Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Makroekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

12.Малі, середні та довгі хвилі: суть, причини та взаємодія.

Економічні цикли суттєво відрізняються один від одного за тривалістю та амплітудою коливань.

Економічні цикли поділяються таким чином:

  1. цикли Кондратьєва, або довгохвильові цикли тривалість = 40-60р. їхня головна рушійна сила — радикальні зміни в технологічній базі сусп в-ва, його структурна перебудова;

  2. цикли Кузнеца —тривалість складає 20р, а рушійними силами є зрушення у відтворюваній структурі в-ва;

  3. цикли Джаглера з періодичністю7—11р як підсумок взаємодії багатьох грошово-кредитних факторів;

  4. цикли Китчина з тривалістю 3-5р, що обумовлюються динамікою відносної величини запасів товарно-матеріальних цінностей на п-вах;

  5. приватні господарські цикли, що охоплюють період від 1-12р та існують у зв'язку з коли­ваннями інвестиційної активності.

Є ще й се­зонні коливання ділової активності.

Практично всі галузі економіки схильні до екон коливань, але найбільшою мірою коливання в-ва та зайнятості стосуються галузей промисловості, що випускають засоби в-ва й споживчі товари довгострокового користування. Це пояснюється тим, що в коротких циклах мають місце значні коливання в темпах інвестицій у товарно-матеріальні запаси. Вони збільшу­ються, коли обсяги в-ва і запасів зростають відповідно до зростаючого попиту на ринку, і зменшують­ся, коли обсяги в-ва і запасів скорочуються. У даному випадку скорочення інвестицій зумовлює знижен­ня доходів і прибутку, зайнятості і зменшення ВВП взагалі.

У випадку довших циклів коливання в темпах інвестицій викликають повільні економічні коливання порушують економічну рівновагу. Це ж саме відбувається, коли коливається споживчий попит на товари довгострок. користування.

Причинами коливання інвестицій є зовнішні фактори (технічні нововведення, динаміка приросту населення, відкриття нових територій), а також внутрішні фактори, що зумовлюють розширення інвестицій у в-ві засобів виробництва, яке набуває здатності само підсилюватися.

Аналіз чинників екон циклу показує, що про­тягом тривалого часу, запас інвестиційних товарів відповідатиме цьому рівневі, а нові чисті інвестиції можуть скоротитися до нуля, якщо не відбудеться зростання доходу, вдосконален­ня техніки або нового зниження відсоткової ставки. Перший з цих процесів (зростання доходу), який показує, що попит на інвестиції може бути спричинений за умови зростання продажу товарів і доходу, дістав назву «принци­пу акселерації».

Суть принципу полягає в тому, що коли продаж товарів, які випускає п-во, зростає на кілька відсотків, то в-во машин і устаткування для випуску цих товарів збільшується у декілька разів.

Акселератор — це коефіцієнт, що ха-зує зв'язок між зміною доходу (споживання) і чистими інвестиціями. Визначення цього коефіцієнта можна здійснити за допо­могою такої формули:

А — акселератор; ΔЧІ — приріст чистих інвестицій; ΔД — приріст доходу.

Депресія може виникнути саме через те, що скоротилися темпи зростання споживання, навіть якщо його абсолют­на величина не зменшилась, а лише встановилася на висо­кому рівні.

За відсутності інвестування почнеться скорочення в-ва у галузях, які виробляють машини й устатку­вання, що призведе там до депресійних явищ, до змен­шення доходів, а також витрат працівників на придбанім споживчих товарів. У кінцевому підсумку все це може призвести до скорочення виробництва.

Отже, коротко­строкові і середньострокові цикли в ринковій економіці мають ідентичну внутрішню структуру і у багатьох випад­ках спільні рушійні механізми, а також, середньострокові цикли мають переважно локальну дію і не впливають одночасно на всі сфери економічної діяльності, а у сукуп­ності вони здатні викликати загальнонаціональні тривалі довгохвильові цикли, рушійними силами яких є масове оновлення науково-технічного потенціалу країни й значні структурні зміни в економіці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]