Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики 4 курс.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

6 Лісові культури і меліорація

Лісові культури в Смизькому лісництві створюють змішаного типу із головною породою сосною і дубом.

Підготовку ґрунту для посадки лісових культур проводять механізовано плугом ПКЛ-70 що агрегатується з трактором МТЗ-80. В основному проводиться частковий обробіток ґрунту до 25см. розміщення полос через 1-1.5м, в залежності від кількості і склад

Лісові культури створюють шляхом посадки саджанців, що дає змогу збільшити приживленість лісових культур, зменшити кількість доглядів і строк переводу лісових культур в покриту лісом площу.

Посадку лісових культур проводять весною, вручну під меч Колосова. Крок посадки не більшие 70см. спосіб змішування рядами, або куртинами.

В Смизькому лісництві на створені лісових культур працюють лісокультурні бригади. Вони виконують роботи по посадці і догляду за лісовими культурами.

Після посадки за саджанцями проводяться догляди. Догляди проводяться на протязі 3-5 років. Найбільшу кількість доглядів проводять в перший рік посадки лісових культур. З кожним наступним роком кількість доглядів зменшується. В Смизькому лісництві проводять два види доглядів: механізовані і ручні . на механізованих доглядах використовують культиватор КЛБ-1.7, а також кущорізі. При ручних доглядах застосовують сапу і косу. Перший догляд проводять весною до появи бур’янів, наступний після появи бур’янів.

Не пізніше 10 днів після закінчення лісокультурних робіт проводиться технічна прийомка робіт. При цьому створюється комісія у складі: інженер з держлісгоспу, лісничий, майстер лісу. Результати технічної прийомки заносяться в акт технічної прийомки.

Інвентаризація проводиться комісією: інженер ДЛГ, лісничого, майстра лісу. Закладаються пробні площі, на них роблять перелік лісових культур і визначають процент приживленості. При інвентаризації заповнюється перелікова відомість лісових культур.

На території Смизького лісництва створюють захисні насадження, полезахисні та протиерозійні смуги. Захисні насадження вздовж доріг, створюють для того, щоб запобігти несприятливим факторам і сильним вітрам, водяний і відровій ерозії. Підготовку полос для створення захисних смуг проводять плугом з передплужником на глибину 27-30см, з наступним поглибленням шляхом без відвального рихлення на глибину 40-45см. ширина захисних насаджень становить 12-24м.

Полезахисні смуги створюються на сільськогосподарських землях для затримання і рівномірного розподілу снігу на полях, зменшення водної і вітрової ерозії.

7 Заходи по природньому лісовідновленню

Важливим заходом по покращенню природного поновлення в лісництві являються:

1) Збереження підросту в молодняках головних порід, догляд по вирубках за самосівом і підростом господарсько-цінних порід;

2) Забезпечення обнасінення вирубок;

3) Осушення надлишкове зволожених вирубок;

При підготовці лісосічного фонду помічають ділянки, на яких відновлення лісу можна забезпечити міроприємствами, що сприяють природному відновленню, необхідно враховувати збереження насінників і рихлення ґрунту на свіжих лісосіках з родючими ґрунтами, а також на лісосіках з сирими, сильно опідзоленими ґрунтами не дають бажаного ефекту. Рихлення ґрунту недоцільно також при відсутності урожаю насіння. В лісництві особливу увагу приділяють на збереження підросту на лісосіках, тому що його збереження при валці і трелюванні, а також при очищенні місць рубок є найважливішим і найбільш надійним способом сприяння природному відновленню лісу.

Природному відновленню під пологом лісу найкраще сприяти - підготовкою ґрунту при середньому урожаї насіння. Цю роботу проводять в деревостанах з середньою зімкненістю крон не більше 0,6 за 4 - 6 років.

Роботи по підготовці ґрунту проводять в рік плодоношення в кінці літа на початку осені, в окремих випадках ранньою весною наступного року з одночасним загортанням насіння.

Облік природного відновлення проводиться так:

закладаються в шахматному порядку пробні площі розміром 1×1 м або1×2 м. Цих площ повинно бути не менше 15. Далі записують у “Відомість обліку природного відновлення”. Після цього робиться перерахунок на 1 га, а потім і на всю площу. Пізніше дається оцінка природному відновленню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]