Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VED_shpory.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

V етап. Визначення рівня ціни Методи розрахунку рівня зе-ної ціни:

  1. Метод граничних цін”. Ціна визначається:

(повні витрати на виробництво та експорт продукції /диференційний валютний коефіцієнт);

(середні ціни продукції, що експортується на внутрішньому ринку /середні ціни зовн-го ринку)

2. Метод “поточні витрати + прибуток” Ціна визначається за форм.

(собівартість + прибуток)

3. Метод цільового прибутку. Ціна визначається:

(собівартість + норма прибутку на капітал * інвестиції в основний та обіговий капітал).

Світові (конкурентні) ціни – експортні ціни основних постачальників даного товару та імпортні ціни в найважливіших центрах імпорту цього товару.

35. Порядок складання розрахункових зовнішньоекономічних цін. Визначення поправок до цін за конкурентними матеріалами. Конкурентний лист.

Во ВЭ-их фирмах целесообразно устанавливать строгий порядок составления и утверждения расчетов, который предписывает не допускать случаев ведения коммерческих переговоров по ценам и заключения контрактов до утверждения этого документа руководством фирмы по каждой конкретной сделке. Расчетная цена устанавливает предельно допустимый уровень цены, который может быть утвержден в контракте. В расчет должны быть внесены по всем привлекаемым для анализа предложениям и прежним контрактам основные технические показатели, необходимые для характеристики оборудования, включая принадлежности и запасные части, работы и другие виды услуг, а также условия и сроки гарантий, платежа, расходы на транспортировку и упаковку, сроки поставки. По крупным агрегатам и комплектным поставкам технико-экономические характеристики и цены составных частей и оборудования представляется раздельно (попозиционно). Цены на принадлежности и запасные части должны быть указаны также отдельно от основного оборудования. Расчет стоимости вспомогательного и комплектующего оборудования, а также стоимости принадлежностей и запасных частей при закупке стандартного оборудования проводится одновременно с основным расчетом. Цены указываются в валюте платежа будущего контракта либо переводятся в гривну по курсу ММВБ на дату составления расчета. Для определения изменения цен во времени с даты поставки по контракту или даты окончания срока действия предложения до предполагаемой даты поставки закупаемого оборудования разрабатываются прогнозы цен.

В случае расхождения в технико-экономических параметрах сравниваемых машин и оборудования последние приводятся к сопоставимому виду путем определения расчетных поправок, вносимых в отношении цен конкурентов и выраженных в процентах к стоимости оборудования. Абсолютная величина полученной поправки показывает, насколько изменилась бы цена изделия конкурента, если бы его конкретный технический параметр был таким же, как у изделия, принятого за базу расчета. При сопоставлении цен с конкурентными предложениями за базу сравнения в первую очередь принимается конкурентная цена, в которой отсутствуют существенные поправки по технико-экономическим показателям. Конкурентный лист — документ о коммерческих условиях реализации товара, его цене, качестве, технико экономических показателях.

36. Розрахунок комерційних та техніко-економічних поправок до конкурентних (світових) цін. Приведення ціни до єдиних комерційних умов здійснюється по декотрим показникам:

1. Приведення ціни по строках угод: (індекс цін на дату постачання товару за договором, для угоди, що планується / індекс цін на дату постачання товару за конкурентним матеріалом). 2. Приведення по базисних умовах поставок здійснюється шляхом врахування в цінах конкурентів транспортної складової та враховує відмінності витрат на транспортування, транспортне страхування, виконання митних формальностей, упакування, маркування тощо у складі ціни за різними базисними умовами постачання. 3. Приведення ціни по кількості товару При збільшенні обсягів поставок знижуються витрати обігу на одиницю продукції, а також експортер, який зацікавлений в збільшенні обсягу продажів на визначеному ринку, надає знижки за продаж більших партій товару. 4. Приведення до єдиних умов уторовування. Поправка на уторговування являє собою очищення від знижки, яку надав продавець покупцю внаслідок торгу, ціни пропозиції за конкурентним матеріалом:

(де p – величина знижки, наданої продавцем покупцю внаслідок уторговування при купівлі товару, %,УТ – абсолютна величина знижки, на яку зменшена ціна пропозиції після уторговування. 5. Приведення до єдиних строків технічних гарантій. При приведенні ціни за строками гарантій орієнтуються на те, що за кожний рік гарантії фірми роблять надбавку, що приблизно відповідає сумі відсотків, що сплачується за банківській кредит: 6. Приведення до єдиних умов комплектації. Виконується у випадку, якщо товар, що порівнюється, відрізняється по комплекту запчастин.

(де k – величина надбавки, назначеної продавцем покупцю більшу комплектацію товару, К – абсолютна величина надбавки, на яку збільшується ціна товару за конкурентним матеріалом. ) 7. Приведення до єдиних кредитних умов. Якщо умови, що пропонуються, передбачають наявні платежі, а умови за конкурентними матеріалами передбачають розрахунки у кредит, то кредитна поправка орієнтована на збільшення ціни за конкурентним матеріалом:

(ціна за конкурентним матеріалом на умовах кредиту * коефіцієнт кредитного впливу) 8. Приведення до єдиних умов платежу. Покупцю, що пропонує наявні умови платежу, навпаки, звичайно робиться знижка. Найбільш вигідною для продавця є 100%-на передоплата, при цьому встановлюється найбільша знижка. Поправка використовується при порівнянні наявних умов розрахунку (платіж проти представлення товаросупроводжувальних документів) та умов представлення кредиту. Приведення здійснюється за формулою (27):

(де Цо - ціна на початок періоду розстрочки за конкурентними матеріалами; k – величина банківського % за кредит, взятий продавцем; Т - період розстрочки).

ІІ Приведення ціни до єдиних техніко-економічних умов Поправка на відмінність у техніко-економічних параметрах використовується при порівнянні продукції різних виробників за технічним рівнем, якісними характеристиками, характером експлуатації тощо. Для кожної групи товарів поправки індивідуальні. 1.Метод параметричного ціноутворення використовується для приведення до порівняльного виду складних машин і обладнання, що розрізняються за технічними параметрами: потужністю, продуктивністю, вантажопідйомністю і т.п.

( де Ц0базова ціна за конкурентним матеріалом; Т0 – технічний параметр товару за конкурентним матеріалом; Т1 технічні параметр товару для угоди, що планується; n - коефіцієнт гальмування).

37. Сутність міжнародних розрахунків. Способи та засоби МР.

Міжнародні розрахунки (МР) – це система організації та регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов’язаннями, які виникають при здійсненні суб’єктами ЗЕД ЗЕоперацій. Правовою основою проведення МР є: – Міжнародне економічне право; – Міждержавні угоди про міжнародні розрахунки; – Правові документи національного законодавства, що регулює міжнародні розрахунки. Існує три способи МР: 1.Платіж готівкою –поставка товару оплачується повністю у період його готовності – до або у момент переходу товару у розпорядження покупця. 2.Авансовий платіж –покупець оплачує обумовлену у договорі суму до передачі товаросупровідних док-тів і самого товару у розпорядження покупця, а найчастіше під час і навіть до виконання замовлення. АП надається у товарній або грошовій формі. Виплачуючи аванс, покупець вимагає від продавця банківської гарантії на випадок, якщо експортер не виконає умов замовлення, або включає до договору спеціальне застереження про те, що у разі невиконання експортером свої контрактних зобов’язань аванс повертається імпортерові у повному розмірі. 3.Платіж у кредит –покупець сплачує обумовлену у договорі суму через деякий час після поставки товару. Таким чином, покупець надає продавцеві комерційний (товарний) кредит. Надаючи можливість платежу у кредит, продавець вимагає від покупця гарантій (банківських листів, векселів, авалей, чеків, підтверджених (резервних) акредитивів тощо). Засоби платежу: 1. Чеки – це письмові розпорядження покупців або замовників своїм банкам виплатити зазначені в них суми пред'явникам або за їх наказом іншим особам. 2. Вексель – цінний папір, що оформлюється у строгій відповідності з вимогами закону та містить безумовне абстрактне грошове зобов’язання. Використ-ся прості та переказні векселі (тратти). 3. Платіжне доручення – документ, в якому міститься доручення одного банку іншому виплатити переказоотримувачу певну суму грошей.

38. Основні форми міжнародних розрахунків. Осн форми: авансові платежі, банківські перекази, платежі за акредитивом,за інкасо,за відкритим рахунком. Авансові платежі – спосіб за яким покупець оплачує обумовлену в договорі суму до передач товаророзр док-ті тов. у розпор покупця, іноді до викон замовлення. АП надається у тов. або грош формі. Випл аванс вимагають гарантій на випадок невиконання замовлення. Банк перекази доруч 1-го банку іншому виплатити переказоотримувачу певну суму грошей. Здійсн за доп пересил плат доручення 1-го банку іншому. Акредитив 1-ностор умовне грош зобов`яз банку видане ним за дорученням клієнта-наказовця акредитива на користь його контрагента за догов. Акред ф-ма розрах передбач покупця відкрити на встан термін у певному банку тов –й акредитив на користь продавця на обумовлену суму. За відкриття акредитива банк бере з імпортера певну комісію розмір якой залеж від суми акредитива.Банк повинен або акцептувати витрати контрагента або уповнов інший банк провести такі платежі.Акредитиви: покриті(банк-емінент перерах власні кошти платника банку-постач на весь термін дії зобов.) непокриті (відсутні валютні кошти для попер покриття суми платежу), відкличний (можна відкликати без попер повідом контрагента), безвідкличний (не можна анулювати в 1-стор порядку), підтверджений (гарантії більш потужного банку), непідтверджений (немає гарантій), ділений (платежі за факт вартості кожної частини поставок), револьверний (відкрив не на повні суми платежів а на частки суми платежу що автомати поповн в міру здійснення розрах за партії). Платежі за інкасо - банк операція при якій експортер отрим від імпорт плату за тов. або посл на підст надання остан товаросупр док-в. Ця форма здій за доп двох банків кореспондентів. Інкасо з наступним акцептом вик-ся для прискор платежу. Інкас форма платежу більш вигідна імпортерам оск вона дозвол їм перевір док-ти і домовл з партнером про відстрочку плат.

За відкитим рах. При цій формі розрах банки контрагентів відкрив коресп рахунки банку. Ця форма найбільш вигідна імпортерам бо вони можуть затяг оплату тов. аж до прибуття його в порт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]