Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prak _4_arxiv.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать

Практична робота №6

Тема: Робота з програмами архіваторами

Порядок виконання роботи

3. Архівування інформації

Архівування – це упаковка (стискання) файла або групи файлів з метою зменшення місця, яке вони займають на диску. Архівування використовують при зберіганні запасних (страхових) копій на дискетах або жорстких дисках, а також при створені дистрибутивів програмних продуктів, щоб зменшити кількість дискет при передачі продуктів.

Для упаковки файлів використовують службові програми-архіватори, кожна з яких замість одного або декількох файлів створює один архівний файл в тому або іншому форматі, асоційованому з розширенням. Із архівного файла при необхідності можна добувати в первісному вигляді вихідні файли. Практично принцип стискання інформації файлів в усіх архіваторах подібний: знаходження фрагментів, що повторюються, і заміна їх коротшими.

До числа найвідоміших та широко використовуваних архіваторів слід віднести: ZIP (розширення zip), ARJ (розширення arj), RAR (розширення rar). Основними характеристиками архіватора є:

  • ступінь стиснення файла (відношення розміру початкового файла до розміру упакованого файла);

  • швидкість роботи;

  • сервіс (тобто набір функцій архіватора).

3.1. Архіватор WinZip

Програма WinZip архівує файли в форматі zip, надаючи їм однойменне розширення. Вона має дуже великий діапазон форматів розархівовуваних файлів – крім стандартного zip-формату дозволяє розархівовувати файли в форматі arj, arc, rar, ain, pak, lzh і ін.

Для завантаження архіватора WinZip досить двічі натиснути ліву клавішу миші на архівному zip-файлі. Відкриється вікно програми, в якому виводиться вміст архівного файла. Крім цього на робочому столі може знаходитись ярлик програми. Ще один спосіб завантаження програми – вибрати пункт Programs (Прогаммы) головного меню, в ньому пункт WinZip і в підменю, що відкриється команду WinZip *.0. Після завантаження з’являється вікно програми WinZip. Класичне вікно WinZip складається з головного меню, панелі інструментів і робочого поля, де виводиться вміст архівного файла.

У робочій області відображається назва кожного файла, дата та час створення apxiвy, початковий об’єм, коефіцієнт стискання, об’єм файла у заархівованому вигляді.

Для створення нового apxiву необхідно здійснити наступні кроки:

  1. запустити програму;

  2. вибрати команду New Archive з меню File або натиснути кнопку New;

  3. в полі Create вказати папку, де буде знаходитись новий apxiв;

  4. в поле File name ввести ім’я нового apxiвy і натиснути Оk;

  5. у діалоговому вікні, яке відкриється, виділити файли, які повинні ввійти в новий apxiв і натиснути кнопку Add.

Існує ще один спосіб створення архіву чи додавання даних до архіву:

  1. виділити у вікні програми Explorer (Проводник) чи у вікні My Computer (Мой компьютер) файли, які необхідно заархівувати;

  2. викликати на одному з виділених файлів контекстне меню і вибрати з нього команду Add to Zip;

  3. у діалоговому вікні слід ввести:

  • ім’я нового чи існуючого архіву в поле Add to archive;

  • в полі Action визначити спосіб додавання файлів в архів, якщо в архіві уже існують одноіменні файли;

  • в полі Compression задати ступінь стискання даних;

  • якщо необхідно поміщати в архів дані, які знаходяться в підпапках даної папки, і зберігати інформацію про структуру цих папок, слід встановити, відповідно, опции Include subfolder та Save extra folder info;

  • при потребі задати пароль (Password) для захисту архіву.

  1. натиснути кнопку Add.

Для розархівування файлів необхідно:

  1. запустити програму;

  2. вибрати команду Open Archive з меню File;

  3. відкрити у вікнi папку, яка містить потрібний файл;

  4. відмітити піктограму архіву, дані з якого необхідно розархівувати;

  5. натиснути кнопку Open;

  6. відмітити у списку файлів, які містяться в архіві, ті, які слід розархівувати (якщо не передбачається розпаковувати всі файли з архіву);

  7. натиснути кнопку Extract.

Переглянути вмістиме архіву можна кількома способами. По-перше, можна вибрати у вікні програми WinZip команду Open Archive з меню File, відмітити піктограму необхідного архіву і натиснути кнопку Open. По-друге, можна знайти потрібний архів за допомогою програми Explorer (Проводник) чи у вікні My Computer (Мой компьютер), після чого виконати подвійне клацання мишкою на його піктограмі. В обох випадках на екрані буде відображено вікно програми WinZip, в якому буде подано список файлів і папок, які зберігаються в архіві.

Можна також здійснювати різні операції з файлами та папками, які зберігаються в архіві. Так, наприклад, за допомогою команд Add, Delete, Extract, View з меню Action вікна програми можна, відповідно, додати в архів нові дані, стерти дані з архіву, розархівувати виділені файли та папки і проглянути вмістиме конкретного файла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]