Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_ABD.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
481.46 Кб
Скачать

2.5 Аналіз динаміки змін розміру статутного капіталу та факторів і причин.

Статутний капітал банку – це кошти, внесені акціонерами (засновниками) банку шляхом придбання його акцій. Статутний капітал становить найбільшу питому вагу в сумі власного капіталу комерційного банку і є одним із показників розвитку банку.

Аналіз статутного капіталу починається з оцінки його динаміки, тобто зміни його розміру за кілька років, його частки в загальній сумі власного капіталу комерційного банку, у валюті балансу, в зобов’язаннях банку. Джерелами збільшення СК є власні кошти акціонерів, капіталізовані дивіденди. Зменшення СК здійснюється через зменшення номінальної вартості акцій або зменшення кількості акцій через їх викуп з метою анулювання.

Загальну характеристику масштабів діяльності банку дає показник приросту статутного капіталу (сплачений СК / початковий або номінальний СК). Цей показник дає можливість визначити темпи експансії, тобто розширення діяльності банку й укріплення його статусу. Значення статутного капіталу в діяльності комерційного банку визначається за допомогою показників: * питомої ваги СК в загальній сумі власного капіталу (сплачений СК \ ВК*100%); *питомої ваги СК у валюті балансу (Сплачений СК / валюта балансу *100%). А також розраховується розмір СК на 1 акціонера та розмір СК на 1 акцію. Ефективність використання СК визначається за допомогою показників: *розмір прибутку на 1 грн статутного капіталу; *розмір прибутку на 1 акцію; *розмір прибутку на 1 акціонера.

2.4 Основні нормативи, що регулюють достатність капіталу.

До групи нормативів, що регулюють капітальну базу банків, включено три нормативи: Н1, Н2 та Н3. Через норматив мінімального розміру регулятивного капіталу Н1 центральний банк реалізує вимоги до обсягу банківського капіталу на момент створення банку, а далі — протягом усього періоду його функціонування. Регулятивний капітал (РК) = (ОК) + (ДК) – (Відвернення).

До складу основного капіталу включають фактично сплачений зареєстрований статутний капітал та розкриті резерви: емісійний дохід; реінвестовані дивіденди; кошти резервного фонду; загальні резерви за мінусом збитків поточного та минулих років, недосформованих резервів та нематеріальних активів зменшених на суму зносу.

Додатковий капітал, на відміну від основного, має менш постійний характер і до його складу включають: резерви під стандартну заборгованість за кредитними операціями інших банків та клієнтів; результати переоцінки основних засобів; прибуток поточного року та нерозподілений прибуток минулих років; субординований борг, в сумі що не перевищує 50% основного капіталу. У розрахунок величини регулятивного капіталу додатковий капітал включається у розмірі, що не перевищує основного капіталу.

Підрахована вартість регулятивного капіталу зменшується на кошти, вкладені в балансову вартість таких активів: акції та інші цінні папери з нефіксованим прибутком емітовані банками у торговому портфелі банку та портфелі на продаж; інвестиції в дочірні та асоційовані компанії; істотна участь у статутному капіталі інших установ; кошти, вкладені в інші банки на умовах субординованого боргу. Мінімальний розмір статутного капіталу(Регулятивного капіталу) з 2011 року – 120 млн. грн.

Норматив адекватності регулятивного Н2 капіталу відображає платоспроможність банку, яка залежить від якості його активів, які поділяють на 5 груп: k1 = 0; k2 = 0,1; k3 = 0,2; k4 = 0,5; віднесені до п’ятої групи, вважаються високоризикованими і коригуються з коефіцієнтом k5 = 1,0. Н2=(РК/Ар-Рфакт)*100%

де Ар — активи та певні позабалансові зобов’язання банку, зважені за ступенем ризику за шкалою НБУ; Рфакт — фактично створені резерви за активними операціями.

Ар = А1 * k1 + А2 * k2 + А3 * k3 + А4 * k4 + А5 *k5. Для діючих банків Н2 на рівні не менше 10 %;

Норматив співвідношення регулятивного капіталу та загальних активів банку Н3 розраховується за формулою: НЗ=(РК/ЗА-Рфакт)*100%, де РК —регулятивний капітал; ЗА — загальна сума активів банку за балансом; Рфакт — фактично створені резерви за активними операціями, відображає розмір регулятивного капіталу, необхідний для здійснення активних операцій і має бути не меншим 9 %.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]