Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична 2.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
27.23 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки молоді та спорту України

Хмельницький національний університет

Кафедра теорії і методики трудового та професійного навчання

Практична робота № 2

«Розробка плану виховної роботи в учнівському колективі»

Виконав: ст. гр. ПОа-09-1

Семенюк В.М.

Перевірив:викладач

Андрощук І.П.

Хмельницький

2012

Мета:оволодіти уміннями і навиками розробки плану виховної роботи з врахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів.

Порядок виконання роботи

  1. Проаналізувати різні форми планів виховної роботи, особливості їх структури.

  2. Визначити, яка форма плану виховної роботи найбільш доцільна на Вашу думку, обґрунтувати свій вибір.

  3. Розробити план виховної роботи на семестр (півріччя) для учнів 3-го курсу відповідно до заданої психолого-педагогічної характеристики класу (групи).

1. Аналіз форми планів виховної роботи, особливості їх структури.

Сучасний зміст виховання в Україні - це науково обґрунтована система загальнокультурних і національних цінностей та відповідно соціально значущих якостей особистості, що характеризують її ставлення до суспільства і держави, інших людей, природи, мистецтва, самої себе.

Плануючи виховну роботу, класовод визначає цілі, форми і засоби виховання учнів, обирає оптимальні варіанти змісту, форми, структури плану роботи на навчальний рік або семестр.

За змістом план має бути спрямований на формування у дітей особистісних рис громадян Української держави, розвиненої духовності, моральної, художньо-естетичної, трудової, екологічної культури; виховання шанобливого ставлення до родини; формування здорового способу життя, забезпечення фізичної досконалості школярів.

Робочим планом класного керівника може бути календарний або перспективний план виховної роботи, який охоплює тижневий, місячний або річний проміжок часу і містить таку інформацію: перелік запланових заходів, терміни їх проведення, прізвища організаторів тощо.

Структура плану може включати такі розділи:

- аналіз виховної роботи за минулий рік;

- цілі та завдання виховної діяльності;

- психолого-педагогічна характеристика класу;

- основні напрями діяльності та справи класного колективу;

- індивідуальна робота з учнями;

- робота з батьками;

- вивчення стану та ефективності виховного процесу в класі.

При плануванні виховної діяльності класний керівник поряд із визначенням цілей, форм і способів виховання учнів намагається знайти оптимальний варіант змісту, форми та структури створюваного документа - плану роботи на навчальний рік або півріччя.

Вибір того чи іншого варіанта плану багато в чому залежить від теоретичних уявлень учителя про сутність, закономірності та роль виховання в розвитку особистості дитини, від сформованих у педагогічному колективі школи традицій планування й організації виховної діяльності, від особистого педагогічного досвіду класного наставника. Щороку вчитель планує виховну роботу, і щороку він розмірковує про правильність вибору змісту, форми та структури свого плану.