Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУ Модуль №1Колонки.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
53.24 Кб
Скачать

12. Внутр. Середовище орг-ції

Показники, які можна викор. для аналізу внутр. середовища п-ва:

1-загальна хар-ка п-ва: *рівень самостійності; *конкурентоспромож. п-ва; *оптимальність розмірів п-ва; *складність та гнучкість виробн. с-ми; *фаза життєвого циклу п-ва; *показники капітало-, науково- і трудомісткості.

2-маркетингові фактори: *розміри сегменту ринку; *рівень розвитку маркетингового комплексу; *рівень продажів та вартість розподілу; *с-ма ціноутворення та еластичність попиту; *рівень лояльності споживачів до продукції; *фази життєвого циклу продукції; *якість продукції; *с-ма обслуговування і сервісу; *витрати на дослідж. ринку, розподілу і просуванню товару.

3-виробничі фактори: *тривалість і особл. виробн. циклу; *можливості реагування на цикли попиту і пропозиції; *рівень розвитку окремих виробн. систем; *технічний рівень виробн.; *рівень патентного захисту технологій і продукції; *якість виробн.., використання комп’ютерних технологій; *рівень оновлення устаткування; *гнучкість виробн. потенціалу; *ефективність виробн.

4-фін. фактори: *розміри власного капіталу, активів, заборгованості; *ліквідність; *рентабельність; *фін. стійкість.

5-науково-дослідні фактори: *рівень інвестицій у науково-дослідні розробки; *наявний науково-дослідний потенціал.

6-організаційні фактори: *організац. структура п-ва; *розвиток комунікацій та рівень автономності виробн. одиниць; *рівень гнучкості та мобільності апарату управління; *специфіка інформац. систем; *с-ма контролю; *неформальна с-ма управління.

7-кадрові фактори: *структура та рівень кваліфікованого персоналу; *динаміка роб. сили; *с-ма оплати праці і мотивації; *методи добору, адаптації і підготовки персоналу.

8-культурні фактори: *цінності і норми; *трудова дисципліна; *клімат в колективі; *мотивація; *неформальні комунікації; *стиль керівництва.

13. Сутніст категорії конкурент-сті

Найбільше на дія-сть впливає внутр. галузева конкуренція, яка ведеться на основі ключових факторів успіху або конкурентних переваг.

Ключові фактори успіху (КФУ) – це хар-ний для певної галузі, перелік чинників,що надають їй переваги перед ін. галузями, а також одним п-вом галузі над іншим.

Типи КФУ:

1. КФУ від залежить технологій ( якість проведених наукових досліджень, можливість іновації у виробничому процесі, ступінь оволодіння існуючими технологіями).

2. КФУ, що стосується вир-ва ( низька собів-ть продукції, якість продукції, зниження к-сті браків, високий рівень викор-ня виробн..потужностей, вигідне місцезнах-ня, доступ до кваліфікованої робочої сили, висока прод.праці).

3. КФУ, що стосується реалізації продукції (широка мережа основних дистрибютерів, широка присутність у точках роздрібної торгівлі, наявність власної мереже реалізації, низькі витрати по реалізації, швидкість доставки).

4. КФУ, що стосується маркетингу ( доступна для клієнтів сис-ма технічної допомоги, точне виконання замовлень, різноманітність видів продукції, привабливий дизайн упакування, гарантії для покупців, гарантії щодо можливого повернення товару).

5. КФУ пов'язаний із професійними навичками ( особливі таланти персоналу, компетентність у сфері дизайну, ступінь оволодіння певними технологіями).

6. КФУ пов'язаний з організацією ( рівень інформаційних сис-м, здатність швидко реагувати на ринкову ситуацію, досвід і знання у сфері менеджменту).

7. Інші КФУ ( позитивний імідж фірми, загальні низькі витрати, вигідне розташування, доступ на фінансові ринки, наявність патентів, приємне спілкування співробітників).

Конку-сть найчастіше розглядається в 2-х аспектах:

1. Конкур-сть товару, тобто ступінь його відповідності на певний момент вимогам цільових груп споживачів за найважливішими хар-ками (техн.,екон.).

2. Конкур-сть п-ва, рівень його компетенції щодо інших п-в конкурентів у нагромадженні та викор-нні виробничого потенціалу та окремих його складових, що знаходять своє вираження у таких показниках як якість продукції прибутковість тощо.