Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка фінансовогго стану підприємства.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Оцінка фінансового стану підприємства

1. Суть, необхідність та завдання оцінки фінансового стану підприємства.

  1. Показники оцінки майнового стану підприємства

  2. Показники дохідності підприємства.

  3. Показники ліквідності підприємства

  4. Показники фінансової стійкості підприємства

1. Суть, необхідність та завдання оцінки фінансового стану підприємства.

Фінансовий стан підприємства — це комплексне поняття, яке є результатом взаємодії всіх елементів системи фінансових відносин підприємства, визначається сукупністю виробничо-господарських факторів і характеризується системою показників, що відображають наявність, розміщення та використання фінансових ресурсів. Предметом фінансового аналізу підприємства є фінансові ресурси підприємства, їх формування та використання.

Необхідність і значення оцінки фінансового стану підприємства зумовлені потребою систематичного аналізу та вдосконалення роботи за ринкових відносин, переходу до самоокупності, самофінансування, потребою в поліпшенні використання фінансових ресурсів, а також пошуком у цій царині резервів зміцнення фінансового стану підприємства. Фінансовий стан підприємства залежить від результатів його виробничої, комерційної та фінансово-господарської діяльності. Тому на нього впливають усі ці види діяльності підприємства. Фінансова діяльність підприємства має бути спрямована на забезпечення систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової та кредитної дисципліни, виконання ним зобов'язань перед бюджетом, досягнення раціонального співвідношення власних і залучених коштів, фінансової стійкості з метою ефективного функціонування підприємства.

Інформаційною базою для оцінки фінансово-економічного стану підприємства є:

  1. Баланс підприємства (форма №1).

  2. Звіт про фінансові результати (форма №2).

  3. Звіт про рух грошових коштів (форма №3).

  4. Звіт про власний капітал (форма №4).

Фінансовий стан та результати діяльності підприємства характеризуються відповідними показниками, які відображають результати діяльності, наявність та використання фінансових ресурсів і проявляються в платоспроможності підприємства

Усі вони поділені на такі групи:

  • показники оцінки майнового стану підприємства,

  • показники дохідності,

  • показники ділової активності,

  • показники ліквідності,

  • показники фінансової стійкості.

  1. Показники оцінки майнового стану підприємства

Для здійснення господарської діяльності кожне підприємство повинно мати певне майно, котре належить йому на правах власності чи володіння. Усе майно, яке належить підприємству і відображене в його балансі, становить його активи.

Активи — це економічні ресурси підприємства у формі суку­пних майнових цінностей, які використовуються в господарській діяльності з метою отримання прибутку.

Фінансовий стан підприємства значною мірою залежить від доцільності та правильності вкладення фінансових ресурсів у активи. У процесі функціонування підприємства величина активів і їх структура постійно змінюються. Характеристику якісних змін у структурі майна підприємство та джерел цього майна можна отримати за допомогою вертикального та горизонтального аналі­зу звітності.

Структура вартості майна дає загальне уявлення про фінансовий стан підприємства. Вона не свідчить про фі­нансовий стан підприємства, а лише оцінює стан активів і наявність коштів для погашення зобов'язань. На основі активу балансу можна здійснити загальну оцінку майна, що є в розпорядженні підприємства.

У найзагальнішому вигляді структуру активів характеризує коефіцієнт співвідношення оборотних і необоротних активів.

Аналіз динаміки складу і структури майна дає можливість установити розмір абсолютного та відносного приросту чи змен­шення всього майна підприємства й окремих його видів. Приріст(зменшення) активу свідчить про розширення (звуження) діяль­ності підприємства.

В активі балансу відображаються, з одного боку, виробни­чий потенціал, який забезпечує можливості для здійснення ос­новної (операційної) діяльності підприємства, а з другого — активи, які створюють умови для інвестиційної і фінансової ді­яльності.

Показники майнового стану підприємства характеризують стан та структуру активів підприємства у сукупності з джерелами їх покриття (пасивами).

Оцінка майнового стану підприємства дає можливість визначити абсолютні і відносні зміни статей балансу за визначений період, відслідкувати тенденції їхньої зміни та визначити структуру фінансових ресурсів підприємства.

Для оцінки майнового стану доцільно використовувати такі показники:

Таблиця 1.

з/п

ІІазва показника

Порядок

(формула) розрахунку

Призначення (опис)

1

Робочий капітал

Ф. 1 (ряд. 260 -

-ряд. 620)

Це власні оборотні засоби, які визначаються як різниця між оборотними активами підприємства та його короткостроковими зобов'язаннями; наявність робочого капіталу свідчить, що підприємство має фінансові ресурси для розширення діяльності та інвестування

2

Частка власних оборотних

засобів

Ф. 1 (ряд. 260 - ряд. 620) /ф. 1 (ряд. 260)

Визначається як питома вага власних оборотних засобів в загальній вартості оборотних засобів; характеризує фінансову стабільність підприємства

3

Коефіцієнт зносу основних засобів

Ф. І (ряд. 032) / ф. 1 (ряд.031)

Розраховується як відношення суми зносу до первісної вартості основних засобів, характеризує фізичний стан основних засобів; стабільність та покращання показника в динаміці є позитивною тенденцією

4

Коефіцієнт придатності основних засобів

Ф. 1 (ряд. 030) / Ф. 1 (ряд. 031)

Розраховується як відношення залишкової вартості основних засобів до їх первісної вартості; чим він більший, тим кращий технічний стан основних засобів