Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_6_l1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
167.94 Кб
Скачать

16

Тема 6. Аналіз грошових потоків

Лекція 10 (2 год.)

Мета заняття: ознайомити студентів із методами оцінки руху грошових коштів, поглибити їхні знання з питань необхідності та мети використання грошових потоків на підприємстві, аналізом грошових коштів у розрізі видів діяльності, розвивати логічне мислення студентів, привчати творчо оперувати набутими знаннями, виховувати інтерес до обраної професії.

ПЛАН

  1. Поняття, види та значення грошових потоків для підприємства.

  2. Аналіз грошових коштів від основної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства.

  3. Методи оцінки руху грошових коштів.

Дидактична мета заняття: сформувати у студентів сучасне економічне мислення щодо значення і методів аналізу руху грошових потоків підприємства. Визначити поняття та види грошових потоків підприємства. Показати основні напрямки аналізу грошових потоків від основної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства.

Виховна мета – виховувати у студентів професійне мислення та інтерес до обраної професії.

Завдання лекції:

- ознайомитись з поняттям, видами та значення грошових потоків для підприємства;

- дати теоретичні та практичні уявлення щодо аналізу грошових коштів від основної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства;

- визначити методи оцінки руху грошових коштів.

Рекомендована література:

  1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 “Звіт про рух грошових коштів”: Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 № 87 // Все про бухгалтерський облік. – 2001. - № 37 (583).

  2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 5 “Звіт про власний капітал”: Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 № 87 // Все про бухгалтерський облік. – 2001. - № 37 (583).

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 “Фінансовий звіт суб‘єкта малого підприємництва”: Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000 № 39 // Все про бухгалтерський облік. – 2001. - № 37 (583).

  4. Білик М.Д. Фінансовий аналіз: навч. посібник.- 2-ге вид., без змін. / М. Д. Білик – К.: КНЕУ, 2007. – 592 с.

  5. Гадзевич О. І. Основи економічного аналізу і діагностики фінансово-господарської діяльності підприємств: навч. посіб. / О. І. Гадзевич. – К., 2004. – 177 с.

  6. Дєєва Н. М. Фінансовий аналіз: навч. посіб. / Н. М. Дєєва, О. І. Дедіков. – К. : ЦУЛ, 2007. – 328 с.

  7. Ізмайлова К. В. Фінансовій аналіз: навч. посіб. / К. В. Ізмайлова. – К. : МАУП, 2001. – 146 с.

  8. Подольська В.О. Фінансовий аналіз: навч. посібник. / В. О. Подольська, О. В. Яріш – Київ: Центр навчальної літератути, 2007. – 488 с.

  9. Цал-Цалко Ю. Фінансова звітність підприємств та її аналіз : навч.посіб. / Ю. Цал-Цалко. – К. : ЦУЛ, 2002. – 360 с.

  1. Поняття, види та значення грошових потоків для підприємства.

Підвищений інтерес до досліджень природи грошових потоків, закономірностей і особливостей їх руху спостерігається в світовій економічній думці порівняно недавно та пов’язаний з необхідністю:

  • здійснення динамічного аналізу функціонування підприєм- ства;

  • вишукування доступних підприємству джерел фінансування із забезпеченням оптимальної їх структури;

  • раціонального розміщення коштів у відповідних елементах активів підприємства;

  • перетворення прибутку, відображеного в бухгалтерському обліку підприємства, на величину грошових коштів;

  • забезпечення ліквідності та платоспроможності підприємства.

Поняття «грошовий потік» досить часто зустрічається в зарубіжній економічній літературі. У свою чергу, вітчизняні аналітики почали широко використовувати його тільки з розвитком ринкового реформування української економіки.

На сьогодні в Україні під грошовими потоками розуміють надходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів. Однак більш змістовним та точним визначенням цієї категорії є таке, за яким грошовий потік являє собою сукупність розподілених у часі надходжень і виплат грошових коштів, що генеруються господарською діяльністю підприємства.

У виданнях з економічного аналізу М. Баканова, С. Барнгольц, В. Бєлобородової, А. Шеремета та багатьох інших відомих дослідників кошти розглядали в контексті оборотних засобів, які, в свою чергу, поділялися на нормовані та ненормовані. Кошти відносили до оборотних засобів, за якими планові норми та нормативи були відсутні, отож за базу порівняння переважно приймали попередній період, тобто вивчали динаміку їх абсолютних сум за даними балансу підприємства. Притому збільшення залишків на поточному рахунку та в касі за період в динаміці трактувалося як позитивне явище, тоді як в умовах ринкової економіки підприємства повинні намагатися раціонально використовувати вільні кошти.

В англо-американській літературі кошти [6, с. 14] у звичайному для нас розумінні носять назву готівки. Саме визначення коштів є значно осяжнішим – це готівка і грошові еквіваленти, тобто інші короткострокові ліквідні активи, що можуть бути реалізовані в будь-який час без значних витрат . Слід мати на увазі, що купівля та продаж грошових еквівалентів розглядається лише як трансформація з однієї форми коштів в іншу, а не як рух грошових потоків.

У французьких економічних виданнях існує інше визначення коштів, що використовується, починаючи з 70-х років – різниця між чистим оборотним капіталом і потребою в оборотному капіталі. Воно відоме як рівняння функціональної рівноваги Мельє, Бароне і Бульме. Поряд з ним існує і поняття касової готівки, що визначається як сума коштів і банківських кредитів. Звідси кошти дорівнюють касовій готівці мінус банківські кредити.

У зарубіжних та вітчизняних джерелах не подається єдиного визначення для грошового потоку. Адже вжитий відособлено і без певних характеристик цей термін не несе значного змістовного навантаження. У зв’язку з цим розрізняють різні види грошових потоків у залежності від тих чи інших аналітичних потреб.

Метою аналізу грошових потоків підприємства є прискорення руху грошових коштів і підвищення на цій основі оборотності активів і капіталу, а також забезпечення фінансової стійкості та платоспроможності підприємства

Основне завдання аналізу грошових потоків полягає в з’ясуванні причин нестачі (надлишку) грошових коштів, визначенні джерел їх надходжень і напрямків використання. Більш детально, то завданнями аналізу грошових потоків є:

  1. Аналіз джерел утворення грошових коштів;

  2. Аналіз напрямів витрачання грошових коштів ;

  3. Аналіз руху грошових коштів за видами діяльності підприємства;

  4. Аналіз взаємозв'язку прибутку і змін грошових коштів;

  5. Аналіз взаємозв'язку зростання обсягів фінансово-господарської діяльності і потреб у грошових коштах.

Для того щоб розуміти зміст аналізу грошових потоків слід визначити його об’єкт. Об’єктами аналізу грошових потоків підприємства є:

  • Залишки грошових коштів та їх еквівалентів на певну дату;

  • Надходження грошових коштів у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства;

  • Витрачання грошових коштів у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства;

  • Чинники, що спричинили зміну грошових активів.

Суб’єктами аналізу грошових потоків підприємства виступають - вищі посадові особи підприємства, економічні служби підприємства, керівники функціональних та структурних підрозділів підприємства, власники та акціонери, зовнішні користувачі інформації.

Процес управління грошовими потоками включає основні етапи:

  1. Забезпечення повного і достовірного обліку грошових потоків підприємства і формування необхідної звітності.

  2. Аналіз грошових потоків підприємства в попередньому періоді.

  3. Оптимізація грошових потоків підприємства.

  4. Планування грошових потоків підприємства в розрізі їх видів.

  5. Забезпечення ефективного контролю грошових потоків підприємства.

Значення ефективного управління грошовими потоками підприємства визначається наступним:

- грошові потоки обслуговують здійснення господарської діяльності підприємства у всіх її аспектах;

- ефективне управління грошовими потоками забезпечує фінансову рівновагу підприємства в процесі його стратегічного розвитку;

- раціональне формування грошових потоків сприяє підвищенню ритмічності здійснення операційного процесу управління;

- ефективне управління грошовими потоками дозволяє скоротити потреби підприємства в позиковому капіталі.

В процесі аналізу грошових потоків використовуються три основні методи, це горизонтальний та вертикальний аналіз і метод фінансових коефіцієнтів.

Далі визначимо основні види грошових потоків підприємства:

  1. За масштабами обслуговування господарського процесу:

- грошовий потік по підприємству в цілому. Це агрегований вид грошового потоку, який акумулює всі види грошових потоків, що обслуговують господарський процес підприємства у цілому;

- грошовий потік по окремим видам господарської діяльності підприємства. Цей вид грошового потоку характеризує результат диференціації сукупного грошового потоку підприємства в розрізі окремих видів його господарської діяльності;

- грошовий потік по окремим структурним підрозділам підприємства. Така диференціація грошового потоку підприємства визначає його як самостійний об’єкт управління в системі організаційно-господарської побудови підприємства;

- грошовий потік по окремим господарським операціям.

  1. За видами господарської діяльності:

  • з операційної діяльності;

  • з інвестиційної діяльності;

  • з фінансової діяльності.

3) За спрямованістю руху грошових коштів:

  • вхідні;

  • вихідні.

4) За методами обчислення обсягу:

  • валовий, що характеризує всю сукупність грошових коштів на підприємстві;

  • чистий, що визначається як різниця між вхідними і вихідними грошовими потоками.

5) За рівнем достатності обсягу:

- надлишковий грошовий потік. Він характеризує такий грошовий потік, при якому надходження коштів суттєво перевищує реальну потребу підприємства в цілеспрямованому їх витрачанні.

- дефіцитний грошовий потік. Він характеризує такий грошовий потік, при якому надходження коштів значно нижче потреби підприємства в них.

6) За методами оцінювання:

  • теперішній , що оцінюється за вартістю поточного моменту часу;

  • майбутній, що оцінюється за вартістю наступного моменту часу.

7) За методом формування :

- регулярний грошовий потік. Він характеризує надходження або витрачання коштів по окремим господарським операціям, які здійснюється постійно. Характер регулярних носить більшість видів грошових потоків від операційної діяльності; потоки, що пов’язані з обслуговуванням фінансового кредиту і реалізацією довгострокових інвестиційних проектів.

- дискретний грошовий потік. Він характеризує надходження або витрачання грошових коштів, пов’язаних із здійсненням одиничних господарських операцій. До даного виду потоку можна віднести одноразове витрачання грошових коштів, що пов’язані з придбанням підприємством цілісного майнового комплексу, купівлею ліцензій тощо.

Поряд з наведеною класифікацією для потреб аналізу кредитоспроможності доцільно використовувати існуюче в міжнародній практиці розділення грошових потоків на: пріоритетні, дискреційні і фінансові. (21, с. 263).

Пріоритетний потік – це виплати комерційного характеру, необхідні для нормального стану діяльності, які є пріоритетними відносно інших виплат. Цей потік завжди є від’ємним і включає податкові платежі, погіршення основної суми боргу за банківськими кредитами, сплату відсотків за ними тощо.

Дискреційний потік охоплює виплати чи надходження коштів, які не є обов’язковими, тобто при необхідності їх можна відкласти. Прикладами таких платежів можуть бути витрати у зв’язку з поглинанням інших компаній, придбанням цінних паперів, виплатою дивідендів по акціях тощо. В деяких джерелах економічної інформації замість дискреційного грошового потоку використовується термін вільний грошовий потік, який розраховується шляхом віднімання від операційного грошового потоку суми, що призначення для використання. Ця величина може бути як позитивною, так і негативною. Негативна величина дискреційного (вільного) грошового потоку означає, що компанія не в змозі фінансувати виробничий процес за рахунок коштів. Отриманих від операційної діяльності, отже змушена відшукувати додаткові внутрішні джерела або залучати зовнішні.

Фінансовим потоком вважають надходження і виплати коштів, пов’язані із змінами довгострокового капіталу. Він включає надходження від емісії акцій чи отримання кредитів, виплати основної суми боргу (якщо ці виплати не розглядалися як пріоритетні), викуп компанією власних акцій або погашення інших довгострокових фінансових інструментів.

Слід зауважити, що загальна криза в Україні обумовлена “витратним” характером економіки: сукупні витрати в країні значно перевищують сукупні доходи. Це пояснюється в першу чергу тим, що підприємства не здатні генерувати позитивний грошовий потік від операційної діяльності.

У зв’язку з цим вважаємо за необхідне зупинитися на розгляді факторів, що визначають грошові потоки вітчизняних підприємств.

До зовнішніх факторів слід віднести:

- загальну платіжну кризу в країні:

- низький рівень виробництва;

- розвиток науки і техніки;

- низьку купівельну спроможність населення;

- невідрегульованість правового забезпечення;

- недосконалість податкової політики;

- неплатоспроможність підприємств.

До внутрішніх факторів відносіть:

- високу частку умовно-постійних витрат у собівартості;

- енерго-трудомісткість та ресурсозатратність наявних технологій;

- низьку якість продукції в поєднанні з її високою ціною;

- “тінізацію” частини господарського обороту;

- брак джерел довгострокового фінансування капіталовкладень;

- низький рівень управління дебіторською заборгованістю та виробничими запасами (24).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]