Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
33.8 Кб
Скачать

3. Планове координування промірів

Для складання плану русла в горизонталях або ізобатах необхідно всі промірні точки і створи прив'язати до планової геодезичної основи, заздалегідь розбитої на берегах.

Проміри виконують за поперечними профілями, по косих галсах, за подовжніми профілями. На невеликих річках і водоймищах роблять проміри по натягнутому уздовж створу тросу. На широких і судноплавних річках і водоймищах проміри виконують з катера, положення якого в плані при вимірюванні глибин необхідно точно визначати.

Таке визначення називають координуванням. Планове координування виконують геодезичним, радіогеодезичним і фотогеодезичним методами.

Відстані між промірними створами або галсами приймають залежно від необхідної детальності виявлення рельєфу дна.

Геодезичний метод

Планове положення промірних точок визначають за допомогою геодезичних інструментів - теодоліта, мензули або секстана. Теодоліт і мензула застосовуються при зарубках промірних точок з берега. На березі заздалегідь розбивають базис, з кінців якого вимірюють кути між напрямом базису і напрямом на промірне судно, суміщаючи при цьому лінію візування з вимірником глибини, тобто лотом, позначкою або вібратором ехолота.

Таким чином, при відомому положенні базису по двох кутах при його кінцях визначають положення промірних точок . Іноді теодоліти або мензули встановлюють на протилежних берегах в точках, планові координати яких визначені завчасно.

Планове положення промірних точок можна визначати за допомогою одного теодоліта, що встановлюється на одному кінці базису. При цьому напрям промірного галсу розбивають у вигляді прямої лінії з іншого кінця базису, звичайно під прямим кутом до нього . Промірне судно повинне точно слідувати по напряму галса. Цей спосіб простіший, але менш точний. В окремих випадках планове положення промірних точок визначають трьома теодолітами.

Геодезичними зарубками визначають положення не кожної промірної точки, а через дві, три, чотири точки. Планове положення проміжних точок визначають по інтерполяції.

Планове положення промірних точок можна визначати з катера по берегових орієнтирах, користуючись секстаном. Якщо проміри виконують по лінії створу, закріпленого на місцевості віхами, то секстаном вимірюють кут між напрямом поперечника і напрямом на який-небудь орієнтир , наприклад спеціально виставлену віху, планове положення якої наперед визначають.

При промірах ехолотом з самописцем геодезичне координування проводять тими ж способами. У момент зарубки кутомірними інструментами подають сигнал (відмашку), і оператор ехолота натискає кнопку оперативна відмітка, внаслідок чого на ехограмі фіксується вертикальна межа. Рух промірного судна з ехолотом здійснюється по створу або галсу безперервно, по можливості з постійною швидкістю.

Радіогеодезичний метод

При ехолотних промірах на великих водних об'єктах - річках, озерах, водосховищах - застосовується радіогеодезичний метод координування. Гідністю цього методу є можливість проводити проміри за відсутності прямої видимості, в туман і навіть вночі. Іншою гідністю є високий ступінь автоматизації, чим досягається швидкість виконання промірів. Результати радіогеодезичних вимірювань можуть оброблятися на ЕОМ, що має істотне значення при великому об'ємі робіт.

Радіогеодезичні вимірювання відстаней можуть виконуватися двома методами - імпульсним і фазовим. У фазовому методі для визначення відстані потрібно зміряти різницю фаз двох коливань - прямих і відбитих, і число повних фазових циклів. Різницю фаз двох коливань можна визначити по фігурах Ліссажу, які виникають на екрані катодного осцилографа, використовуваного як фазоїндікатора.

Фотогеодезичний метод

Фотогеодезична планова прив'язка промірів глибин застосовується в поєднанні з ехолотуванням. На промірному судні встановлюють ехолот і спеціальний малогабаритний фотоапарат з короткофокусним об'єктивом. При промірах на якому-небудь галсі проводять запис ехограми і періодично роблять фотознімки берегових орієнтирів, координати яких повинні бути наперед визначені шляхом прив'язки до планової основи.

Як берегові орієнтири можуть бути використані місцеві предмети - окремі дерева і ін.- або що переносні марковані щити, що спеціально виставляються,. У момент фотографування автоматично наноситься оперативна відмітка на ехограмі.

Суть фотогеодезичного методу полягає у визначенні положення промірного судна зворотною засічкою по берегових орієнтирах шляхом одночасного вимірювання кутів засічки фотограмметричним способом. На кожному знімку повинно бути зафіксовано не менше трьох берегових орієнтирів, що необхідне для подальшої обробки. Шляхом фотограмметричної обробки кожного знімка одержують напрями від об'єктиву фотоапарата на берегові орієнтири і визначають кути зарубки. По відомих координатах берегових орієнтирів і зміряних кутах зарубки визначають планове положення промірного судна. На кожному галсі роблять декілька знімків, виходячи з необхідної подробиці координування промірів.

Метод фотозасічок дозволяє спростити планову основу в порівнянні з промірами по поперечниках з геодезичним координуванням, оскільки виключається прокладка магістралі уздовж річки і розбиття поперечників.

За наявними даними метод фотозасічок характеризується відносно великою точністю: точність планової прив'язки проміра по фотозарубках більше в порівнянні із звичайними наземними способами.

Література:

1. Інженерна геодезія: підручник / С.П.Войтенко.- К.: Знання, 2009.- 557с.

2. Васильев А. В., Шмидт С. В. Водно-технические изыскания. Л., Гидрометеоиздат, 1978.- 367 с.

Питання до лекції

1. Які операції включають промірні роботи?

2. Які прилади використовують для промірів глибин?

3. Якого призначення бувають ехолоти?

4. Які є способи запису на бума жну стрічку?

5. Що входить в склад комплекту ехолота?

6. Для чого використовують профілографи?

7. Які прилади використовують для визначення ґрунтів дна?

8. Який вид лінії на ехограмі дають щільні ґрунти?

10. Яка класифікація ехолотів за призначенням?

11. Які прилади використовуються для визначення планового положення промірних точок?

12. Якими методами виконують планове координування ?

13. Якими методами виконуються радіогеодезичні вимірювання відстаней?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]