Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦБ_Т_02 Тема 2.1 - конспект.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
396.29 Кб
Скачать

2.6. Особливості визначення і формування грошово-кредитної політики в Україні

Механізм грошово-кредитної політики в Україні остаточно сформувався в інституційному аспекті з прийняттям у 1999 р. Закону «Про Національний банк України». Цим законом у системі НБУ створено окрему самостійну структуру — Раду НБУ, яка є одним з двох керівних органів центрального банку (Рада та Правління) і призначена насамперед для визначення та формування грошово-кредитної політики. Зокрема, у ст. 9 цього Закону сформульовані такі повноваження Ради у сфері грошово-кредитної політики:

  • розроблення Основних засад грошово-кредитної політики;

  • здійснення контролю за виконанням Основних засад грошово-кредитної політики;

  • надання рекомендацій Правлінню НБУ стосовно внесення змін у певні напрями діяльності НБУ з метою успішного виконання Основних засад грошово-кредитної політики;

  • застосовування відкладального вето щодо окремих рішень Правління НБУ, виконання яких може суперечити Основним засадам грошово-кредитної політики;

  • внесення рекомендацій Кабінету Міністрів України щодо поліпшення впливу на стан грошово-кредитної сфери через його податкову політику і політику державних запозичень.

Якщо враховувати, що цим же Законом (ст. 14) на Правління НБУ покладено функцію забезпечення реалізації грошово-кредитної політики згідно з її Основними засадами, то стає зрозумілим, що визначальна роль щодо формування грошово-кредитної політики належить Раді НБУ. А оскільки Рада НБУ формується окремо від Правління НБУ, на дещо інших засадах, і безпосередньо не підпорядковується ні Голові НБУ, ні його Правлінню, то виникає певний дуалізм у нормативно-організацій­ному забезпеченні грошово-кредитної політики в Україні, що може негативно впливати на її ефективність.

Єдиним нормативним документом, який регламентує параметри грошово-кредитної політики в країні, є Основні засади грошово-кредитної політики. Його розробляє і затверджує Рада НБУ на кожний наступний рік до 15 вересня поточного року, після чого вносить в порядку інформування Верховній Раді та надає Правлінню НБУ для визначення і проведення грошово-кредитної політики.

Основні засади грошово-кредитної політики розробляються на підставі показників прогнозів економічного і соціального розвитку України, проектів зведеного та державного бюджетів України на плановий рік, аналізу очікуваних результатів монетарної політики за рік, що передує прогнозованому. Зазначені показники НБУ одержує від Мінекономіки та Мінфіну своєчасно, в узгодженні з Кабінетом Міністрів строки (табл. 9.3).

Велике значення для розроблення Основних засад має також аналіз та оцінювання економічного і соціального розвитку країни за минулий та поточний роки, стану розвитку основних секторів економіки (нефінансових підприємств, домашніх господарств, державних фінансів, фінансового сектору), стану грошового ринку, включно з валютним, динаміки розвитку основних монетарних показників та використання окремих монетарних інструментів.

Усі прогнозні, розрахункові та аналітичні матеріали, необхідні для складання Основних засад, розробляють і подають Раді НБУ відповідні структурні підрозділи НБУ. Зокрема, Департамент економічного аналізу, досліджень і прогнозування та Економічний департамент розробляють матеріали з аналізу економічного і соціального розвитку України за попередні роки та перспектив на прогнозний рік. Департамент монетарної політики розробляє аналітичні матеріали та пропозиції щодо основних параметрів грошово-кредитної політики, стану грошового ринку, механізмів та інструментів грошово-кредитного регулювання на прогнозний рік. Департамент валютного регулювання розробляє аналітичні матеріали та пропозиції щодо стану валютного ринку і перспектив валютно-курсової політики. Аналогічні матеріали щодо готівкового обігу розробляє і подає Раді НБУ Департамент готівково-грошового обігу. У разі необхідності можуть залучатися до цієї роботи й інші підрозділи НБУ.

На основі одержаних матеріалів від підрозділів НБУ та власних прогнозних і аналітичних розрахунків фахівці Ради НБУ складають проект Основних засад грошово-кредитної політики на відповідний рік. У ньому передбачаються такі напрями:

  • огляд макроекономічної та фіскально-бюджетної ситуації в країні за попередній та поточний роки з оцінкою основних економічних та соціальних проблем, що мали вирішальний вплив на грошово-кредитну сферу, у тому числі на перспективу;

  • оцінювання можливих змін у зовнішній та внутрішній політиці, в зовнішньоекономічній ситуації, що можуть мати відчутний вплив на економіку та грошово-кредитну сферу в прогнозному році;

  • параметри за основними показниками грошово-кредитної політики на плановий рік та прогноз на три наступні роки (індекс споживчих цін, монетарна база, грошова маса, обмінний курс гривні до долара США);

  • визначення кінцевої та проміжних цілей грошово-кредитної політики на плановий рік та майбутній період.

Одночасно з розробленням Радою НБУ проекту Основних засад і на основі його показників Правління НБУ розраховує прогнозні значення індикаторів грошово-кредитної політки на майбутній рік. При визначенні цих індикаторів проводиться додаткова перевірка реальності параметрів основних показників грошово-кредитної політики, і на цій підставі можуть вноситися зміни в проект Основних засад, розроблених Радою НБУ. Такий порядок відкриває можливість дещо підвищити роль Правління НБУ у формуванні Основних засад грошово-кредитної політики. Тим більше, що подані Правлінням НБУ індикатори Рада банку не затверджує, а бере до відома і включає в Основні засади як додаток.

Після затвердження Радою НБУ Основні засади грошово-кредитної політики публікуються у «Віснику Національного банку», з тим щоб довести наміри центрального банку в монетарній політиці до відома всіх суб’єктів грошово-кредитного та валютного ринків.

Важливу роль у реалізації грошово-кредитної політики відіграє систематичний контроль за виконанням затверджених параметрів показників та індикаторів Основних засад. Такий контроль здійснює Рада НБУ на основі звітних матеріалів з виконання всіх показників та індикаторів, які щоквартально подає їй Правління НБУ. За результатами аналізу цих матеріалів Рада НБУ може вносити зміни або доповнення до Основних засад та приймати інформаційні повідомлення (заяви) для інформування органів влади і громадськості про стан справ у монетарній сфері.

Ефективність монетарної політики в Україні залишається недостатньою, що проявляється в істотних відхиленнях фактичних параметрів монетарних показників від запланованих в Основних засадах грошово-кредитної політики.

Виникають проблеми з загальним визнанням (експліцидністю) монетарних цілей. В Основних засадах ніде не вказується, що затверджені монетарні завдання є загальнодержавними, виконанню яких повинні підпорядковувати свої зусилля всі гілки влади, у тому числі уряд. Тому на практиці мали місце випадки, коли уряд під час розроблення державного бюджету використо­вував не той рівень інфляції, який був затверджений в Основних засадах грошово-кредитної політики. Зі свого боку НБУ в Основних засадах нічого не зазначає щодо ув’язки монетарних цілей з загальноекономічними цілями, зокрема зі зростанням виробництва та зайнятості, за досягнення яких відповідальність несе уряд. Така невизначеність і суперечливість знижує роль грошово-кредитної політики взагалі та Основних засад як її нормативно-правової основи.

Т ому подальше вдосконалення методології та практики визначення та формування грошово-кредитної політики в Україні є надзвичайно актуальним і складним завданням і буде залишатися такою ще тривалий час.

Питання для самоконтролю



  1. Чи можна розглядати грошово-кредитну політику і монетарну політику як поняття тотожні, чи між ними є певні відмінності? Якщо Ви вважаєте їх не тотожними, то в чому полягає відмінність?

  2. Які три складові ви можете виділити в понятті монетарної політики?

  3. Поясніть, чому головним державним органом з проведення грошово-кредитної політики є центральний банк. Як в Україні нормативно забезпечена провідна роль НБУ в реалізації грошово-кредитної політики?

  4. Чи може проводитися в країні ефективна грошово-кредитна політика: а) за слабкого розвитку банківської системи; б) за низького розвитку грошового ринку?

  5. Які вимоги висуває до банківської системи (центрального банку і комерційних банків) проведення ефективної грошово-кредитної політики?

  6. Назвіть стратегічні цілі грошово-кредитної політики. У чому полягає антагонізм цих цілей?

  7. Які існують дискусії в українській літературі щодо вибору стратегічних цілей грошово-кредитної політики?

  8. Чому Україні після 1996 р. вдається збільшувати грошову масу значно вищими темпами, ніж зростають обсяги ВВП, і не допускати високої інфляції?

  9. Чому НБУ, крім стратегічних цілей, установлює ще й проміжні та тактичні цілі?

  10. Які вимоги (критерії) висуваються до економічних показників, що вибираються центральними банками як проміжні та тактичні цілі?

  11. Як ви розумієте сутність та механізм інфляційного таргетування?

  12. Які особливості перехідної економіки ускладнюють дію передавального механізму грошово-кредитної політики в Україні?

  13. На підставі яких показників можна визначити рівень ефективності грошово-кредитної політики НБУ?

  14. Чим політика монетарної експансії відрізняється від політики рефляції?

  15. Чим політика монетарної рестрикції відрізняється від політики дезінфляції?

  16. Який з існуючих чотирьох типів монетарної політики є найбільш доцільним для України в поточному році? Поясніть свою відповідь.

  17. Який орган НБУ, у якій формі і на який строк визначає завдання та механізм грошово-кредитної політики?

  18. Як затверджуються Основні засади грошово-кредитної політики НБУ?

  19. З ким і в якій формі співпрацює Рада НБУ під час розроблення Основних засад грошово-кредитної політики?

  20. Визначте стратегічну та проміжні цілі грошово-кредитної політики, які закладені в її Основні засади на поточний рік.

1 Див.: Долан Эдвин Дж., Кэмпбелл Колин Д., Кэмпбелл Розмари Дж. Деньги, банковское дело и денежно-кредитная политика. — М.: Л., 1991. — С. 19.

2 Див.: Ющенко В., Лисицький В. Гроші: розвиток попиту і пропозиції в Україні. — К., 1998. — С. 24.

1 Див.: Симановский А. Ю. Монетарная политика и экономический рост в России: отдельные аспекты и проблемы // Деньги и кредит. — 1999. — № 11.

2 Цей принцип єдиної сутності грошово-кредитної політики не витриманий у її визначенні, даному в Законі України «Про Національний банк України», як комплексу заходів «у сфері грошового обігу та кредиту, направлених на регулювання економічного зростання, стримування інфляції, забезпечення стабільності грошової одиниці України, забезпечення зайнятості населення та вирівнювання платіжного балансу» (ст. 1). Оскільки між цими цілями існує антагонізм, то їх одночасне досягнення може вимагати проведення різних за характером заходів у грошовому обігу та кредиту. І тоді єдина монетарна політика розпадається на дві: грошову і кредитну, які можуть не узгоджуватися між собою.

3 Поняття безпосереднього об’єкта монетарної політики тісно пов’язане з поняттям її проміжної цілі або індикатора. Останній означає економічний показник, зміна якого може спричинити зміну основної (стратегічної) цілі монетарної політики. Індикаторами можуть бути як безпосередні об’єкти, так і інші показники, наприклад інфляція, номінальний дохід тощо.

1 Питання набору стратегічних цілей монетарної політики однозначно не вирішене в літературі. Так, Ф. С. Мишкін стратегічні цілі називає основними і відносить до них, крім зазначених вище, стабільність процентних ставок, стабільність на фінансових і на валютних ринках. (Див.: Фредерік. С. Мишкін. Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків. — К.: Основи, 1998. — С. 529).

1 Див.: Ковальчук Трохим. Якою має бути валютна політика // Урядовий кур’єр. — 2003. — 22 липня, № 33. — С. 6—7.

1 Ф. С. Мишкін називає ці цілі проміжними завданнями центрального банку. Така назва видається більш логічною, оскільки тут ідеться про тактику самого банку, яку він самостійно виробляє для досягнення стратегічної цілі і визначає шляхи її реалізації.

1 Миллер Р.-Л., Ван-Хауз Д. Д. Современные деньги и банковское дело. — М., 2000. — С. 651.

2 Процентна ставка, за якою торгуються федеральні фонди, тобто міжбанківські позички на базі резервів, які зберігаються в федеральних резервних банках.

3 Миллер Р.-Л., Ван-Хауз Д. Д. Современные деньги и банковское дело. — М., 2000. — С. 708.

1 Миллер Р.-Л., Ван-Хауз Д. Д. Современные деньги и банковское дело. — М., 2000. — С. 649.

1 Стратегія монетарної політики: проблеми вибору та застосування. Матеріали на- уково-практичної конференції. — К.: НБУ. — 2002. — С. 105, 164—165.

2 Дорофеєва Н., Цокол А. Таргетування інфляцій у відкритій перехідній економіці // Вісник Національного банку України. — 2003. — № 1.

1 Детальніше ця специфіка передавального механізму в перехідній економіці України висвітлена в статті О. Дзюблюка «Оптимізація передавального механізму грошово-кредитної політики центрального банку» // Вісник Національного банку України. — 2003. — № 1.

1 Розраховано за даними НБУ.

1 Див.: Голикова Ю. С., Хохленка М. А. Банк России. Организация деятельности. — М., 2000. — Т. 1. — С. 285.

1 В Україні проблема зниження рівня оподаткування почала обговорюватися на високому рівні державного управління в середині 1996 р., а закон про зниження податків з фізичних осіб набрав чинності лише з 2004 р.

11

Грошово-кредитна політика