Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
120.47 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КРЕМЕНЧУЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ОСТРОГРАДСЬКОГО

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

З НАПРЯМІВ 6.030509 – «Облік і аудит»,

6.030508 – «Фінанси і кредит» кременчук 2011

Методичні вказівки щодо виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни “Звітність підприємств” для студентів заочної форми навчання з напрямів 6.030509 – «Облік і аудит», 6.030508 – «Фінанси і кредит»

Укладачі: доцент, к.е.н. Н. М. Яценко,

старш. викл. Н.В. Черевик

Рецензент д.е.н., проф. А. О. Касич

Кафедра обліку, аналізу і аудиту

Затверджено методичною радою Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

Протокол № ___ від „___”_____________2011 р.

Заступник голови методичної ради _________________ доц. С. А. Сергієнко

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………………………………………….4

1 Рекомендації щодо написання та оформлення контрольної роботи…………...5

2 Варіанти контрольної роботи……………………………………………………..6

2.1 Теоретична частина контрольної роботи………………………………..7

2.2 Практична частина контрольної роботи……………………………….11

3 Питання до іспиту………………………………………………………………..26

Список літератури………………………………………………………………….29

Додаток А Зразок оформлення титульної сторінки контрольної роботи………31

ВСТУП

Звітність як елемент методу бухгалтерського обліку – завершальний етап фінансового, податкового, виробничого та статистичного обліку. Вона призначена для використання як зовнішніми (держава, власники, партнери по бізнесу, інвестори), так і внутрішніми користувачами і є джерелом інформації для прийняття управлінських рішень на внутрішньому і зовнішньому рівнях.

Держава використовує звітність для контролю за правильністю та своєчасністю розрахунків за податками, внесками, зборами, неподатковими платежами. Показники звітності використовують для моніторингу господарської діяльності підприємств, її аналізу з метою прийняття рішень на макрорівні. Вищі організації використовують звітність для контролю за діяльністю підлеглих підприємств і організацій, аналізу їх господарської діяльності, виявлення недоліків у роботі та управлінні. Статистичні органи на основі даних статистичної звітності групують показники діяльності підприємств різних галузей, формуючи загальнодержавну статистику.

Теоретичною основою дисципліни „Звітність підприємств” є такі предмети, як: „Бухгалтерський облік”, „Фінансовий облік ”, та „Податковий облік” – знання яких дозволять правильно зрозуміти природу господарських операцій та відображення їх у фінансовому обліку та звітності підприємств. Використання звітної інформації в управлінні підприємства потребує знань з таких дисциплін, як: аудит, фінанси, контроль і ревізія, управління і організація виробництва, економіка підприємства, статистика та ін. На даний час велике значення відіграє використання сучасної комп’ютерної техніки та інформаційних технологій при складанні звітності, що відповідно зумовлює вивчення інформаційних систем в обліку та звітності.

Метою даних методичних рекомендацій є опанування студентами теорії, методики і організації звітності на підприємствах різних організаційно – правових форм власності; засвоєння методичних прийомів складання звітності та поданням звітності суб’єктами підприємницької діяльності, ефективне використання наведеної в звітах інформацію в управлінні виробництвом.