Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод рек_КР для ЗО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
296.96 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ОБЛІКУ І АУДИТУ

КАФЕДРА ОБЛІКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Методичні рекомендації до виконання контрольних

робіт з навчальної дисципліни

“Організація обліку”

для студентів спеціальності «Облік і аудит»

заочної форми навчання

Укладачі: Отенко В.І.

Писарчук О.В.

Відповідальний за випуск: Маляревський Ю.Д.

Харків, ХНЕУ, 2009

Затверджено на засіданні кафедри обліку підприємницької діяльності.

Протокол № 8 від 17.03.2009 р.

Методичні рекомендації до виконання контрольних робіт з навчальної дисципліни “Організація обліку” для студентів спеціальності «Облік і аудит» заочної форми навчання. / Укл. Отенко В.І., Писарчук О.В. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2009. – 24 с. (Укр. мов.)

Завдання укладені з урахуванням чинних законодавчих та нормативно-правових актів, які регулюють організацію бухгалтерського обліку суб’єктів підприємницької діяльності

.

Рекомендовано для студентів спеціальності "Облік і аудит"

© Харківський національний

економічний університет. 2009

© Отенко В.І.

Писарчук О.В.

Основні кваліфікаційні вимоги в галузі організації обліку

Одними з обов’язкових передумов підвищення якості підготовки фахівців стає впровадження в навчальний процес компетентністного підходу як в процесі навчання так і при виявленні рівня фахівця. Специфічність дисципліни «Організація обліку» вимагає синтезу не тільки методів, методик, що використовуються в учбовому процесі, а й синтезу всієї сукупності теоретичних знань, умінь та практичних навичок, які були набуті та відображають рівень засвоєння навчального матеріалу з дисциплін: загальна економічна теорія, бухгалтерський облік, економіка підприємства, маркетинг, системи технологій та інші. У свою чергу, опанування дисципліни «Організація обліку» і отримання знань з даної дисципліни завершують цикл підготовки магістра з обліку і аудиту. В результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні

знати: суть і значення організації обліку і контролю; загальні принципи організації бухгалтерського обліку і контролю; організація технічного оформлення і забезпечення обліку і контролю; поняття документації та документообігу; засвоєння методів, форм та засобів організації роботи виконавців облікових функцій; особливості організації облікового і контрольного процесів на окремих ділянках обліку та різних типах підприємств.

вміти: визначати мету і завдання організації обліку і контролю; організовувати звітність на підприємстві; складати облікові номенклатури, графіки документообігу, руху реєстрів обліку та звітних форм; розробляти організаційні регламенти, формувати посадові інструкції та визначати чисельність працівників обліку і контролю; планувати виконання робіт з організації обліку і контролю; розробляти функціональні карти, індивідуальні графіки; планувати розвиток та визначати ефективність облікового процесу.

Вивчення теоретичного матеріалу за тематикою навчальної дисципліни, в поєднанні з виконанням комплексної контрольної роботи сприятиме формуванню у фахівця таких основних професійних компетенцій з організації обліку, як, аналітична, контрольна, мотиваційна, організаційна, проектно-прогнозувальна, технологічна.

Організація обліку вимагає від фахівця даного профілю володіння знаннями та можливість їх використання за наступною тематикою: основи теорії організації; предмет, метод і задачі навчальної дисципліни; інструментарій та методи організації обліку і контролю; організація нормативно-правового забезпечення бухгалтерського обліку; організація облікового та контрольного процесів; організація первинної інформації та облікових номенклатур; організація документообігу; організація управлінського обліку й контролінгу; організаційна побудова бухгалтерської та контрольно-ревізійної служби; організація роботи виконавців облікового процесів; організація обліку власного капіталу, зобов’язань; організація обліку та аналізу довгострокових активів, оборотних активів, витрат, доходів і результатів; організація звітності; організація інформаційного, технічного та ергономічного забезпечення обліку, контролю й аналізу; планування перспективного розвитку обліку.