Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MetodychKUrsowTorhPidprKN.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
47.56 Кб
Скачать

Збір і аналіз практичного матеріалу, його використання для виконання курсової роботи

Курсову роботу треба виконувати на фактичному матеріалі, відомостях про основні фінансово-господарські підсумки роботи досліджуваного підприємства. Збиранню практичного матеріалу, актуального в контексті обраної теми курсової роботи, повинна передувати розробка плану роботи, що містить перелік питань, передбачених до висвітлення в курсовій роботі. Складений і погоджений з керівником-консультантом план роботи може бути деталізований за підпунктами і має на меті допомогти студентові в системному пошуку вихідної інформації. Бажано в цей час підготувати макети потрібних таблиць тощо.

Зразки планів до окремих тем подані у п. 2.2.

Джерелами інформації, що характеризують практичні аспекти діяльності підприємства, є внутрішні матеріали прогнозного (планового) і звітного характеру (плани, баланси, статистичні звіти, в т.ч. форми 3-торг, 7-торг), взяті у динаміці за 3-5 останніх років, матеріали торговельних підприємств (дислокації роздрібної торговельної мережі, графіки, маршрути завезення товарів, схеми технологічного планування магазинів чи складів, технологічні карти тощо), матеріали власних обстежень. Особливу увагу потрібно звернути на збір даних для виконання креслень. Для цього треба підготувати рисунок-схему розміщення приміщень, існуюче технологічне планування розміщення обладнання, зробити заміри потрібних розмірів.

Під час обробки, аналізу та узагальнення отриманих практичних матеріалів і цифрових даних слід використовувати методи економіко-статистичного аналізу із застосуванням відповідних комп’ютерних програм задля виявлення основних тенденцій і закономірностей позитивного й негативного характеру розвитку досліджуваного явища.

Опрацьований і проаналізований практичний матеріал використовується студентом для написання аналітичної частини, вноситься в текст роботи або подається у вигляді додатків: таблиць, схем, діаграм, графіків, що відображають основні тенденції розвитку винесеної у тему роботи проблеми в динаміці за відповідну кількість аналізованих років. Аналітична частина може містити огляд нового вітчизняного або закордонного досвіду роботи в цій галузі, мати при потребі порівняльний характер.

Написання й оформлення курсової роботи

Після вивчення літературних джерел з обраної теми, збирання практичного й цифрового матеріалу студент може розпочати написання й оформлення курсової роботи.

Послідовність викладу окремих питань визначається складеним планом, що обумовлює необхідність ретельного компонування, внесеного до плану переліку питань, його максимального обмеження й структуризації.

Написання роботи не передбачає обов’язкового використання всього зібраного матеріалу. Доцільно відібрати основні теоретичні положення, цифрові дані, що найбільш повно й глибоко розкривають конкретне питання, винесене в план. У роботі не варто прагнути широкого викладу з висвітленням багатьох супутніх і відокремлених проблем з питань курсу, а доцільно зосередитися на чіткому, обґрунтованому і послідовному розгляді винесеної у план роботи теми.

У викладенні текстового матеріалу не можна допускати дослівного конспектування літературних джерел (якщо мова не йде про цитування), варто подати власне розуміння запозичених теоретичних положень із даної проблеми, висвітленої різними авторами.

Написання тексту вимагає відповідного до норм наукового стилю і правил української граматики викладу, не може містити довільних скорочень і абревіатур. Умовні скорочення термінів допускаються тільки в загальноприйнятому написанні і при потребі пояснюються з допомогою підсторінкових зносок.

Використані за текстом цитати або статистичні дані треба забезпечувати посиланнями на вихідні джерела, що вказуються внизу сторінки або за текстом у дужках (у цьому випадку вказується порядковий номер джерела за списком і сторінка в ньому). Таблиці, схеми та рисунки повинні мати заголовки і порядкову нумерацію в цілому по роботі або за окремими розділами (пунктами плану).

Текстова частина повинна бути видрукувана на принтері на стандартних аркушах паперу (А 4) з чітким відображенням тексту. Рукописна підготовка текстів не допускається.

Бажаним елементом курсової роботи є оригінали або копії документів (угод, замовлень, бухгалтерських та інших звітних документів), зразки рекламних матеріалів та ін., які дають змогу глибше і більш наочно розкрити стан досліджуваної діяльності торговельного підприємства. Їх доцільно розміщувати в прикінцевій частині курсової роботи – у додатках, хоча може допускатися і розміщування безпосередньо в тексті конкретного розділу (у випадку, якщо обсяг документа становить не більше одного аркуша, а також потребує коментаря, аналітичної оцінки всередині тексту роботи).

Перед поданням роботи на кафедру студент повинен ретельно її вичитати задля усунення помилок, стилістичних огріхів, описок. Сторінки повинні містити загальну нумерацію, починаючи зі змісту (2 сторінка). Робота повинна бути зброшурованою (прошитою) перед поданням на підпис для допуску роботи для захисту.

Готову роботу студент підписує особисто і подає на підпис керівнику-консультанту, який допускає її до захисту.

Загальний обсяг курсової роботи з урахуванням зазначених вимог повинен становити 35-45 стор. (без урахування додатків), із текстом, набраним шрифтом кг 14, Times New Roman, міжрядкова відстань – 1,5, береги (см) – 2,5 х 2 х 1 х 2.

Текст роботи поділяється на окремі розділи (підрозділи), що повинні мати номер і заголовок відповідно до погодженого з керівником-консультантом плану.

Титульна сторінка оформляється відповідно до зразка, поданого в додатку Б. Після титульної сторінки подається зміст роботи (перелік заголовків розділів і підрозділів).

На титульній сторінці проставляється особистий підпис студента.

Курсову роботу студент повинен подати у термін, передбачений графіком навчального процесу і скоординований кафедрою книгознавства і комерційної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]