Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КРИМІНАЛІСТИКА МОДУЛЬ№1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
290.82 Кб
Скачать

53. Опис сліду взуття у протоколі

При описі одиничних слідів в протоколі до повинно бути вказано:

1. Місце виявлення сліду і характер слідосприймаючої поверхні (пісок

глина і т.п.);

2. Вид сліду (об’ємний або поверхневий);

3. Форма сліду (слід туфлів, чобіт, черевика, босої ноги);

4. Розміри сліду;

5. Малюнок сліду, якщо він відобразився;

6. Індивідуальні особливості підошви (набійки, латки, підкови);

7. Спосіб виявлення і фіксації сліду (обробка поверхні порошком, перенесення на липку плівку, фотографування, зарисовка, виготовлення копій);

8. Спосіб вилучення слідів і їх упаковка.

Окрім одиничних слідів взуття, на місці події можуть зустрічатися і группові сліди, які можна підрозділити на довільно розташовані і упорядковані.

Довільно розташовані сліди описуються так само як і одиночні. Упорядковані сліди взуття (доріжка слідів) описують з вказівкою всіх елементів доріжки слідів:

- лінія напрямку руху;

- лінія ходьби;

- довжина кроку лівої(правої) ноги;

- ширина постановки ніг;

- кути розвороту стоп

В протоколі огляду описуються всі елементи доріжки слідів (вимірювання проводяться не менше трьох разів), указуються вид слідів і описуються найчіткіші одиночні сліди взуття для правої і лівої ніг. Фотографування проводиться за правилами лінійної панорами і масштабного фотографування. Крім фотографування доріжку слідів можна зафіксувати шляхом виготовлення масштабного плану.

54.Виявлення й фіксація слідів пальців рук.

Способи виявлення слідів рук

1.Оптичний (візуальний) - для об’ємних, забарвлених або маловидимих слідів. Даний спосіб заснований на посиленні контрасту за рахунок створення сприятливих умов освітлення.

До них відносяться:

- освітлення поверхні під певним кутом або огляд даної поверхні під різними кутами;

- проглядання прозорих предметів на просвіт;

- огляд поверхні з використанням лазера, джерел ультрафіолетових променів, з використанням світлофільтрів.

2.Фізичні способи - засновані на об’єктивних закономірностях, відомих у фізиці та суміжних з нею галузях знань, а саме: адгезія, змочування, кон­денсація, гальваностегія та люмінесценція.

Адгезія - це приліплення, зчеплення поверхонь різних тіл. Якщо на невидимий слід (нашарування потожирової речовини, яке певний час залишається липким) потрапляють субстанції будь-якої речовини, то вони прилипають і слід стає видимим. Тому до свіжих слідів порошки прили­пають добре, а при висиханні потожирової речовини через деякий час мож­ливість виявлення сліду адгезійними методами та засобами зменшується. Адгезійний метод виявлення слідів рук людини передбачає дотриму­вання таких правил:

Для адгезійно-магнітних методів виявлення слідів, частіше за все, ви­користовують порошок заліза, відновленого воднем, окис кобальту, окис свинцю, гамму кольорових порошків на феромагнітній основі: білі (опал, топаз); червоно-жовті (рубін, гранат); темні (агат, сапфір) та ін.

Адгезійно-немагтні порошки застосовуються в аерозольній упаковці: «Дактозоль» - алюмінієва пудра; «Дактозоль - С» - газова сажа; «Дактозоль - Т» - тальк; «Дактозоль - ОЦ» - окис цинку[6.45].

Змочування - це фізичне явище, яке виникає при стиканні рідини з твердим тілом. Існують змочувані та не змочувані тіла. Наприклад, жиро­ва речовина - не змочувана у воді. На цьому принципі грунтуються методи виявлення слідів жирової речовини на папері шляхом фарбування у водно­му розчині аніліновим фарбником (фіолетовим, синім тощо). Якщо занури­ти аркуш паперу у розчин барвника, то фон його піддається фарбуванню, а слід потожирової речовини залишається білим. Цим методом користу­ються при виявленні слідів на чистих аркушах паперу.

Копчення - використовується для виявлення слідів рук на металевих полірованих поверхнях. Суть його полягає в наступному: при спалюванні окремих предметів (наприклад, зліпків, виготовлених за допомогою пасти «К», пінопласту) рясно виділяться кіптява, що є дисперсним порошком, який і використовується для виявлення слідів рук.

Конденсація - перехід речовини із газоподібного в рідкий або твердий кристалічний стан. Це явище лежить в основі методу виявлення слідів па­рами йоду та методу вакуумного напилення. Для застосування парів йоду існують різноманітні йодні трубки. Метод вакуумного напилення досить складний і тому застосовується лише в лабораторних умовах.

Потожирові сліди можна виявити й шляхом люмінесценції, яка спосте­рігається в різних ділянках спектра, головним чином, в ультрафіолетовій та інфрачервоній. Сучасними джерелами збудження люмінесценції служать лазери

Способи фіксації і вилучення слідів рук.

Знайдені на місці події сліди можуть бути зафіксовані: шляхом їх опису в протоколі огляду місця події, фотографування, безпосереднього закріплення на предметі і копіювання. Безпосереднє закріплення слідів на об’єкті проводиться з допомогою:

  • аерозолів (лак для волосся і т.п.);

  • сліди, оброблені парами йоду - закріплюються відновленим залізом і навпаки;

  • на окремих пористих предметах сліди можна закріпити за допомогою липкої стрічки (в тих випадках, коли вилучення зв’язано з можливістю пошкодження зовнішнього шару слідосприймаючої поверхні, або з частковою втратою ознак при копіюванні);

  • за допомогою спеціальних зліпкових паст