Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labor_2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Редактор дискової операційної системи

У складі Windows є текстовий редактор, який працює з файлами, які мають формат ASCII (American Standard Code for Information Interchange – Американський стандартний код для обміну інформацією). Цей формат оперує с 256 числовими кодами, які мають значення від 0 до 255. У відповідність кожному коду ставиться певний символ (буква, цифра, розділовий знак, математичний символ або символ псевдографіки). Це відповідність задається за допомогою стандартних кодових таблиць з різними номерами.

Прийняте кодування символів у Windows відрізняється від ASCII, тому Windows-редактори не можуть працювати з документами, які мають формат ASCII, без переформатування текстових файлів. Тому у складі Windows збережений та дороблений текстовий редактор MS-DOS EDIT. Редактор представлений файлом Edit.com у підкаталозі Command. Тому для його завантаження необхідно використати команду Run (головне меню ПУСК) та задати в діалоговому вікні цієї команди наступну командну стрічку:

Edit.com

Також редактор можна завантажити с командної стрічки, набравши з клавіатури команду Edit.

Вікно редактора MS-DOS Edit представляється у розгорнутому вигляді. У редакторі присутній рядок меню ToolBar, що значно полегшує роботу, а також редактор здатний завантажувати текстові файли, об‘єм яких не перевищує 4 Мбайта. Редактор дозволяє розбити великі файли на більш компактні, для редагування у інших редакторах.

В редактор MS-DOS Edit можна завантажити до 9 файлів та перекидати виділені фрагменти тексту з одного вікна в інше. Швидке керування редактором забезпечується за допомогою використання клавіш керування. Редактор підтримує довгі імена файлів, які можна використовувати у Windows.

У склад редактора входить розширена довідкова система, яка включає команди редактора і методи – Help.

EDIT [[диск:][шлях]імя_файлу] [/B] [/G] [/H] [/NOHI]

Параметр [[диск:][шлях]імя_файлу] задає розміщення та ім‘я текстового файлу ASCII. Якщо файл відсутній, редактор створює його. Якщо такий файл вже є, то він відкривається і його вміст виводиться на екран.

Параметр /B виводить зображення у чорно-білому режимі. Він використовується при некоректному виводі редактора на монохромному моніторі.

Параметр /G використовується при роботі з монітором CGA.

/H виводить максимально допустиму кількість точок монітору.

Параметр /NOHI дозволяє працювати з редактором MS-DOS на 8-колірних моніторах. Звичайно MS-DOS використовує 16 кольорів.

Редактор MS-DOS не працює, якщо в поточному каталозі, у тому каталозі де знаходиться EDIT.COM або за маршрутом пошуку відсутній файл QBASIC.EXE.

Другий спосіб створення текстового файлу.

Також невеликі текстові файли можна створити за допомогою команди Copy. Як перший параметр команди (звідки) вказується клавіатура (зарезервоване ім‘я Con), а як другий (куди) – ім‘я створюваного файлу, якому може передувати маршрут, що вказує на каталог, де цей файл буде створений.

Формат команди:

COPY CON [drives:] [path\] FileName

Після введення цієї команди можна вводити текст рядками, натискаючи клавішу <Enter> наприкінці кожного рядка. Повернутись до попереднього рядка для внесення змін неможливо. Робота завершується натискання клавіш <Ctrl+Z> (або <F6>), <Enter>. Якщо в команді вказувалось ім‘я існуючого файлу, то при введенні в нього нової інформації попередній його вміст знищується.

Щоб додати рядки з клавіатури в кінець файлу, наприклад, PROV.TXT необхідно виконати команду:

COPY PROV.TXT+CON

При додаванні рядків у початок файлу ім‘я файлу-результату повинно відрізнятися від вхідного імені:

COPY CON+PROV.TXT PROV1.TXT

Приклади:

COPY CON \X4\PRIMER.TXT – файл PRIMER.TXT створюється введенням інформації з клавіатури – CON;

COPY CON PRN – введений текст друкується без створення файлу на диску.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]