Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tehnichne_oformlennya_roboti (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

ВИМОГИ ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ З ІСТОРІЇ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Курсова робота складається з аналізу а) наукової літератури, б) художнього тексту та самостійних висновків щодо певної проблеми. Якщо самостійного аналізу та висновків немає, то це не курсова робота.

2. Аналіз наукової літератури виконується за таким планом:

  • Тема та проблема , якім присвячує роботу автор.

  • Авторська гіпотеза та ствердження.

  • Докази, що використовує автор.

  • З якими науковцями, думками автор згоден, а з якими не згоден.

  • Висновки, до яких доходить автор статті.

  • Що у роботі подобалось , що ні.

Необхідно самостійно розкрити пункти плану , ні в якому разі не переписувати наукову роботу. Можна переказувати її зміст, цитувати невеликі фрагменти ( до 5 речень). Обов’язковим є використання при цитуванні та переказі таких мовних засобів:

Цитування

Переказ

К. писав / пише: „....”

Як пише/ писав К.: ”.....”

Як твердив ще К. : ”....”

Як підкреслює К.: „...”

Згідно з К.: „....”

За словами К. : „...”

На думку К. : „...”

Згідно з уявленями К.: „....”

К. гадає, що: „....”

Як справедливо зазначив К.: „...”

К. вважає, що в цьому віці „...”

К. зазначав з цього приводу, що „...”

К. так характеризує ... : „...”

„...., - зазначає К., - ...”

„...., - читаємо у К., - ...”

„...., - резюмує К., - ...”

Як не згадати слова К.: „...”

Можна навести такі слова видатного науковця :”...”

У К. знаходимо таку цитату: „...”

Причину такої ситуації К. бачить у тому, що „...”

К., проте, відстоює іншу точку зору, згідно з якою „...”

К. вважав/ стверджував,що....

К. гадав, що...

К. вказує на....

Автор наголошує на...

К виділяє/ зазначає/гадає, що....

К. підкреслює/ пропонує/ рекомендує/розрізняє....

За К.,...

За словами К.,...

На думку К.,...

З точки зору К.,...

Згідно з К./ концепцією авторів,....

К. вибачає головну причину.... в....

К. дійшов висновку, що ....

У цій статті автор доходить висновку, що...

Якщо йти за К., то ...

К. зазначав/ зазначає з цього приводу , що....

К. у своїй книзі „...” зазначає, що ...

Після цитування та переказу необхідно вказати номер, за яким знаходиться використаний текст у списку використаних джерел та номер сторінки, що цитується або переказується : [ 17,56].

3. Якщо перший розділ роботи називається „Основні напрями наукового дослідження ...”, то зміст його повинен відповідати назві. Обов’язковим є розгорнута відповідь на питання, у яких напрямках досліджується, наприклад, творчість Борхеса. Тобто сказати, що цікавить науковців у творчості письменника: його погляд на культуру, мова його художніх творів, причина популярності/ непопулярності і т.д. Кожен підпункт повинен починатися з переліку вчених, які досліджували певну проблему. Наприклад: „ Творчость Борхеса у контексті літератури ХХ сторіччя досліджували такі вченні: Берберова О.Г. , Толмаков В.Р., Струве К.Н., Романов С.С. ..... Кожен з них стверджував, що ... Так, Берберова О.Г. писала про... Романов С.С. погоджується з нею, але уточнює, що ...”

Перший розділ – це погляд на творчисть письменника очима інших, він передбачає погодження чи непогодження з цим поглядом. Уявіть собі, що ви прийшли туди, де всі говорять про якесь явище. Перед вами такі завдання: а) зібрати інформацію про те, хто і як говорить про це явище, б) зрозуміти, що саме у цьому явищі найбільш приваблює розмовляючих про нього.

Перший розділ закінчується висновком – відповідями на питання:

  • Хто з науковців має спільну думку відносно даного явища ( творчості, твору, перекладів) ? У чому сутність цієї думки, чим вона підтверджується?

  • Хто з науковців має нетрадиційний погляд на явище та оригінальне судження про нього? У чому сутність цього погляду,чим він підтверджується?

  • Які проблеми відносно даного явища ( творчості, твору, перекладів) найбільше цікавлять науковців?

  • Які напрями наукового дослідження даного явища ( творчості, твору, перекладів) існували й існують ?

4. У першому розділі має бути використано не менш ніж 12 джерел. Це статті з журналів, газет, збірників статей, підручників, енциклопедій, словників. Необхідно виписати з статей, підручників, енциклопедій, словників визначення кожного теоритичного поняття, що використовується в курсовій роботі ( роман, жанр, герой, портрет, художні засоби, романтизм, реалізм і т.д.) та порівняти ці визначення. Обсяг першого розділу – 12-17 сторінок.

5. У другому розділі виконується самостійний аналіз художнього тексту або його фрагментів та елементів. Це власний погляд на твір, це власні пошуки, розкриття нового. Перше, що треба зробити – окреслити фактичний матеріал. Тобто конкретизувати ті елементи тексту, які можна проаналізувати та дійти до відповідних висновків. Доцільно зробити таблиці де будуть вже якось класифіковані необхідні елементи тексту. Перш ніж накреслити таблицю, поясніть що саме ви аналізуєте, тобто навіщо треба ця таблиця, на які питання вона дасть змогу відповісти. Потім, користуючись науковою літературою (словниками, підручниками тощо), дайте визначення тим елементам, що презентовані у таблиці (епітети, метафори; романтизм і т.д.). Наприклад, якщо тема підрозділу : „Художні засоби зображення Ахіла у епосі Гомера”, можна накреслити таку таблицю:

Ситуація,у якій опиняєтся герой

Образи, з якими порівнюється герой

Метафори щодо образу героя

епітети щодо образу героя

Далі необхідно виписати з тексту відповвідні елементи, тобто заповнити таблицю. Потім уважно її розглянути. Не поспішайте робить висновки, читайте таблицю кілька разів, як ребус. Ви повинні зрозуміти та визначити а) у яких ситуаціях частіше опиняється герой: напружених, спокійних, щасливих, трагічних, такіх, що вимагають зміни погладів чи інших; б) з якої сфери життя беруться порівняння: речей,тварин тощо, яку емоційну характеристику вони мають, як їх можна класифікувати, тобто згрупувати за певними ознаками, що саме вони відображають: зовнішність, внутрішній стан, характер, емоцію; в) теж саме про метафори; г) теж саме про епітети. Відповіді на ці питання – це вже частковий аналіз тексту. Далі необхідно з’ясувати взаємодію між ситуацією та художніми засобами зображення героя, тобто відповісти на такі питання: а) чи впливає ситуація на тип художніх засобів (порівняння, метафора, епітети), б) художні засоби доповнюють одне одного чи навпаки; в) чи є контрастні засоби, чим вони обумовлені; г) які саме художні засоби домінують та з якими ситуаціями це пов’язано. Питання можна поставити інакше, їх може бути більше. Майте сміливість самостійно йти до розкриття нових значень. Наступний крок – це відповідь на питання: яким і як Гомер показує Ахіла. Звичайно, використовуючи попередні відповіді, необхідно визначити: а) герой динамічний чи статичний; б) що саме акцентовано у героя: зовнішність чи внутрішній світ; в) як змальовано психологічний стан героя; г) що свідчить про героїзм Ахіла.

Якою б не була таблиця, слід пам’ятати, що зібраний у неї матеріал необхідно зіставляти один з одним. Необхідно виявити закономірність у тих елементах, що виписані.

Наприкінці аналізу таблиці відповісти на питання, що сховано у назві підрозділу.

6. У висновку другого розділу – відповідь на питання, що сховано у назві розділу. Наприклад, назва другого розділу: Своєрідність зображення героїв в епосі Гомера „Іліада”. Приховані такі питання: а) які художні засоби використовує Гомер; б) як вони класифікуються; в) з якими сферами життя пов’язані; г) що саме відображають у героя.

7. У другому розділі необхідно використати не менш ніж 5 наукових джерел, вказати який переклад аналізується. Обсяг другого розділу – 12-17 сторінок.

8. Наступний крок – написання вступу та висновків.

Вступ – це презентація роботи, запрошення до її змісту. Його обсяг – 2-3 сторінки. Вступ складається з таких частин: актуальність дослідження (тобто чому сучасній людині може бути інтересною чи корисною ваша робота), об’єкт дослідження ( проблема, напрямок, інтерпретація ...), предмет дослідження ( конкретний твір чи елементи твору), мета дослідження ( визначення мети починається дієсловом: визначити / з’ясувати/ довести, далі відповідно теми), завдання ( вони конкретизують мету, показують послідовність дослідження, повинні визначатись дієсловами), історіографія питання ( перелік головних наукових точок зору на дану проблему), методологічні засади дослідження ( це – аналіз, класифікація, інтерпретація...), теоретична та практична значущість роботи ( як її може використати читач взагалі, або студент зокрема). Назву кожної частини вступу виділяємо жирним шрифтом.

Наприклад, у роботі на тему „Особливості поетичного світу А.Рембо” має бути відповідь на питання: в чому своєрідність поетичного світу А.Рембо? Проблемою дослідження в цьому випадку буде взаємозв’язок традицій та новаторства у поезії А.Рембо, з’ясування факторів, які сформували творчість поета.

Що саме в цій роботі буде стверджуватися? Те, що поезія А.Рембо відкриває нові можливості для поетичної мови, а також відображає нове світовідчуття, трагічне по своїй суті. Поетичний світ Рембо – це, з одного боку, продовження романтичної традиції, з другого – намагання „підірвати” будь-яку традицію прагненням проникнути за межі слова. Отже, обгрунтування й формування цих особливостей буде головною метою й головним результатом дослідження.

У наведеному вище прикладі об’єктом дослідження є поетичний світ А.Рембо як феномен французської літератури кінця ХІХ століття, а предметом – жанрові, стилістичні, тематичні особливості поетичного світу А.Рембо.Завданням цієї роботи можуть бути:

  1. Проаналізувати наукову літературу щодо творчості А.Рембо;

  2. описати тематику творчості А.Рембо у контексті філософських та естетичних напрямків кінця ХІХ століття;

  3. виявити елементи класичної та романтичної традицій у поезіях А.Рембо;

  4. визначити роль творчості А.Рембо у символізмі як літературному напрямку, та зв’язки поезії Рембо взагалі з модернізмом;

  5. розглянути поезю А.Рембо в порівняльному аспекті з поезією П.Верлена, С.Мелларме.

Наступний крок – вибір методики дослідження. У даній роботі може бути використана така сукупність методів:

- критичний аналіз наукової літеатури;

  • метод якісної обробки даних;

  • метод кількосної обробки даних;

  • порівняльний аналіз;

  • класифікація.

Висновки - це відповіді на питання, що передбачені у завданнях та меті. Ні в якому разі не можна будувати висновки з переліку того, що було зроблено. Необхідно дати читкі та конкретні відповіді. Вони повинні бути у тій самій послідовності, що і завдання. Тобто, якщо перше завдання: проаналізувати наукову літературу щодо творчості А.Рембо, то відповідати треба на питання: які наукові тенденції існують відносно творчості Рембо. Далі:як тематика творчості Рембо відповідає філософським тенденціям ХІХ сторіччя. І так повинно бути стількі відповідей, скільки завдань. Останній абзац висновків – узагальнена відповідь на питання мети.

Обсяг висновків 2-3 сторінки.

9. Список використаних джерел будується за алфавітом.

Вид літературного

джерела

Зразок оформлення списку використаних джерел

Книга одного автора

1. Зимняя И.К. психология обучения иностранным языкам. – М.: Просвещение, 1999.- 222 с.

Стаття в журналі

2. Зимняя И.К., Мичурина К.А. Самоконтроль как компонент речевой деятельности // Иностр. языки в школе. – 1999.-№ 4. – С. 52-57.

Навчальний посібник одного

автора

3. Коломієць В.О. Типові помилки при вивченні англійської мови: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2001. – 119 с.

Книга двох або трьох авторів

4. Курицин А.П., Рабинович Ф.М., Рогова Г.В. Методика обучения иностранным языкам в школе. – М.: Просвещение, 1991. – 288 с.

Книга чотирьох авторів

5. Методика навчання іноземних мов у школі / А.В. Запорожец, Л.А. Венгер, В.П. Зинченко, А.Г. Рузская; Под ред. А.В. Запорожца. – К.: Вища шк., 1998. – 234 с.

Книга п’ятьох і більше авторів

Колектив авторів

6. Методика преподавания иностранных языков: Учеб. пособие /

М.К. Бородулина, А.Л. Карлин, А.С. Лурье и др. – М.: Высш.шк.,1983. – 245 с.

7. Методика навчання іноземних мов у середніх навчальних закладах: підручник / Редкол.: С.Б. Ніколаєва (голов. ред.) та ін. – К.: Ленвіт, 1999. – 320 с.

Словники та енциклопедії

8. Психологія: Слов./ Під загал. ред. О.В. Ярошевського. – 2-ге вид., - К.: Ленвіт, 2000. – 342 с.

Багатотомні видання

9. Рубинштейн А.П. Основы общей психологии : В 2 т. – М.: Педагогика, 1989. – Т. 1. – 488 с.; Т. 2. – 342 с.

Розділ або підрозділ з книги

10. Рубинштейн А.П. Основы общей психологии : В 2 т. – М.: Педагогика, 1989. – Т. 1, гл. 10: Мышление. – С. 360-441.

11. Рубинштейн А.П. Психологические основы интенсивного обучения // Методика интенсивного обучения иностранным языкам / Под ред. А.П. Рубинштейн, Китайгородской Г.А. – К.: Вища шк., 1988.- Гл. 1.- С. 10 -30.

Стаття в збірнику

12. Самаріна П.О. Вправи для розвитку уяви студентів // Актуальні питання іноземної філології: Зб. статей. – Ніжин: НДПУ ім. М.В. Гоголя, 1995. – С.47 -50.

Стаття в газеті

Сидоренко В. Креслення в школі. Яка його доля? // Освіта України. – 2001. – 4 квіт. – С. 8.

Електронний ресурс

14. Тевс Д.П. Информационные массивы педагогического направления в Интернет // Электрон. Журн. «Педагогический вестник» - 1999. - № 1. [ http://www. bspu.secna/ru/ Journal/ vestnik/ ARHIW/N 1_1999/tews/pdf]

Технічне оформлення роботи

Роботу друкують на комп’ютері з однієї сторони аркуша паперу формату А4, дотримуючись таких вимог: шрифт Times New Roman, розмір – 14, відстань між рядками – 1,5 інтервала, верхнє, нижнє, ліве поле – 20 мм, праве поле – 10мм. Сторінки рукопису мають бути пронумеровані. Титульний аркуш вважається за першу сторінку, але нумерація в ньому не проставляється. Наступні сторінки нумеруються починаючи з другої. Нумерацію подають арабськими цифрами у правому верхньому куті без крапки.

Кожний розділ роботи починається з нової сторінки, Це також стосується вступу, висновків, списку літератури, додатків. Заголовки структурних частин проекту: ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛ, ВИСНОВКИ, СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ, ДОДАТКИ – друкуються великими літерами на верхньому полі сторінки з вирівнюванням по центру і виділенням жирним шрифтом.Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (окрім першої) з абзацу, крапку в кінці заголовку не ставлять. Відстань між заголовком та текстом має становити 2-3 інтервали.

Такі частини курсової роботи, як зміст, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера, а розділи і підрозділи нумерують арабськими цифрами. Крапка після номера ставиться тільки в тому випадку, коли далі йде заголовок.Якщо заголовок розділу пишеться з нового рядка, то крапку після номера не ставлять.

Упевнившись, що передрукований рукопис не має поміток, плям, а його сторінки розміщені у привильній послідовності, рукопис брошурують і подають науковому керівнику разом з електронним варіантом ( на дискеті).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]