Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Буд. техника (методичка).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
5.35 Mб
Скачать

Індивідуальні завдання

Індивідуальні завдання студенти виконують письмово на аркушах формату А4 згідно завдання викладача.

Самостійні роботи

Зміст завдання: використовуючи рекомендовану літературу підготувати конспекти лекцій за приведеними темами і заняттями, в яких висвітлити такі питання.

Тема 1. Загальні відомості про будівельні машини

та автотракторний транспорт

Заняття 1. Значення будівельної промисловості та будівельної техніки. Основні відомості про машини. Класифікація будівельної техніки. Продуктивність машин та її види.

Заняття 2. Види навантажень та деформацій, нероз'ємні та роз'ємні з'єднання. Механічні передачі, основи їх розрахунків. Вали та осі, їх розрахунки, опори та муфти. Види труб та способи їх з'єднання.

Заняття 3. Класифікація транспортувальних машин. Основи тягових розрахунків автотракторного транспорту. Транспортувальні машини безперервної дії, розрахунки продуктивності. Правила безпеки при роботі транспортувальних машин.

Тема 2. Будівельні машини та інструмент

Заняття 4. Класифікація вантажопідйомних машин. Спеціальні деталі та складальні одиниці. Прості вантажопідйомні машини. Консольні та прольотні крани. Крани трубоукладачі. Розрахунки продуктивності. Заходи по забезпеченню охорони праці та навколишнього середовища.

Заняття 5. Загальні відомості руйнування грунтів робочими органами землерийно-транспортних машин. Типи землерийно-транспортних машин, конструктивні особливості, робота, продуктивність.

Заняття 6. Типи екскаваторів, призначення та галузь їх використання. Одноковшові екскаватори. Конструктивні особливості, робота, продуктивність. Багатоковшові екскаватори у будівництві. Конструкція, технологічні вимоги, робота, продуктивність.

Заняття 7. Машини для ущільнення ґрунтів. Машини, що виробляють свердловини в грунті. Конструкція і робота. Машини, які занурюють палі в ґрунт під дією удару або вібрації.

Заняття 8. Класифікація дробильно-сортувального устат-кування. Щокові, конусні та валкові дробарки, дробарки ударної дії. Грохоти ексцентрикові та вібраційні. Розрахунки продуктивності. Шкідливі фактори та охорона навколишнього середовища.

Заняття 9. Машини для приготування та транспортування бетонних сумішей та розчинів. Класифікація та конструкції устаткування, Бетоно – та розчинонасоси. Змішуючі машини. Розрахунки продуктивності. Заходи по забезпеченню охорони праці та навколишнього середовища.

Заняття 10. Гідромеханізаційне обладнання для розробки грунтів. Типи машин і обладнання. Конструктивні особливості земснарядів та гідромоніторів. Продуктивність машин.

Заняття 11. Трубообробна техніка. Методи перерізування та згинання труб. Виготовлення різьб. Трубовідрізні, трубозгинальні та різьбонарізні верстати. Кінематичні розрахунки приводу

Заняття 12. Механізований інструмент для будівництва. Пневматичний інструмент обертальної та ударної дії. Електрифікований інструмент, його конструктивні схеми. Умови застосування різних видів інструменту. Правила техніки безпеки.

Заняття 13. Механічне обладнання для виготовлення сталевих повітропроводів. Класифікація обладнання. Загальні відомості про технологічний процес та установку обладнання вентиляційних цехів. Техніка безпеки та охорона навколишнього середовища.

Заняття 14. Обладнання для розрізування та вигинання листової сталі. Методи розрізування та вигинання сталі.

Заняття 15. Прокатка та ущільнення фальців. Види фальців та їх прокатка. Конструкції верстатів для виготовлення та ущільнення фальців.

Заняття 16. Верстати та стани для виготовлення повітропроводів. Верстати для виготовлення гофрованих відводів. Верстати та стани для виготовлення повітропроводів зі спіральними фальцевими та зварними швами. Поточні лінії для виготовлення прямих фальцевих повітропроводів. Обладнання для зварювання повітропроводів.

Заняття 17. Обладнання для виготовлення і забортовки гнутих фланців. Конструкції установок та технологія виготовлення фланців. Фальцезгинальні верстати. Схеми забортовки фланців. Верстати для забортовки фланців.