявляє здатність викласти думку на елементарному рівні, має елементарні знання для виконання практичних завдань

3

Студент відтворює менше половини навчального матеріалу, за допомогою викладача виконує елементарні завдання, розрізняє елементи техніки виконання практичних завдань і здатний виконати незначну їх частину

4

Студент знає близько половини навчального матеріалу, здатний відтворювати його не в повному обсязі

5

Студент розуміє основний навчальний матеріал, здатний дати визначення понять, але допускає помилки. За допомогою викладача може логічно відтворювати значну його частину, його уміння і навички дають змогу робити аналіз правових явищ, виконувати практичні завдання за допомогою викладача

6

Студент виявляє знання і розуміння переважної більшості навчального матеріалу, здатний застосовувати його на рівні стандартних вимог, частково виконувати практичні завдання

7

Знання студента достатньо повні, він вільно застосовує вивчений матеріал у стандартних ситуаціях, вміє аналізувати, робити висновки. Самостійно застосовує теоретичні знання для виконання практичних завдань.

8

Студент володіє глибокими, міцними знаннями, здатний використовувати їх у нестандартних ситуаціях. Виявляє творчі здібності, самостійно визначає окремі цілі власної пізнавальної діяльності, знаходить джерела інформації та самостійно використовує їх при вирішенні поставлених завдань.

9

Студент володіє узагальненими знаннями з предмета, вільно висловлює власні думки, визначає програму особистої пізнавальної діяльності без допомоги викладача знаходить джерела інформації і використовує одержані відомості відповідно до мети та завдань власної пізнавальної діяльності.

10

Студент має системні знання, виявляє здатність приймати творчі рішення, самостійно розвиває власні обдарування, вміє самостійно здобувати знання

  1. самостійна робота студента в межах 60 балів включаючи:

  • виконання обов'язкових видів самостійної роботи (підготовка навчальних чи наукових текстів, схем тощо за тематикою, погодженою з викладачем, підготовка програмного матеріалу (тем, питань), який відводиться на самостійне вивчення) – 50 балів.

  • виконання вибіркових видів самостійної роботи (виконання індивідуальних завдань теоретичного (написання рефератів, науковий доповідей за проблематикою, що визначається лектором) або практичного (участь у діловій грі, підготовка процесуальних документів та інші види робіт, що визначаються викладачем) характеру, або підготовка наукових доповідей на конференцію тощо) – 10 балів.

Результатом самостійної роботи студента є виконання письмової роботи, яка оцінюються в 10, 8, 6 або 0 балів відповідно до зазначених критеріїв:

    • 10 балів - якщо робота студента містить повне, розгорнуте, правильне та обґрунтоване викладення матеріалу, виявляє при цьому високі знання студентом усієї програми навчальної дисципліни; його вміння користуватися різноманітними методами наукового аналізу суспільних і правових явищ, виявляти їх характерні риси та особливості; відображає чітке знання відповідних категорій, їх змісту, розуміння їх взаємозв’язку і взаємодії; свідчить про знання назв і змісту передбачених програмою нормативно-правових актів; містить аналіз змістовного матеріалу; порівняння різних поглядів на проблему; самостійні висновки студента; формулювання та аргументацію своєї точки зору; містить, поряд із теоретичними матеріалами, фактичні дані, їх оцінку та порівняння; логічно і граматично правильно викладена.

  • 8 балів - якщо робота студента містить відповідь на поставлене завдання, однак вона є неповною, не містить усіх необхідних відомостей про предмет дослідження; є не зовсім правильною: наявні недоліки у розкритті змісту понять, категорій, закономірностей, назв та змісту нормативно-правових актів, нечіткі характеристики відповідних явищ.

  • 6 балів - якщо робота студента містить відповідь на поставлене завдання, однак вона не є аргументованою; не містить посилань на нормативні джерела, що вивчаються; не містить аналізу відповідних теорій, концепцій, наукових течій, недостатньо використано дані юридичної практики, інший фактичний і статистичний матеріал, свідчить про наявність прогалин у знаннях студента, викладена з порушенням логіки подання матеріалу, містить багато граматичних, грубих стилістичних помилок та виправлень.

  • 0 балів - якщо в роботі студент не розкрив завдання, або відповідь є неправильною, не розкриває сутності питання, або допущені грубі змістовні помилки, які свідчать про відсутність знань у студента, або їх безсистемність та поверховість, невміння сформулювати думку та викласти її, незнання основних положень навчальної дисципліни.

  1. виконання модульних завдань – в межах 20 балів включаючи:

2 модульні контролі, кожен модуль оцінюється в межах 10 балів і складається з 10 тестових завдань, що оцінюватимуться по 1 балу за кожну вірну відповідь.

Якщо студент не набрав 60 балів – він одержує незадовільну оцінку.