Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_лаб_Електропривод.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
35.05 Mб
Скачать

Втрати потужності в електродвигуні для і-го періоду роботи визначаються:

, (4)

де ΔРн – номінальні втрати потужності в електродвигуні, Вт;

αвідношення постійних втрат потужності електродвигуна до змінних. Приймається α = 0,5...0,7 [2];

Кі – кратність перевантаження.

, (5)

, (6)

Постійна часу нагрівання визначається за формулою:

, (7)

де С0 – питома теплоємність матеріалу двигуна, Со = 390 Дж/кг· оС

mмаса обраного електродвигуна, кг.

Щоб визначити, як змінюється перевищення температури електродвигуна на кожній із ділянок навантажувальної діаграми, необхідно зрівняти початкове перевищення температури на даній ділянці τ з його сталим перевищенням температури τуі, обчисленим за формулою (2).

Якщо τ0 іуі, то буде відбуватися процес нагрівання електродвигуна.

Якщо τ0 і уі, то буде відбуватися процес охолодження електродвигуна.

Якщо τ0 іуі, то температура двигуна, на даній ділянці навантажувальної діаграми, мінятися не буде.

Причому слід пам’ятати, що кінцеве значення перевищення температури електродвигуна, на попередній ділянці τкон і – буде дорівнюватися початковому перевищенню температури електродвигуна на розглянутій ділянці τ0 і.

При включенні електродвигуна в роботу з холостого становища, коли його температура дорівнюється температурі навколишнього середовища (t=0), початкове перевищення τ0=0. Тому першій ділянці завжди буде відбуватися нагрівання електродвигуна.

При розрахунку кривої τ = f (t), необхідно для кожного навантаження значення теперішнього часу t приймати рівними в початку, в кінці та в середині вибраної ділянки навантажувальної діаграми. В цьому випадку крива нагрівання (охолодження) на кожній ділянці буде будуватися за трьома крапками, які розташовані в початку, в кінці та в середині ділянки. Розрахунок починати з першої ділянки (періоду роботи) навантажувальної діаграми.

При відключені двигуна від мережі втрати потужності в ньому припиняться. Тоді відповідно формули (2) τу откл = 0 і рівняння (1) приймає вигляд

, (8)

де – постійна часу охолодження відключеного двигуна, хв.;

(9)

де β – коефіцієнт, який ураховує погіршення охолодження самовентильованих двигунів у нерухомому стані. Приймати β=0,5 [2].

Даючи t значення 0, То, 2То, 3То, 4То за формулою 8 розраховують криву охолодження двигуна після відключення.

Результати розрахунку представити в табличній формі (таблиці 5), а потім на їх основі провести будування кривої нагрівання та охолодження електродвигуна, поєднавши її з навантажувальною діаграмою.

Вихідні дані

Вихідні дані для виконання практичного заняття за варіантами наведені в таблиці 4.

Приклад розрахунку:

Розрахувати і побудувати криву нагрівання та охолодження електродвигуна типу АИР132S4У3 з Рн = 7,5 кВт. Сумістити з приведеною навантажувальною діаграмою, криву нагрівання та охолодження електродвигуна. Температура електродвигуна до його включення рівна температурі навколишнього середовища. Температура навколишнього середовища незмінна.

Р1 = 7,5 кВт; Р2 = 0 кВт; Р3 = 10 кВт; Р4 = 3 кВт;ηн = 87,5 %; t1 = 12 хв.;t2 = 6 хв.; t3 = 18 хв.; t4 = 16 хв.; m = 72 кг.