Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
72-78.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
161.58 Кб
Скачать

77 Типи міжнародного факторингу в залежності від умов відповідальності, об’єму грошової вимоги, що передається, об’єму прав на платіж, характеру проведення міжнародної факторингової угоди.

У міжнародній практиці існує чотири види факторингових продуктів:

 класичний (повний) факторинг,

 реверсивний факторинг,

 spot factoring,

 invoice discounting.

Класичний факторинг – це комплекс послуг, що надаються фінансовим агентом клієнту (постачальнику) з його ініціативи. Відповідно до класичного факторингу фактор обов'язково пере-віряє фінансовий стан, репутацію клієнта, його дебіторів, і, крім фінансування, надає супутні послуги: страхування кредитних ризиків, облік стану дебіторської заборгованості й роботу з де-біторами щодо своєчасної оплати (адміністративне управління дебіторською заборгованістю), інформаційно-аналітичне обслу-говування, а також консалтингові послуги. Реверсивний факторинг спрямований на дебітора (покупця). Саме покупець є ініціатором укладання угоди, й усі ризики, пов'я-зані з неплатоспроможністю покупця, а також тягар виплати пре-мії фактору перекладаються з постачальника на покупця. Дана послуга надається компаніям, які з певних причин обмежені в можливості одержання відстрочення платежу на закуповуваний товар від своїх постачальників, або бажають збільшити терміни відстрочки платежів або суми замовлень. Зазвичай при реверсив-ному факторингу фактор бере на себе зобов'язання з оплати пос-тавок, що надаються покупцю на умовах відстрочення платежу. Підприємству встановлюється ліміт, у межах якого факторингова компанія гарантує постачальникам підприємства оплату відван-тажених на умовах відстрочення платежу партій товару. Оплата здійснюється протягом дня з моменту подання відвантажуваль-них документів. При цьому жодних вимог до фінансового стану постачальника фактор не пред'являє. Після закінчення відстро-чення платежу підприємство розплачується з факторинговою компанією. Крім того, якщо в класичний факторинг входить ком-плекс послуг з фінансування, управління дебіторською заборго-ваністю, ведення бухгалтерського обліку, страхування, консалти-нгу, адміністрування заборгованості й інформаційно-аналітичних послуг, то основним у реверсивному факторингу є фінансування кредиторської заборгованості, покриття ризиків постачальника й інформаційно-аналітичне обслуговування.

Спот-факторинг (spot factoring) – це послуга, що надається для компаній-початківців та індивідуальних підприємців, яким для розвитку бізнесу необхідно тільки фінансування. Відповідно до даного продукту, фактор перевіряє надійність, платоспромо-жність, репутацію на ринку не клієнта (постачальника), а його покупця (дебітора). Зазвичай такі угоди укладаються не більше ніж на два роки.

Факторинг типу інвойс-дискаунтинг (invoice discounting) не-обхідний тим компаніям, що працюють із величезною кількістю покупців, і для ефективного розвитку бізнесу їм необхідно тіль-ки фінансування. Перевірка кожного дебітора недоцільна, тому що банкрутство одного або кількох покупців відчутно не вплине на фінансове становище клієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]