Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види забрудення -1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
41.73 Кб
Скачать

Забруднення моря шкідливими рідкими речовинами (шрр), що перевозяться наливом

Вивчення питання впливу скидання шкідливих рідких речовин (ШРР), які не є нафтою, що перевозяться на суднах наливом, на морське середовище і розробка у зв'язку з цим практичних рішень для флоту, переслідують мету запобігання забруднення моря, в більшості країн ще не отримали достатнього розвитку.

До 1970-х рр.. по суті ще не було спеціального флоту для перевезення зріджених газів. У 70-их роках з'явився і зараз досяг значного розвитку танкерний флот для перевезення рідких хімічних речовин.

Джерелами забруднення моря ШРР, які перевозяться наливом на танкерах-газовозах і хімовозах, є: баластні і промивні води з танків; лляльні води, що накопичуються в ллялах приміщень, де установлені механізми та пристрої для перевантаження ШРР; аварійні скиди вантажу, що відбуваються непередбачено чи навмисно, за обставин, які не можуть бути заздалегідь передбачені (при зіткненнях, посадках на мілину, пожежі, вплив стихії, спасіння людського життя).

На даний час немає науково обгрунтованих даних про кількість ШРР, що потрапляють у море в результаті експлуатаційних скидів з танкерів-хімовозів. Натурні дослідження показали, що фактична кількість залишків ШРР в танках після вивантаження коливається в широких межах і залежить від багатьох факторів, головними з яких є фізичні характеристики ШРР.

У першому наближенні вважається, що після остаточного вивантаження і зачистки на танкерах-хімовозах з подвійним дном (без відкритого набору на днище танків) за умови нормальної роботи зачисної системи кількість невідкачаних залишків вантажу буде складати для речовин з низькою в'язкістю 0,05% вантажовмісткості, а для речовин з високою в'язкістю - 0,1%.На танкерах-хімовозах, що не мають подвійного дна (з відкритим набором на днище танків), за інших рівних умов, кількість залишків буде відповідно 0,1 і 0,15%. Разом з тим, окремі речовини мають фі зичні характеристики, при яких неоткачіваемий залишок може бути набагато менше, відповідно 0,007 та 0,014%.

Усі шкідливі речовини, що перевозяться на суднах наливом, за ступенем шкідливості для морського середовища і її ресурсів діляться на чотири категорії: А - з надзвичайно високим ступенем шкідливості; В - з високим ступенем; С - із середнім ступенем; Б - з низьким ступенем.

Категорія А - речовини, які при скидання у море створюють значну небезпеку для морських ресурсів чи здоров'я людини, значно погіршують умови відпочинку або заважають іншим видам правомірного використування моря, у зв'язку з чим виправдовується застосування суворих заходів щодо запобігання забруднення. Ці речовини є біоаккумулюючими, високотоксичними для живих організмів моря.(це такі, як: плавлений нафталін, тетраетилсвинець, фосфорта ін.)

Категорія В - речовини, які при скиданні у море створюють небезпеку для морських ресурсів чи здоров'я людини, погіршують умови відпочинку або заважають іншим видам правомірного використання моря, у зв'язку з чим виправдовується застосування спеціальних заходів щодо запобігання забруднення. Речовини є біоакумулючими, зберігають свої властивості протягом тижня, здатні заражати морські організми, що вживаються в їжу, або є помірно токсичними для живих організмів моря.(це такі, як: хлороформ, камфорна олія та ін)

Категорія С - речовини, які при скиданні у море створюють незначну небезпеку для морських ресурсів чи здоров'я людини, незначно погіршують умови відпочинку або заважають іншим видам правомірного використання моря, у зв'язку з чим потрібні спеціальні умови експлуатації суден. Ці речовини малотоксичні для морських організмів.(Це такі, як: сірчана і оцтова кислоти, 60% перекис водню та ін).

Категорія D - речовини, які при скиданні у море створюють деяку небезпеку для морських ресурсів чи здоров'я людини, кілька погіршують умови відпочинку і заважають іншим видам правомірного використання моря, у зв'язку з чим потрібна обережність при експлуатації суден. Ці речовини практично нетоксичні для морських організмів.( Це такі, як: ацетон, фосфорна і щавелева кислоти, тверді жири, соєва олія та ін.).

Основним фактором забруднення моря ШРР є викачування з суден за борт промивних вод з танків, в яких перевозився вантаж. У даний час уникнути такого скидання майже неможливо, так як число ШРР досить велика і більшість їх абсолютно не допускає взаємного змішування. Тому при кожній зміні вантажу ШРР на судні необхідно промивати вантажні ємності. Операція з видалення залишків ШРР з танків ускладнюється тим, що ШРР можуть мати щільність меншу, більшу або рівну щільності води, бути добре чи помірно розчинними у воді або зовсім нерозчинними, бути летючими або важко розчиняються.

У зв'язку з великою різноманітністю фізико-хімічних властивостей ШРР, що потрапили в море, вони ведуть себе і виявляють свій вплив на морське середовище по-різному: тримаються на поверхні, тонуть, хімічно активні взаємодіють з розчиненими в морській воді речовинами, дуже швидко розсіюються в морській воді. Таким чином, неможливо зробити однозначний висновок про поведінку ШРР при скиданні у море, однак існують певні закономірності поширення їх у водній масі.

На танкерах-хімовозах скидання води, що містить ШРР, проводять або з вантажної палуби через шланг, приєднаний до палубної магістралі, або через отвори в корпусі судна (кінгстони), розташовані нижче ватерлінії.

У першому випадку струмінь промивної води, яка скидається через шланг, падає в море на відстані 8-10 м ) м від борту судна і не потрапляє в кільватерную струмінь. Забруднена вода розтікається у вигляді смуги, паралельної шляху судна, і первинне розбавлення залежить, в основному, від трьох чинників: подачі насоса, швидкості судна і ширини смуги.

У другому випадку при тих же погодних умовах і скиданні промивної води через кінгстон нижче ватерлінії в кормовій частині судна (в 6 м до носа від гвинта) з інтенсивністю 100 т / год спостерігалося первинне розбавлення (в нульовий момент) 1:2000 на глибині 2 м.

Таким чином, слід вважати, що розсіювання ШРР у морській воді багато в чому залежить від способу їх скидання з судна. З точки зору зменшення початкового забруднення раціональний спосіб скидання через кінгстон нижче ватерлінії судна (на глибині 4-7 м).

Проте здійснюючи скидання в кільватерний струмінь, слід враховувати, що промивна вода, що виходить з підводного кінгстона під прямим кутом до потоку води, що йде вздовж борту,може в певному ко-лічество значно віддалитися від борту судна і з цієї причини не піддатися достатньому перемішуванню в кільватерному струмені. Мабуть, має значення і місце розташування кінгстона. Скидання через кінгстон в носовій частині судна менш вдалий, ніж через кормовий. Забруднену промивну воду бажано зливати якомога ближче до корми (позаду місць забору охолоджуючої води або з протилежного борту), вживши заходів для направлення рідини до кільватерного струменя. Ступінь розбавлення під час скидання у кільватерний струмінь приблизно пропорційний водотоннажності судна і його швидкості.