Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний комплекс БНЕ.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
873.98 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання індивідуальних завдань

Виконання завдань з дисципліни «Баланс національної економіки» допомагає студентам краще засвоїти навчальний матеріал, а результати зараховуються під час підсумкового контролю.

Кожне завдання передбачає розв’язання низки методичних і прикладних питань, пов’язаних із застосуванням певного статистичного матеріалу і методів аналізу динамічних показників системи національних рахунків (СНР) та балансових таблиць.

Загальний обсяг індивідуального завдання повинен складати 5-7 сторінок комп’ютерного набору.

Назва індивідуального завдання формулюється за темою курсу з відповідним номером завдання. Так, наприклад, Тема 1. Теоретичні основи, сутність та предмет «Балансу національної економіки». Завдання 1.

Перед виконанням сформульованого завдання необхідно теоретично обґрунтувати сутність поставленого питання, визначити теоретичні аспекти діючої системи показників, їх економічне значення, методику розрахунку та зв'язок із системою національних рахунків і таблиць макроекономічного рахівництва.

При виконанні завдання необхідно користуватись статистичним щорічником України, даними, що знаходяться в розділі «Національні рахунки», а для деталізації економічного аналізу, для з’ясування тенденції та напрямків розвитку сучасної економіки, використовувати інші розділи щорічника. Динамічні ряди аналітичних даних будуються за 3-5 років.

Після завершення роботи формується аналітичний звіт з висновками та рекомендаціями і відповідними розрахунками економічної ефективності.

Важливо ознайомитись з основними публікаціями з означеної теми, базами даних в Інтернеті Держкомстату України та в періодичній літературі – економічних журналах та збірниках.

В індивідуальному завданні повинні бути посилання на літературні джерела та список використаної літератури.

При проведенні економічного аналізу поставленої проблеми можливо використовувати теоретичні розробки та методичні рекомендації до теми, а також системи національних рахунків у макроекономічному аналізі та моделюванні.

Аналітичні викладки та розрахунки повинні бути оформлені в таблиці, графіки, схеми, діаграми, мати назву і номер, який розміщується над ілюстрацією. Під ілюстрацією дається текст з поясненнями, розрахунками, а також висновками та рекомендаціями.

У роботі доцільно використання багатофункціональної системи – програми Excel «Пакет аналізу», яка дозволяє виконувати одразу комплекс різноманітних статистичних робіт, пов’язаних із розрахунком низки економічних характеристик.

Тематика індивідуальних завдань

1. Завдання. 1. Визначити основні макроекономічні пропорції валового випуску (ВВ) продукції в галузевій структурі виробництва.

Проаналізувати динаміку галузевої структури валової добавленої вартості (ВДВ) та обґрунтувати структурні зміни в економіці України.

2. Завдання 1.2. На основі даних національних рахунків СНР України провести економічний аналіз динаміки та структури валового внутрішнього продукту за категоріями кінцевого використання та сформувати аналітичний звіт.

3. Завдання 1.3. З використанням статистичних даних щорічника України проаналізувати ступінь збалансованості національної економіки по виробничому і невиробничому споживанню, заощадженню та нагромадженню за останні 3 роки та підготувати аналітичний звіт.

4. Завдання 2.1. Визначте основні фіскальні класифікації системи національних рахунків України та проілюструйте їх показниками рахунків. Обґрунтуйте зв'язок з динамікою та структурою валового внутрішнього ВВП та валового національного продукту.

5. Завдання 2.2. Охарактеризуйте секторальну структуру національної економіки України. Визначте (ВВ) секторальну структуру валового випуску проміжного споживання та валової добавленої вартості (ВДВ). Обґрунтуйте динаміку та структуру цих показників.

6. Завдання 3.1. Система оціночних макроекономічних показників України їх характеристика. Методологічні основи розрахунку валового випуску товарів та послуг. Проаналізувати динаміку і структуру валового випуску галузей національної економіки України та визначити тенденції змін у структурній політикі держави.

7. Завдання 3.2. Визначити економічну сутність та значення показника проміжне споживання, та опишіть методику розрахунку в галузевому аспекті. Проаналізуйте динаміку і структуру цього показника в галузях виробництва товарів України та визначте стратегічні напрямки подальших структурних змін. Оцініть ефективність використання матеріальної структури проміжного споживання.

8. Завдання 3.3. Визначити обсяг валового внутрішнього продукту двома методами: виробничим і розподільчим. Охарактеризуйте особливості розрахунків та використану для цього інформацію з СНР України. Визначте динаміку і структуру ВВП за кінцевим використанням за останні роки.

9. Завдання 3.4. Визначити величину валового національного продукту за статистичним щорічником, охарактеризувати особливості його розрахунку в системі національних рахунків. Провести економічний аналіз трансформації валового національного доходу у валовий наявний доход з його кінцевим використанням.

10. Завдання 3.5. Охарактеризуйте методику розрахунку валового внутрішнього продукту (ВВП) по доходах, та визначте особливості розрахунку цього показника в системі національних рахунків України. Побудуйте динамічні ряди цього показника та проведіть аналіз структури по доходах.

11. Завдання 4.1. Охарактеризуйте систему зведених національних рахунків України. Визначте балансуючі статі рахунків виробництва та їх кореспонденцію з балансовими таблицями статистичного щорічника України. Проведіть економічний аналіз оціночних показників валового випуску товарів у галузевому аспекті.

12. Завдання 4.2. Охарактеризуйте схему утворення рахунків доходів, визначте їх кореспонденції з балансовими таблицями, СНР та проведіть аналіз доходів факторів виробництва галузей національної економіки. Обґрунтуйте тенденції розвитку в Україні.

13. Завдання 5.1. З використанням системи національних рахунків України обчислити частку валового випуску і валової доданої вартості окремих секторів і галузей у загальному валовому випуску продуктів та послуг, виявити їх натурально речовинну і вартісну структуру. Обґрунтувати динаміку і структуру макроекономічних показників України по виробництву.

14. Завдання 5.2. Особливості розробки рахунку виробництва в СНР. Проведіть розгорнутий аналіз галузевої структури виробництва України. Охарактеризуйте зв'язок зведеного рахунка з секторальним рахунком виробництва, опишіть кореспонденції статей і балансуючих показників. Проведіть економічний аналіз динаміки і структури показників рахунка виробництва. Підготуйте аналітичний звіт.

15. Завдання 5.3. Визначити особливості формування рахунку товарів і послуг України. Охарактеризувати зв'язок з системою кореспондуючих рахунків. Проведіть розрахунки ВВП двома методами за 2006 рік, та проведіть аналіз складових розрахунків. Визначте динаміку і структуру статей розділу використання. Підготуйте аналітичний звіт.

16. Завдання 5.4. Охарактеризувати систему зведених доходів СНР України. Визначити особливості формування рахунка утворення доходу, його зв'язок з кореспондуючими рахунками. Проведіть аналіз динаміки і структури показників розподілу і використання доходів та обґрунтуйте визначені тенденції. Сформуйте звіт.

17. Завдання 6.1. Охарактеризувати економічну сутність первинних доходів і їх трансформацію, формування рахунків доходів України. Розрахуйте показники валового прибутку і змішаних доходів та з’ясуйте їх значення в розділі первинних доходів. З використанням статистичних даних провести аналіз динаміки і структури первинних доходів України за останні 3-5 років. Сформуйте аналітичний звіт.

18. Завдання 6.2. Визначте сутність перерозподілу доходів і його відображення в рахунку вторинного розподілу доходу. Проаналізуйте цю трансформацію на статистичних даних СНР України, установіть тенденції динаміки і структури макроекономічних показників доходів.

19. Завдання 6.3. Охарактеризувати рахунок утворення доходів у секторах економіки України. Визначити головні кореспонденції секторів економіки. Обґрунтуйте необхідність перерозподілу доходів секторів та розрахуйте балансуючі статі доходів. Сформуйте аналітичний звіт секторальних доходів України за 2006 рік використовуючи додатки 3.

20. Завдання 6.4. Охарактеризувати процес формування валового наявного доходу економіки України та провести розрахунки валового національного доходу з урахуванням системи поточних податків і субсидій. Провести економічний аналіз динаміки і структури цих показників визначити тенденції розвитку в Україні за останні 5 років. Підготувати аналітичний звіт.

21. Завдання 6.5. Визначити економічну сутність рахунку використання доходу і методику його побудови в Україні. Охарактеризуйте процес використання наявного доходу та визначте структуру кінцевих споживчих витрат за 5 останніх років в Україні. Проілюструйте зв'язок зведеного рахунку з секторами домашніх господарств та сектором загального державного управління.

22. Завдання 7.1. Охарактеризувати економічну сутність рахунків нагромадження в СНР, та простежити діючу методологію формування рахунку капіталу, його зв'язок з показниками доходів і їх трансформацію. Провести аналіз динаміки і структури показників розділу зміни в зобов’язаннях і чистому багатстві України за останні 5 років. Обґрунтуйте аналітичний звіт.

23. Завдання 7.2. Охарактеризувати основні джерела фінансування операцій з капіталом у СНР. Провести аналіз джерел фінансування та пов’язати з системою фінансових балансів і розрахунків у секторах економіки. Використовуючи фактичні дані СНР України провести кореспонденцію секторальних розрахунків капіталу з зведеними рахунками та визначити головні зміни в активах.

24. Завдання 7.3. Визначити структурну характеристику фінансового рахунка, його зв'язок з рахунками доходів та нагромадження. Охарактеризувати кореспонденції рахунку капіталу та фінансового рахунку. На фактичних даних СНР України визначити чисте кредитування (+), чисте запозичення (-) та сформувати аналітичний звіт.

25. Завдання 7.4. Визначити економічну сутність валового нагромадження основного капіталу. На фактичних даних системи національних рахунків України змоделювати зв'язок з джерелами фінансування і визначити секторальну структуру вкладених коштів та динаміку їх освоєння. Обґрунтувати аналітичний звіт.

26. Завдання 8.1. Визначити місце і значення міжгалузевого балансу в збалансуванні національної економіки. Обґрунтуйте структурні зв’язки МГБ з проміжним споживанням і його роль у моделюванні та аналізі міжгалузевих і вартісних пропорцій в Україні. Провести кореспонденції з рахунком виробництва, товарів та послуг. Побудуйте динамічні ряди основніх макроекономічних показників балансу, сформуйте звіт.

27. Завдання 8.2. Обґрунтуйте аналітичні зіставлення міжгалузевого балансу з показниками витратної економіки: валовий випуск, валовий суспільний продукт кінцеве споживання та валове нагромадження. Розрахуйте показники ефективності використання проміжного споживання в галузевому аспекті за останні 5 років. Сформуйте аналітичний звіт.

28. Завдання 8.3. Охарактеризувати міжгалузеву зведену таблицю витрати-випуск. Визначте особливості структури схеми в системі національних рахунків України. Проведіть розрахунки та основні кореспонденції з рахунками утворення і первинного розподілу доходів. Побудуйте динамічні та структурні ряди витрат. Оформіть аналітичний звіт.

29. Завдання 8.4. Визначити кінцеву структуру валового внутрішнього продукту за напрямками використання коштів. Побудуйте динамічні ряди галузевої структури валового нагромадження України за 2006 рік. Визначте показники ефективності використання інвестиційних коштів. Сформуйте аналітичний звіт.

30. Завдання 9.1. Охарактеризувати склад та методологію визначення національного багатства. Обчислити обсяг національного багатства України та визначити його динаміку та структуру. Сформуйте аналітичний звіт.

31. Завдання 9.2. Обґрунтуйте методи розрахунку національного багатства. Визначте суспільний виробничий фонд національного багатства за даними статистичного щорічника України. Охарактеризуйте динаміку і структуру національного багатства України.

32. Аналітичні можливості СНР та впровадження економіко-статистичних методів аналізу ефективності національної економіки.