Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародні регулятивні інститути та організації...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

6

Міжнародні регулятивні інститути та організації

1) МБРР Міжнародний банк реконстру́кції та розвитку — основна кредитна установа Світового банку. На відміну від МВФ Міжнародний банк реконструкції та розвитку кредитує проекти економічного розвитку. МБРР — найбільший кредитор проектів розвитку в країнах, що розвиваються із середнім рівнем доходів на душу населення.

МФК Міжнародна фінансова корпорація (МФК) англ. International Finance Corporation (IFC) — одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, заснована в 1956 році. Штаб-квартира — Вашингтон. Нараховує 182 країни-члени, серед них Україна (з 1993 p.).

Головна мета МФК — сприяння економічному зростанню країн, що розвиваються, через заохочення приватного підприємництва у виробничому секторі.

БАГІ Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАГІ) англ. Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) — одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, заснована в 1988 році.

Основні цілі:

  • сприяння збільшенню притоку інвестицій в країни, що розвиваються, через надання гарантій, включно страхування, по некомерційним ризикам;

  • здійснення досліджень, збір і поширення інформації для сприяння інвестуванню;

  • надання технічної допомоги країнам, проведення консультацій з інвестиційних питань.

МВФ Міжнаро́дний валю́тний фонд, МВФ (англійською IMF) — спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй (ООН), засноване 29-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд має статус спеціалізованої установи ООН. Має 188 країн-членів.

МАР Міжнародна асоціація розвитку MAP англ. International Development Association (IDA) — одна з п'яти інституцій Групи Світового банку, утворена в 1960 році. Місцезнаходження — Вашингтон. Нараховує 160 країн-учасниць, які поділяються на дві групи. До першої групи входить 22 високорозвинуті країни, а також Кувейт і Об'єднані Арабські Емірати. Другу групу складають країни, що розвиваються, і країни з перехідною економікою.

Основні цілі МАР:

  • сприяння економічному розвиткові країн-членів;

  • підвищення продуктивності праці;

  • зростання рівня життя в державах-членах, в першу чергу, таких, що розвиваються.

  • Діяльність МАР спрямована, головним чином, на допомогу країнам, що розвиваються, через заохочення розвитку приватного сектора, мобілізації внутрішніх і зовнішніх джерел капіталу.

ЄБРР Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки.

2) Економічні органи системи оон

ЕКОСОР Економічна і Соціальна Рада (ЕКОСОР) — головний орган з координації економічної діяльності ООН та спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН. Важливість цього органу засвідчує той факт, що на нього припадає майже 70 % всіх бюджетних ресурсів, а також персоналу ООН.

Функції і повноваження:

  • бговорює міжнародні економічні й соціальні проблеми глобального і міжгалузевого характеру і розробляє рекомендації щодо політики з цих проблем для країн-членів і для системи ООН;

  • проводить дослідження, складає доповіді, розробляє рекомендації з міжнародних проблем в економічній і соціальній сферах Генеральній Асамблеї, членам Організації та зацікавленим спеціалізованим установам;

  • заохочує держави до дотримання прав людини і основних свобод для всіх;

  • скликає міжнародні конференції і розробляє для подання Генеральній Асамблеї проекти конвенцій з питань, що входять до її компетенції;

  • веде переговори зі спеціалізованими установами відносно домовленостей, угод, що стосуються взаємовідносин цих установ з ООН;

  • погоджує діяльність спеціалізованих установ через консультації з ними і надання рекомендацій;

  • надає послуги і допомогу (за ухвалою Генеральної Асамблеї) членам ООН, а також спеціалізованим установам на прохання останніх;

  • консультує відповідні неурядові організації з питань, які входять до її компетенції.

ЄЕК Європейська економічна комісія Організації Об'єднаних Націй (ЄЕК ООН) — одна з 5 регіональних комісій ООН, що входить в систему допоміжних органів Економічної і соціальної ради ООН. Мета організації - розвивати економічну активність і зміцнювати економічні відносини між європейськими та іншими країнами світу. У ЄЕК ООН входять 55 держав Європи, Азії та Північної Америки, а також Ізраїль.

ЄЕК ООН розробляє стандарти в різних областях, це:

■ конструкція транспортних засобів;

■ стандарти електронного обміну даними UN / EDIFACT;

■ стандарти якості сільськогосподарської продукції.

ЕКА Економічна комісія ООН для Африки - одна зрегіональних комісій Економічної і соціальної ради ООН. Створена 1958. До складу ЕКА входило 48 повноправних членів - країн Африки і 3 асоційовані члени: Намібія, Великобританія і Франція. Мета комісії - сприяти розвиткові екон. та соціального співробітництва між афр. країнами, а також розширяти їхнє співробітництво з ООН та її спеціалізованими установами.

ЕКЛА Економічна комісія ООН для Латинської Америки - одна з регіональних комісій Економічної і соціальної ради ООН. Створена 1948. Постійними членами ЕКЛА є країни Лат. Америки, а також США, Великобританія, Франція, Нідерланди й Канада; асоційовані члени - Антігуа, Домініка, Сент-Кіттс-Невіс-Ангілья, Сент-Люсія, Сент-Вінсент (усі разом - один член) та Беліз; ФРН і Швейцарія беруть участь в ЕКЛА як консультанти. ЕКЛА ставить своїми завданнями вивчати екон. проблеми регіону і надавати урядам рекомендації в галузі екон. політики, сприяти розширенню госп. співробітництва між ними, а також ділових контактів з д-вами ін. континентів.

ЕСКАТО Економічної і соціальної комісії для Азії і Тихого океану (ЕСКАТО), створеної в 1947 році, доручено займатися економічними і соціальними проблемами даного регіону. ЕСКАТО надає різноманітну технічну допомогу, приділяючи основну увагу безпосередньому консультуванню урядів, підготовці кадрів та узагальненню регіонального досвіду та інформації шляхом нарад, публікацій та організації міжнаціональних мереж зв'язку. Комісія проводить в життя програми та проекти стимулювання зростання, поліпшення соціально-економічних умов і сприяння створенню основ сучасного суспільства.

ООН Організа́ція Об'є́днаних На́цій (ООН) — міжнародна організація, заснована 24 жовтня 1945 на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй. Декларованою метою діяльності організації є підтримання і зміцнення миру і міжнародної безпеки та розвиток співробітництва між державами світу.