Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_uya_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
400.9 Кб
Скачать

26. Атестація виробництва в системі УкрСепро.

Порядок проведення атестації виробництва регламентовано ДСТУ 3414. Згідно з цим нормативним документом атестація виробництва проводиться за ініціативою підприємства або на вимогу органу із сертифікації.

Атестація виробництва в Системі, проводиться органом із сертифікації продукції, а за його відсутності — організацією, що виконує функції органу із сертифікації продукції за дорученням Національного органу із сертифікації. Допускається здійснення атестації виробництва продукції органом із сертифікації систем якості, при цьому вся відповідальність за обґрунтованість видачі сертифіката відповідності на продукцію, що випускається атестованим виробництвом, залишається за органом із сертифікації продукції або за організацією, що виконує його функції.

Підприємство, що має намір атестувати виробництво продукції в Системі, повинне мати повний комплект технічної документації на продукцію та її виробництво (включаючи нормативну, конструкторську та технологічну документацію або документацію, яка визначає склад продукції). Склад технологічної документації визначається особливостями продукції та технологією її виробництва.

Підприємству необхідно до проведення атестації розробити інструкцію з атестації технічних можливостей відповідно до ДСТУ 3414.

Підприємство, що має намір атестувати виробництво, має призначити головного контролера та його заступника.

Головний контролер повинен підтверджувати представникам органу, що здійснює технічний нагляд, достатність заходів щодо контролю якостіГоловний контролер повинен мати достатні повноваження та матеріальне забезпечення для виконання ефективного контролю якості вхідної сировини, матеріалів та комплектуючих виробів, що надходять, контролю якості у процесі виготовлення та контролю продукції, що сертифікується. Періодичні випробування продукції, що сертифікується, мають проводитись організацією через проміжки часу, встановлені органом із сертифікації продукції, на зразках (вибірках), що відібрані від виробничих партій, які вже витримали випробування, передбачені для них.

Перевірка здійснюється відповідно до затвердженої програми та методики атестації комісією експертів, до якої входить також фахівець, компетентний в оцінюванні відповідної технології.

Перед початком роботи комісії її експерти разом із керівництвом підприємства:

розглядають мету та завдання перевірки;

обговорюють програму та методику атестації;

встановлюють форми спілкування між членами комісії, керівництвом та працівниками організації.

За результатами перевірки комісія протягом місяця складає звіт, який містить аналіз результатів перевірки та обґрунтовані висновки. Звіт повинен містити таку інформацію:

відомості про всі роботи, що використовувались для підтвердження технічних можливостей виробництва;

таблицю меж підтвердження технічних можливостей;

отримані результати випробувань для підтвердження технічних можливостей та стислу інформацію щодо виявлених відмов, дефектів тощо.

Звіт підписують усі члени комісії та затверджує керівник органу із сертифікації.

На підставі позитивних висновків комісії орган із сертифікації оформлює атестат виробництва відповідної форми, реєструє його в Реєстрі Системи і видає підприємству. Термін дії атестата встановлюється органом із сертифікації, залежно від результатів перевірки, але не більше як на два роки.

Технічний нагляд за атестованим виробництвом здійснює орган із сертифікації протягом терміну дії атестата. До технічного нагляду можуть залучатися територіальні центри. За результатами технічного нагляду орган із сертифікації може припинити або зупинити дію атестата виробництва.

Продовження терміну дії атестата виробництва. Для цього підприємство не пізніше як за три місяці до закінчення дії атестата направляє до органу із сертифікації відповідні матеріали, які розглядаються так, як це було вказано вище. При негативних висновках атестат виробництва анулюється.

Зупинка або припинення дії атестата виробництва відбувається в таких випадках:

коли виявлено невідповідність якості виготовленої продукції;

коли до конструкції або технології виготовлення продукції без погодження з органом із сертифікації внесено зміни, які можуть призвести до зниження рівня якості продукції;

коли термін дії атестата закінчився, а підприємство не направило матеріали для його продовження;

іАпеляція. У разі незгоди із зауваженнями та висновками комісії експертів за результатами перевірки виробництва, підприємство має право в місячний термін направити до ради органу із сертифікації апеляцію. Залежно від її обґрунтованості може бути призначена нова перевірка виробництва іншим складом експертів. Про своє рішення рада органу із сертифікації сповіщає подавача апеляції протягом місяця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]