Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ для практичних занять1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

Наявність та стан забезпеченості громади технікою і технологічним інвентарем

При розпуску останньої організаційної структури колективної праці сільськогосподарського виробничого кооперативу „А", на паї отримано лише певну частину с/г техніки і обладнання – сім тракторів (МТЗ-80-3 шт. Т-25 - 2 шт.; Т-40 - 1 шт.; Т-150 К - 1шт.) навантажувач (ПГ-1 "Карпатець"), 3 плуги, 2 культиватори суцільного обробітку. За три роки сільськими господарями придбано ще 12 тракторів (ДТ-75 - 5шт.; Т-74 - 2 шт.; Т-16 - 2 шт.; Т-40 - 1 шт.; ЮМЗ-6 - 2 шт.), шість комбайнів (Нива СК-5 - 3 шт.; типу Класе - 3 шт.), п’ять культиваторів, дві сівалки (зернову і овочеву), три тракторні косарки, плуги, коні та кінний інвентар. В сільській громаді нараховується 30 коней. Цей перерахунок дає можливість зрозуміти те, що сільські господарі мають бажання розвивати господарку, що є можливість утворення організованого обробітку землі, більшість зароблених чи зекономлених коштів цілеспрямовано вкладаються в розвиток господарки. Звичайно, з цього важко судити про повну технічну забезпеченість з тих причин, що в більшості випадків наявна техніка відпрацювала амортизаційні строки і сподіватися на її повне використання марне. Слід констатувати, що майже не має малої сільськогосподарської механізації.

Характеристика фінансового стану території

Річний товарообіг на території сільської громади основних видів сільськогосподарської продукції, що йде на продаж, а саме молоко, цукор, картопля, свині, ВРХ, становить 1,6 млн. гривень. 2,4 млн. гривень для жителів села приносять заробітки за кордоном чи в інших регіонах України. Заробітна плата місцевих службовців, підприємців в межах року - 1,9 млн. гривень, пенсійне забезпечення - 2 млн. грн., допомоги, всіх видів, компенсації та доплати для жителів села - в межах 0,3 млн. гривень. Таким чином річний оборот коштів громади становить в межах 8,2 млн. гривень, що припадає на одного жителя не менше 335 грн. в місяць. В той же час річний бюджет сільської ради визначений в межах 110 тис. грн., 24% з яких поступають з місцевих зборів, в т. ч. 6 % за рахунок земельного податку. І, згідно звітності, 84 % річного бюджету становлять видатки на заробітну плату працівників місцевих бюджетних установ та нарахування до зарплати, решта - на матеріальне утримання цих же установ.

Соціальний капітал

Рівень соціального капіталу є поняттям, що дозволить зрозуміти вплив соціальних відносин на розвиток місцевого підприємництва.

Індикатори довіри громади : найбільш виражена довіра родинним зв'язкам - 18% та сусідам - 15 %; довіра до місцевої влади вдвічі вища, як до районної, обласної і становить 15 %. Індикатор колективної дії на рівні - 20 % і при потребі матеріальних вкладів для загально-громадських справ - 16 %. Найбільший вплив на формування громадської думки має все ж таки церква - 16 %, а потім вже місцева влада; також перевагу віддають сільському голові - 20 % та депутатам - 14 %. Слід відзначити, що лише 9 % опитаних могли назвати діючі на терені громади громадські організації (політичні партії відсутні) та і ті відзначають їх низьку активність. А тому можна констатувати, що обсяг соціального капіталу сільської громади дуже незначний, бо переважають традиційні форми соціального капіталу (ігнорування суспільних інтересів на користь родинних, сусідсько-вуличних), які з економічної точки зору є неефективними. Саме створення середовища, яке б підтримувало появу соціального капіталу, характерного для країн з соціальною економікою, сучасними формами якого є кредитні спілки, обслуговуючі кооперативи, громадські організації, які сприяють соціально-економічному росту громади.

Додаток К