Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мв до курсової .docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
162.65 Кб
Скачать

1.3. Обсяг і оформлення курсової роботи

Для курсової роботи встановлений обсяг в 35-40 стандартних аркушів надрукованого тексту.

На одному боці сторінок білого стандартного паперу форматі А-4 (210x297 мм) При друкуванні на комп’ютері необхідно використовувати шрифти текстового редактора Word (рекомендується Times New Roman) розміру 14 з полуторним міжрядковим інтервалом.

Загальний об’єм курсової роботи, що рекомендується, включаючи список використаної літератури (без додатків), складає 35-40 сторінок (вступ – 2-3 стор., основна частина – 30-35 стор., висновок – 2-3 стор.).

Лист курсової роботи повинен мати поля: ліве – 30 мм, верхнє – 20 мм, праве – 10 мм, нижнє – 20 мм.

Заголовки структурних частин курсової роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, назви розділів, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ”, “ДОДАТКИ” друкують (пишуть) великими буквами симетрично тексту. Заголовки підрозділів пишуться маленькими буквами (окрім першої) з абзацного відступу. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

Відстань між заголовком і текстом повинна складати 2 інтервали.

Кожну структурну частину роботи (крім підрозділів) починають з нової сторінки.

Нумерація повинна бути наскрізною від титульної сторінки до останньої сторінки.

Сторінки нумеруються в правому нижньому кутку сторінки без крапки в кінці.

Підрозділи нумеруються в межах кожного розділу.

Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між ними ставиться крапка. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: “2.3.” (третій підрозділ другого розділу). Потім в тому ж ряді указується заголовок підрозділу.

Мова курсової роботи — державна, стиль - науковий, чіткий, без орфографічних і синтаксичних помилок; послідовність - логічна. Пряме переписування у роботі матеріалів з літературних джерел неприпустиме.

Ілюстрації. Усі ілюстрації (таблиці, рисунки, інші графічні матеріали) розміщуються одразу після посилання на них у тексті (або на наступній сторінці) і повинні мати заголовки чи підписи, а також нумерацію арабськими цифрами - або наскрізну, або пов'язану з номером питання. Ілюстрації і таблиці, що розміщені на окремих сторінках курсової роботи, включають до загальної нумерації сторінок.

Ілюстрації позначають словом "Рис....", що ставиться внизу під рисунками і нумерується в межах всієї роботи, за винятком тих, що подані в додатках. Знак "№" при цьому не ставиться. З необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (текст під рисунком).

Таблиці. Цифровий матеріал повинен оформлятися у вигляді таблиць. Таблиці нумерують в межах всієї курсової роботи. Слово "Таблиця" та її номер ставлять в один рядок з назвою таблиці, розміщують над таблицею справа біля берега. Слово "Таблиця" і назву починають з великої літери. Назву не підкреслюють і не виділяють жирним шрифтом.

Заголовки стовпчиків таблиць повинні починатися з великих літер, підзаголовок - з маленьких, якщо вони складають одне речення із заголовком, і з великих, - якщо вони є самостійними.

У таблицях слід обов'язково зазначати одиниці вимірювання. Якщо всі одиниці вимірювання є однаковими для всіх показників таблиці, вони наводяться після заголовку над таблицею справа. Одиниці вимірювання мають наводитися відповідно до стандартів. Чисельні величини у таблиці повинні мати однакову кількість десяткових знаків.

У разі перенесення частини таблиці на іншу сторінку пишуть (друкують) слова "Продовження табл. 4" біля правого берега сторінки.

Формули в курсовій роботі (якщо їх більше однієї) нумерують також наскрізно в межах роботи. Номери формул пишуть біля правого берега аркуша на рівні відповідної формули в круглих дужках, наприклад "... за допомогою формули (7):" (сьома формула). Пояснення символів і числових коефіцієнтів потрібно подати безпосередньо під формулою в тій послідовності, у якій вони подані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнту наводять з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова "де" без двокрапки.

Посилання. Під час написання курсової роботи студент повинен посилатися на джерела, матеріали або окремі результати з яких наводяться в курсовій роботі, або на ідеях і висновках яких ґрунтується розробка проблематики роботи. Такі послання дають змогу відшукати документи та перевірити достовірність відомостей процитованого документу, дають необхідну інформацію про нього, допомагають з'ясувати його зміст, мову тексту, обсяг.

Якщо використовуються відомості, матеріали з підручників, монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, то її посиланні необхідно точно вказати кількість сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке подано посилання в курсовій роботі.

Якщо у роботі наведено цифровий матеріал, то також робиться посилання на джерело.

Посилання на літературні джерела слід зазначити по тексту курсової роботи у квадратних дужках. Наприклад, [12, с.58] означає: 12 - порядковий номер джерела, позначеного у списку літератури; 58 - сторінка і цього джерела.

Посилання в тексті курсової роботи слід починати порядковим номером за переліком посилань, виділених двома квадратними дужками, наприклад, "... у працях [1-5]...", або "... у дослідженнях [2, 8]..." тощо.

Допускається наводити посилання на джерела у виносках, при ньому оформлення посилання має відповідати його бібліографічному опису ч;і переліком посилань із зазначенням номеру.

Посилання на ілюстрації супроводжують порядковим номером ілюстрації, наприклад "рис. 5".

Посилання на ілюстрації супроводжують порядковим номером формули у дужках, наприклад "... у формулі (2)".

На всі таблиці курсової роботи повинні також бути посилання в тексті, при цьому слово "таблиця" в тексті пишуть скорочено, наприклад: "...в табл.3". У повторних посиланнях на таблиці та ілюстрації треба вказувати скорочено слово "дивись", наприклад, "див.табл.3".

Список використаних джерел. Джерела можна розміщувати в списку одним з таких способів: в порядку посилань у тексті (найбільш зручний для користування), в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків, в хронологічному порядку.

Відомості про джерела, що включені до списку, необхідно подавати згідно з вимогами державного стандарту з обов'язковим наведенням назв праць. Приклад оформлення відомостей про бібліографічні джерела наводиться у Додатку Д.

Слід звернути увагу на правильне оформлення наскрізно пронумерованого списку літератури, у якому повинні бути перераховані всі джерела, використані автором під час написання роботи. Джерела можуть бути систематизовані двома шляхами: 1) за початковими літерами в алфавітному порядку або 2) спочатку перераховуються Закони України, Постанови і розпорядження уряду, Укази Президента (згруповані у хронологічному порядку), далі - книжки, монографії, статті з журналів та газет (згруповані в алфавітному порядку): спочатку - вітчизняні, потім - закордонні.

Додатки. Реальні документи, їхні копії, розрахункові таблиці, графічні матеріали великих розмірів слід наводити у додатках, де вони повинні бути пронумеровані.

Додатки оформляють як продовження курсової роботи на наступних її сторінках, розміщуючи їх у порядку посилань у тексті курсової роботи. Кожний додаток починається з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, розміщений угорі і написаний (надрукований) малими літерами з першої великої симетрично до тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком малими літерами з першої великої друкується слово "Додаток - " і велика літера, що означає додаток.

Додатки слід позначати послідовно великими літерами українського алфавіту, за винятком літер Є,І,Ї,Й,О,Ч,Ь, наприклад, Додаток А. Додаток Б і т.д. Один додаток позначається як Додаток А.

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНИХ ТЕМ КУРСОВОЇ РОБОТИ

з дисципліни "Регіональна економіка"

1. Регіональна економіка України в умовах ринкових відносин.

2. Основні тенденції розвитку економіки регіонів України на сучасному етапі.

3. Вплив факторів розміщення продуктивних сил на формування економіки регіонів.

4. Основи економічного районування території.

5. Економічне районування України: варіанти та теоретичні проблеми.

6. Територіальна організація господарства Столичного економічного району.

7. Територіальна організація господарства Центрального економічного району.

8. Територіальна організація господарства Північно-Західного економічного району.

9. Територіальна організація господарства Північно-Східного економічного району.

10. Територіальна організація господарства Причорноморського економічного району.

11. Територіальна організація господарства Карпатського економічного району.

12. Територіальна організація господарства Донецького економічного району.

13. Територіальна організація господарства Придніпровського економічного району.

14. Територіальна організація господарства Подільського економічного району.

15. Законодавча і нормативна основа регіональної політики України.

16. Інвестиційний рейтинг та інвестиційна діяльність регіонів України.

17. Регіональна політика Європейського союзу та США.

18. Особливості структури народногосподарського комплексу України.

19. Паливно-енергетичний комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

20. Металургійний комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

21. Машинобудівельний комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

22. Хімічнийний комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

23. Лісовиробничий комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

24. Легка промисловість України: структура і трансформація в ринкових умовах.

25. Агропромисловий комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

26. Харчова промисловість України: структура і трансформація в ринкових умовах.

27. Транспортна система України: структура і трансформація в ринкових умовах.

28 Рекреаційний комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

29 Членство України у СОТ як фактор розвитку і трансформації регіональної економіки.

30. Економічна оцінка природно-ресурсного потенціалу регіонів України.

31. Демографічні проблеми та потенціал України.

32. Трудові ресурси та потенціал України.

33. Будівельний комплекс України: структура і трансформація в ринкових умовах.

34. Комплекс соціальної інфраструктури України: структура і трансформація в ринкових умовах.

35. Україна в системі міжнародного територіального поділу праці.

36. Чорноморська зона економічного співробітництва (ЧЗЕС): стан і перспективи розвитку.

37. Спеціальні (вільні) економічні зони як фактор розвитку регіональної економіки України.

38. Регіональний розвиток транскордонного співробітництва в Україні.

39. Економічні зв’язки України і Європейського союзу, перспективи інтеграції.

40. Спільні підприємства: стан і перспективи розвитку в Україні.

41. Економічні союзи за участю України. 40

42. Інтеграція України в Європейські та світові структури: стан і перспективи розвитку.

43. Регіональні науково-технологічні парки України.

44. Перспективи сталого розвитку продуктивних сил України.

45. Система екологічного моніторингу України.

46. Економічний механізм природокористування та охорони навколишнього середовища України.

47. Оцінка екологічної і соціальної ефективності природоохоронної діяльності.

48. Міжнародне співробітництво України у сфері охорони навколишнього середовища.

49. Закономірності і принципи розміщення продуктивності сил, їх дія на сучасному етапі економічного розвитку.

50. Проблеми розміщення та використання трудових ресурсів України.

51. Вугільна промисловість України: регіональні особливості розвитку та розміщення.

52. Нафтогазова промисловість України, джерела ресурсів.

53. Шельфове видобування нафти і газу в Україні.

54. Нафтогазотранспортна система України у європейській транспортній системі.

55. Міжнародні транспортні коридори і географічне положення України.

56. Цукрова промисловість України, регіональне розміщення і розвиток.

57. Сільськогосподарська спеціалізація природно-економічних зон України.

58. Територіальна організація зернового господарства України.

59. Територіальна організація м’ясо-молочного господарства України.

60. Територіальна організація плодоовочевого комплексу України

61. Спеціалізація морських портів України, ефективність функціонування.

62. Природні та соціально-економічні передумови розвитку й розміщення фермерського господарства в Україні.

63. Виробничий потенціал України в системі виробничого потенціалу Європи.

64. Сучасні наукові методи обґрунтування територіальної організації економіки.

65. Земельні ресурси України, проблеми раціонального використання та збереження.

66. Вплив науково-технічного процесу на регіональну економіку.

67. Територіальна і товарна структура експорту та імпорту України.

68. Наукове і практичне значення економічного районування.

69. Взаємодія транспортного комплексу і зв’язку України з транспортними та інформаційними системами зарубіжних держав.

2. МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

2.1. Етапи виконання роботи і її захист

Перш ніж приступити до роботи над темою, треба зрозуміти суть завдання (теми), вивчити й осмислити вимоги й рекомендації кафедри. Із цих позицій необхідно, у першу чергу, ознайомитися з матеріалом (змістом) теми по підручнику й у повному обсязі вивчити рекомендації кафедри. Це дозволить уникнути багатьох помилок, правильно і якісно виконати роботу.

Рекомендується наступний поетапний порядок виконання курсової роботи:

1-й етап - підбір матеріалу й складання списку літератури, що передбачається використовувати при написанні роботи;

- розробка обґрунтованого й докладного плану роботи із установленням зразкового посторінкового обсягу кожного розділу. При цьому треба пам'ятати, що від його змісту буде залежати якість роботи; (ПЛАН ПОПЕРЕДНЬО ПОВИНЕН БУТИ ПОГОДЖЕНИЙ З КЕРІВНИКОМ РОБОТИ)

- складання переліку ілюстративного матеріалу (картосхем, схем, графіків, діаграм і т.д.).

План роботи, список літератури й перелік ілюстративного матеріалу студент зобов'язаний у встановлений строк подати на розгляд викладача.

2-й етап - вивчення літературних, статистичних, картографічних і інших джерел з одночасним відбором потрібного матеріалу і його конспектуванням. При цьому необхідно виписувати прізвище й ініціали автора, місце видання, назва видавництва й рік випуску, а також загальна кількість сторінок літератури, звідки взятий той або інший матеріал. Для цитат обов'язкове посилання на конкретні сторінки;

- підбор даних і складання чорнових начерків ілюстративного матеріалу (картосхем, діаграм, графіків і т.д.). При цьому також необхідна фіксація джерел, по яких вони розроблені (узяті цілком);

- уточнення (коректування) плану роботи відповідно до особливостей теми й з урахуванням наявних матеріалів.

3-й етап - написання роботи зі строків графіка в чорновому варіанті відповідно до плану;

подальша обробка ілюстративного матеріалу.

4-й етап - написання до встановленого завданням строку роботи в чистовому виді відповідно до вимог до її оформлення (редагування, літературна обробка, перевірка граматичних помилок);

- остаточне оформлення картосхем і інших ілюстративних матеріалів, перевірка їхньої прив'язки до тексту роботи.

5-й етап - подання роботи КЕРІВНИКОВІ для перевірки й рецензування.

Курсова робота, допущена науковим керівником (рецензентом) до захисту, захищається згідно з графіком навчального процесу.

Перед захистом слід ретельно прочитати рецензію, особливу увагу звернути на висловлені рецензентом зауваження і, якщо можливо, усуну зазначені недоліки.

Захист курсової роботи приймає комісія у складі не менше як двох викладачів (із науковим керівником роботи включно). Під час захисту роботи студент повинен коротко доповісти комісії суть попереднього дослідження, розкрити зміст теми, продемонструвати знані»; спеціальної літератури і проблемних питань досліджуваної теми, вміння роботи власні висновки. Під час захисту студент має відповісти на запитання щодо змісту та результатів курсової роботи. на запитання щодо змісту та результатів курсової. Відповіді слід давати коротко, мотивовано, змістовно.