Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контр.робота з Цив.захист.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Ступінь ураження людей в залежності

від величини надмірного тиску Рф

Ураження

/Травми/

Рф,

кПа

Характер уражень

Легкі

20-40

Тимчасове пошкодження слуху, синяки, вивихи.

Середні

40-60

Контузії, пошкодження органів слуху, кровотеча із носа, вух, переломи кінцівок.

Тяжкі

60-100

Сильна контузія всього організму, пошкодження внутрішніх органів, тяжкі переломи кінцівок.

Надто тяжкі

Більше 100

Одержані травми можуть спричиняти смерть.

Таблиця 2

Характеристика ступенів руйнування споруд і обладнання ударною хвилею

Ступені руйнувань

Характер руйнувань

1

2

Повні

Сильні

Середні

Слабкі

В будівлях і спорудах зруйновані всі основні несучі кон­струкції та перекриття. Відбудова неможлива. Обладнання і техніка ремонту не підлягають.

В будівлях і спорудах зруйнована більша частина стін і перекриттів. Відбудова можлива, але недоцільна, бо приз­водить практично до нового будівництва. Обладнання і техніка в основному зруйнована і деформована.

В будівлях і спорудах зруйновані не несучі конструкції, можливі тріщини в зовнішніх стінах. Деформовані окремі вузли обладнання і техніки. Для відбудови потрібний ка­пітальний ремонт.

В будівлях і спорудах зруйновано частину внутрішніх пе­регородок, заповнення дверних і віконних отворів. Облад­нання має незначні деформації. Для відбудови потрібен поточний ремонт.

При вибуху газоповітряної суміші утворюється осередок ураження - територія, в межах якої відбувається ураження людей, руйнування будівель і споруд, пожежі. Осередок ураження умовно поділяють на зони: повних, сильних, середніх і слабких руйнувань. В зоні повних руйнувань надмірний тиск ударної хвилі / Рф/ складає 50 кПа і більше, в зоні сильних руйнувань Рф = 30-50 кПа, в зоні середніх руйнувань Рф = 20-30 кПа і в зоні слабких руйнувань Рф = 10-20 кПа. Коли нанести зони ураження на план об'єкту народного господарства /підприємства/, можна орієнтовно судити про ступені ураження різних об’єктів підприємства. Більш точне представлення про ступені руйнування підприємства можна скласти за допомогою таблиці /Додаток 3/.

Послідовність оцінки обстановки

  1. Визначити величину радіусів зон повних, сильних, середніх і слабких руйнувань /відповідно для Рф=50, 30, 20 і 10 кПа/ згідно додатку 2.

  2. Нанести на план об'єкту межі зон повних, сильних, середніх і слабких руйнувань у відповідному масштабі /Додаток 9/.

  3. Визначити ступені руйнувань будівель, споруд та інших елементів підприємства /Додаток 3/ і нанести їх на план об'єкта.

  4. Оцінити здатність підприємства щодо можливості продовження випуску продукції і розробити заходи по зменшенню матеріальних втрат.

При прогнозуванні технічного стану підприємства після аварії треба враховувати: якщо цехи підприємства, від яких залежить випуск продукції, отримають повні, сильні або середні руйнування, то підприємство вийде з ладу. Це зумовлено тим, що для усунення середніх руйнувань необхідно виконати капітельний ремонт, а при сильних і повних руйнуваннях відбудова зводиться до нового будівництва виробничих будівель і оснащення їх новим технологічним обладнанням.

Основними заходами щодо зменшення втрат від аварії, що пов'язані з вибухом газоповітряної суміші можуть бути:

  • зменшення запасів вуглецевоводневих газів до обгрунтованого технологічного мінімуму /до 50%/, щоб на випадок аварії основні елементи об'єкту не руйнувалися або одержували слабкі руйнування /т/;

  • перенесення ємкостей з вуглецевоводневими газами на безпечну відстань від цехів та інших важливих елементів об'єкту /м/;

  • посилення характеристик міцності будівель і споруд шляхом улаштування каркасів, підкосів, опор для зменшення прольотів несучих конструкцій;

  • своєчасна підготовка до швидкої відбудови зруйнованих споруд.