Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕЗТ Частина 1..Розд.1,2,3.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
701.95 Кб
Скачать

3.5. Поняття про прямі та обернені цикли

(рос. “Прямые и обратные циклы”)

3.5.1. Прямі цикли

До цього часу ми розглядали такі цикли, в яких лінія процесу розширення в p-V-координатах проходить над лінією стиснення, тобто цикли, в яких виробляється робота, що віддається зовнішньому середовищу.

Рис. 3.2. Графічне зображення прямого циклу в координатах р-V та T-S:

1-а-2 - підведення тепла; 2-б-1 - відведення тепла (в Т-S діаграмі); 1-а-2 - робота розширення; 2-б-1 - стиснення газу (робота стиснення в р-V-координатах).

Такі цикли називаються прямими. Як показано вище, в прямому циклі від ГДТ відводиться теплота Q1, холодному джерелу теплоти (ХДТ) передається теплота Q2, а різниця цих теплот (Q1 - Q2) перетворюється в роботу Lц = Q1 - Q2 > 0, тобто теплота циклу Qц переходить в роботу циклу Lц. Таким чином

Qц = Lц. (3.14)

Круговий процес, в якому теплота перетворюється в роботу - це цикл теплової машини.

Такий цикл здійснюється по шляху 1-а-2-б-1 і на графіках має напрямок за годинниковою стрілкою. Для здійснення такого циклу необхідна умова Q1 > Q2 та Lроз. > Lст.

В координатах р-V цей процес протікає в такій послідовності (рис. 3.2а). На ділянці 1-а-2 робоче тіло, отримавши внутрішню енергію у формі теплоти від нагрівача, здійснює роботу розширення lроз = пл. 1-а-2-в-г-1. Після цього шляхом стиснення на ділянці 2-б-1 воно повертається в первинний стан, причому частину отриманої від нагрівача внутрішньої енергії у формі теплоти робоче тіло передає холодильнику. Робота стиснення lст .= пл. 2-б-1-г-в-2 і, значить, робота циклу буде дорівнювати

Lц = lроз. - lст.= пл. 1-а-2-б-1 > 0,

оскільки, за абсолютною величиною додатна робота розширення робочого тіла lроз. є більшою за від’ємну роботу стиснення (-lст.).

В координатах Т-S цей процес протікає наступним чином (рис. 3.2б). На ділянці 1-а-2 до робочого тіла підводиться теплота від нагрівача q1 = пл. 1-а-2-в-г-1. Але тільки частина цієї теплоти перетворюється в роботу, так як неможливе повернення робочого тіла в первинний стан без відведення від нього в холодильнику в процесі його стиснення частини теплоти q2, що дорівнює q2 = пл. 2-б-1-г-в-2. Таким чином, кількість теплоти, перетвореної в циклі в роботу (або теплота циклу), буде дорівнювати:

qц = q1 – q2 = пл. 1-а-2-б-1 > 0,

оскільки, кількість теплоти q1, підведеної до робочого тіла, більша від кількості теплоти q2, відведеної від нього.

Таким чином, при аналізі прямого циклу витікає нова специфічна властивість теплоти: в круговому процесі теплота ГДТ (нагрівача) Q1 не може повністю бути перетворена в роботу LЦ, бо частина теплоти Q2 обов`язково повинна бути віддана ХДТ (холодильнику), тобто так як Q1>Q2 , то Lц>0.

8. Звідси випливає такий висновок (формулювання 2-го закону термодинаміки): неможливо створити таку теплову машину, тепловий ККД якої дорівнював би одиниці, тобто відношення роботи циклу lц до кількості підведеної до робочого тіла теплоти q1 завжди менше від одиниці:

ηт ≠ 1, ηт < 1 .

Основна вимога при здійснені прямого циклу: необхідно, щоб в роботу було перетворено максимальну кількість теплоти, підведеної до теплового двигуна.

Ступінь досконалості теплового двигуна визначається термічним ККД (формула 3.12):

lц qц (q1 –q2) q2

ηт = ––– = –––– = –––––––– = 1– –––

q1 q1 q1 q1

звідки випливає, що завжди

η

(3.15)

т < 1

бо теплоту Q1 не можна повністю перетворити в роботу, бо частину теплоти Q2 необхідно передати до ХДТ.

Отже, відмітимо три ознаки прямих циклів: 1) напрямок термодинамічних процесів, із яких складається цикл, в координатах p-V i T-S –за годинниковою стрілкою; 2) лінія процесу розширення в координатах p-V і лінія процесу підведення теплоти в координатах T-S повинні проходити над лініями стиснення і відведення теплоти у відповідних координатах; 3) алгебраїчні суми робіт і теплот циклу більші від нуля.