Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5

Тема: Тези. Наукова доповідь. Етика наукових заходів

Мета: Ознайомитись з написанням та особливостями тез і доповіді.

Теоретичні відомості

1. Тези

Тези (від thesis - положення, твердження) - це коротко, точно, послідовно сформульовані ідеї, думки, положення наукової доповіді, повідомлення, статті або іншої наукової праці.

Тези доповіді - це опубліковані на початку наукової конференції (з'їзду, симпозіуму) матеріали попереднього характеру, що містять виклад основних аспектів наукової доповіді.

Обсяг тез може бути в межах 2-3 сторінки машинописного тексту через 1,5-2 інтервали.

Алгоритм тези можна подати так:

теза - обґрунтування - доказ - аргумент - результат - перспектива.

Тези доповіді, будь-якої наукової публікації оформляють згідно до вимог:

- у правому верхньому куті розміщують прізвище автора та його ініціали та доповнюють відомостями про нього;

- назва тез доповіді коротко відображає головну ідею, думку, положення (2-5 слів);

- послідовність викладу змісту може бути наступна: актуальність, проблеми; стан розробки проблеми в науці і практиці; основна ідея, положення, висновки дослідження; основні результати та їх практичне значення. В тезах зазвичай не використовують цитати, цифровий матеріал.

Посилання на джерела, цитати в тезах доповіді робляться рідко. Дозволяється елімінувати цифровий, фактичний матеріал.

Формулювання кожної тези починається з нового рядка. Кожна теза містить самостійну думку, що висловлюється в одному або кількох реченнях. Виклад суті ідеї чи положення здійснюється без наведення конкретних прикладів.

Виступаючи на науковій конференції (з'їзді, симпозіумі), можна послатися на опубліковані тези доповіді і зупинитися на одній з основних (дискусійних) тез. Тези засвідчують апробацію результатів наукового дослідження.

2. Підготовка наукової доповіді (повідомлення)

Доповідь — це документ, у якому викладаються певні питання, подаються висновки, пропозиції. Вона призначена для усного (публічного) читання та обговорення.

Наукова доповідь — це публічне повідомлення, розгорнутий виклад певної наукової проблеми (теми, питання).

Структура тексту доповіді практично аналогічна плану статті й може складатися із вступу, основної й підсумкової частин.

Методика підготовки доповіді на науково-практичній конференції дещо інша, ніж статті.

Існують два методи написання доповіді. Перший полягає в тому, що дослідник спочатку готує тези свого виступу, на основі тез пише доповідь на семінар або конференцію, редагує її й готує до опублікування в науковому збірнику у вигляді доповіді чи статті. Другий, навпаки, передбачає спочатку повне написання доповіді, а потім у скороченому вигляді — для ознайомлення з нею аудиторії. Вибір способу підготовки доповіді залежить від змісту матеріалу та індивідуальних особливостей науковця.

При написанні доповіді слід зважати на те, що за 10 хвилин людина може прочитати матеріал, надрукований на чотирьох сторінках машинописного тексту (через два інтервали). Обсяг доповіді становить 8—12 сторінок (до 30 хвилин).

Доповідь на 4—6 сторінок називається повідомленням.

Доповідь — це одна з багатьох форм оприлюднення результатів наукової роботи, можливість за короткий термін «увійти» в наукове товариство за умови яскравого виступу. Якщо доповідь зроблено за змістом дисертації, дисертант забезпечує апробацію своєї праці.

Як підготувати і представити хорошу УСНУ доповідь

Усна доповідь - це спосіб розповісти про Вашу роботу за допомогою заздалегідь підготовленої і вивченої промови тривалістю не більше 5 хвилин. Грамотна доповідь складається з введення, основної частини і висновку.

У введенні потрібно розповісти про те, навіщо потрібна Ваша робота (її мета) і чому саме ВИ вибрали саме ЦЮ тему.

Основна частина доповіді починається з розповіді про те, що, де, коли і як було досліджене або виконане практично (матеріалу і методики роботи). Далі чітко і стисло, де потрібно використовуючи ілюстрації (графіки, діаграми, фотографії, карти, малюнки), слід розповісти про основні результати роботи.

У висновку формулюються головні виводи (основні думки Вашої роботи) і пропонуються найважливіші практичні рекомендації.

Зробити хорошу доповідь може кожен. Можна виділити три основні принципи хорошої доповіді:

1. Підготовка слайдів: кожен слайд повинен мати власний повний заголовок;

2. Презентація: встановіть зоровий контакт з аудиторією, дивіться в зал, а не на екран;

3. Питання: вислухайте питання, повторіть його. Пам'ятаєте, в питанні головне - його зміст, а не його тон, яким його задали.

Підготовка

Підготовка хорошої доповіді повинна починатися з пошуку ємної і точної назви для презентації. Це повинно бути зроблено перед підготовкою слайдів. Назва повинна одним реченням описувати тему і мету доповіді. Доповідь повинна містити тільки ті матеріали, які відносяться до назви. Не потрібно включати в доповідь сухі (хоч би і цікаві) дані, якщо вони не відносяться до цієї теми.

Коли є загальна назва, її необхідно розкрити через набір підзаголовків окремих слайдів, що поступово підводять слухача до суті повідомлення. Нагадаємо, що у кожного слайду повинен відповідати свій власний заголовок. Наступні один за іншим, ці заголовки повинні складатися в стрункий логічний ланцюжок. Заголовок кожного слайду повинен бути повним реченням, яке б описувало його головну ідею і предмет. Заголовок допоможе аудиторії відразу ж уловити основне послання. Необхідно уникати називати слайд питальні формами або словосполученнями. Замість цього краще використовувати повні пропозиції, які передають ідею, яка доноситься до слухачів.

Придумати назву доповіді і заголовки кожному слайду непросто. Проте ці зусилля потрібно вважати невід'ємною частиною дослідження; це допоможе зосередитися на тому, що є важливим і істотним, і знайти упущені моменти. Заголовок також допоможе зробити слайди простими в сприйнятті: кожен слайд повинен містити тільки те, що насправді істотно. Якщо слайд містить два заголовки - дві важливі ідеї - краще розбийте його на два слайди.

Під час підготовки до доповіді необхідно вивчити перших дві-три пропозиції для кожного слайду напам'ять. Вивчаючи текст доповіді, практикуйте його до тих пір, поки не визубрите. Розрахуйте тривалість доповіді так, щоб закінчити раніше відведеного часу - і ніколи не затягуйте! Ідеально буде, якщо розрахуєте свою промову так, щоб укластися в 2/3 відведеного часу.

Дуже важливо на початку доповіді правильно побудувати вступну частину. Необхідно вводити слухачів в проблему поступово, від простого переходити до все більш складного, від загальних понять - до конкретних проблем роботи. Це допоможе аудиторії зрозуміти вас, а вам - гарантує увага слухачів.

Презентація

Хороша презентація - це двостороння комунікація з аудиторією. Тому в першу чергу необхідно встановити із слухачами зоровий контакт. Не заривайтеся в свої слайди - це ознака страху і невпевненості перед аудиторією. Якщо ж ви «відключитеся» від аудиторії і зосередитеся тільки на слайдах, то і за вашою доповіддю перестануть стежити. А коли ви встановлюєте зоровий контакт і зацікавлюєте аудиторію, слухачі відповідають тим же.

Візуальний контакт дає можливість зрозуміти стан слухачів і пристосуватися до ледве помітних змін в їх настрої. Якщо ви відчуваєте, що аудиторія втрачає увагу - змініть інтонацію або манеру жестикуляції, зробіть паузу.

Як відповідати на питання

Питання - це унікальна можливість дізнатися думку фахівців і ширшої аудиторії про вашу роботу. Хоча багато хто рахує питання із залу аналогом студентських іспитів і відповідають занадто коротко, бажаючи покінчити з цим щонайшвидше.

По-перше, не забувайте про зоровий контакт з людьми, які ставлять питання. По-друге, повторите питання тими ж словами так, щоб кожен міг його почути. Перевірте по реакції опонента, чи зрозуміли ви сенс питання, і якщо немає - не соромтеся попросити пояснити ще раз або переформулювати питання (особливо це актуально, якщо питання задається не на рідній мові).

Подолання страху перед аудиторією

Один з кращих способів подолати страх перед аудиторією - це уявити собі, що ви - провідник, який веде слухачів крізь захоплюючу історію, тримаючи кожного з них за руку. Уважно стежите, щоб ніхто не відстав. Якщо у вас є знайомі в залі - уявіть, що ви просто розмовляєте з ними, а навколо поступово збираються люди, теж охочі послухати. Поступово ви залучите до розмови всю аудиторію.

Основні критерії оцінки доповіді.

Як основні критерії оцінки студентської доповіді можу виступати:

а) відповідність змісту заявленій темі;

б) актуальність, новизна і значущість теми;

у) чітка постановка мети і завдань дослідження;

г) аргументованість і логічність викладу;

д) наукова новизна і достовірність отриманих результатів;

е) вільне володіння матеріалом;

же) склад і кількість використовуваних джерел і літератури;

з) культура мови, ораторська майстерність;

і) витриманість регламенту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]