Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зачіски для Марусі ♥.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
103.88 Кб
Скачать
  1. Зачіски епохи Директорії

В період Директорії (1795—1799) з'являються екстравагантні, карикатурні зачіски, що складаються з маси скрученого волосся, з потилиці зачесали наперед. З боків, на скронях, запліталося по одній тонкій кісці, вони ззаду з'єднувалися і перев'язувалися. Такі зачіски носили чепуруни — так звані мюскадени і інкруаябли (від фр. «мюскаден» — «чепурун», «інкруаябль» — «неймовірний», «занадто модний»). Вони дуже барвисто уявлені на карикатурах Карла Берні. Молоді люди, повернулися з еміграції, що походили з буржуазії і городян, не відрізнялися ні родовитістю, ні освітою. Разом з тим вони всіляко хотіли протиставити себе революційному народу. До них приєдналася «золота молодь», яка також намагалася створити щось нове в моді. За часів Директорії революційні традиції поступаються місцем помірності. З-за кордону повертаються переслідувані роялісти, спадкоємцям страчених повертають землі і конфісковане майно. Молоді люди влаштовують зборища, клуби, «бали жертв», учасниками яких могли бути тільки потерпілі від революції. Всі ці заходи носили «присмак смерті». Наприклад, під час танців, запрошуючи пані або відводячи її на місце, кавалер відважував їй уклін різким рухом голови, наслідуючи конвульсіям страченого. Особливо витончені чепуруни використовували цей мотив і в зачісці, що отримала назву «жертва». При ній виголювалася велика частина потилиці, як осудженим на гільйотину. Її зважилися носити навіть деякі пані. Доповненням до цієї зачіски були червоні стрічки або намиста на шиї, що щільно її облягали, які імітували слід сокири. Поступово окрім цих ризикованих зачісок з'являються парики невеликих розмірів з світлого волосся. З'являються зачіски «собачі і котячі вуха» — на противагу короткій стрижці революціонерів. Довгі, злегка підвиті пасма волосся недбало спадали з скронь, нагадуючи вуха спанієля. «Золота молодь» починає вводити в моду зачіски XVIII століття — типу «їжак», «щітка»: волосся при цих зачісках повинне було стирчати вгору, ззаду заплітали косу або зав'язували вузол, петлю з волосся перев'язували чорною стрічкою або прикрашали розеткою.

Чоловіки чисто виголювали особу, з'явилася мода на бакенбарди - «фаворити»: вони були як би продовженням зачіски, неширокою смугою спускаючись уздовж щок. Їх завивали, акуратно підстригали. Бороди і вуса носили дуже рідко. В народі носили невеликі бороди, додаючи їм форму підкови, «жабо», «еспаньйолки». В наполеонівській армії офіцери і солдати носили зачіски з короткою стрижкою. Офіцери носили вуса і бакенбарди різних форм і розмірів.

Жіночі зачіски періоду Директорії наслідують античній моді. Перукарі вивчають зачіски грецьких і римських красунь, малюнки, скульптурні портрети старовини. Виникають варіанти зачісок з короткими локонами «під Тіта», пучками, косами.

Найсміливіші модниці ризикували навіть носити зачіску «а-ля соваж» («дикунка»). Вона нагадувала зачіску «інкруаябль»: довгі пасма волосся безладно спадали на плечі і груди. Аристократки продовжували носити парики з високими зачісками, але вони дещо змінилися в порівнянні з модами часів королеви Марії-Антуанети. Зникли скручені буклі, тепер волосся збивалося легкою піною, укладалися легкими хмарами треба лобом і скронями. Вниз, на шию, спускали один або два локони з кожної сторони. Додаванням до зачісок були шарфи. Розповсюдилася зачіска з дрібно скручених кучериків типу «а-ля мутон» Стало модно міняти парики залежно від часу дня. Так, вранці надягали хлоп'ячий білявий парик, вдень, на прогулянку або для візитів,— рудий або каштановий, а увечері — чорний. Якщо волосся для зачіски не хапало, використовували штучні. Красуня мадам Тальєн, іспанка за походженням, вводить в моду парик білого кольору, що відтіняв її прекрасні темні очі. Вона часто придумувала різні зачіски з короткими стрижками, вдаючись до париків, що причесали «під Тіта».

Марсельні модниці сталі носити зачіску з природного волосся «а-ля Суворов» на честь прославленого російського полководця Олександра Васильовича Суворова. «Мервьєз» (дивні, дивні, чарівниці), як їх називали в народі, були незвичайно винахідливі в зачісках. Це вони наважилися першими носити такі зачіски, як «жертва», «дикунка», «під шибеника». Жінки з народу продовжували дотримуватися строгих вдач. Носили прості зачіски з косами і пучками, укладеними на потилиці або на темряві, покривши їх чіпцем. Іноді коси зміцнювали над вухами.